LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 774. Moscova: drone ucrainene cad în zona centralei nucleare de la Zaporojie / Ruşii spun că a fost distrusă cantina

  • Trei civili au fost ucişi în urma unui atac al ruşilor asupra regiunii Zaporojia, anunţă autorităţile ucrainene.
  • Zelenski spune că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană
1404 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 774. Moscova: drone ucrainene cad în zona centralei nucleare de la Zaporojie / Ruşii spun că a fost distrusă cantina

UPDATE Forţele ruse distrug un depozit cu drone livrate de NATO la Kiev

Forţele armate ruse au distrus un depozit cu nişte drone livrate la Kiev de ţările NATO, precum şi două sisteme de rachete sol-aer S-300 şi un radar de supraveghere şi ţintire P-18. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării. În ultimele 24 de ore, sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât 293 de drone ucrainene şi au interceptat patru rachete Himar şi Uragan.

UPDATE Moscova: dronele de la Kiev au atacat centrul Zaporojie

Drone kamikaze ucrainene au atacat lângă centrala nucleară Zaporojie, lovind cantina şi zona comercială. Biroul de presă al uzinei a scris acest lucru pe Telegram, adăugând că din cauza atacului „a fost avariat un camion care descărca alimente”. Cu 20 de minute mai devreme, scrie Ria Novosti, experţii AIEA efectuau o inspecţie de rutină. Serviciul de presă a calificat bombardamentul centralei nucleare Zaporojie inacceptabil, adăugând că nicio centrală nucleară din lume nu este proiectată să reziste unui incendiu la scară mare şi că deteriorarea infrastructurii ar putea compromite funcţionarea în siguranţă a centralei.

UPDATE Ucraina a doborât peste noapte 17 drone ruseşti

Ucraina a doborât în cursul nopţii 17 drone ruseşti "Shahed" în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk şi Poltava, au anunţat reprezentanţii Forţelor Aeriene. 

Potrivit Forţelor Aeriene, cele 17 drone au fost lansate de la o bază din Crimeea ocupată şi au fost toate doborâte.

UPDATE Sistemul energetic al Ucrainei este stabil

Sistemul energetic ucrainean, grav afectat de atacurile cu rachete ruseşti în ultimele săptămâni, este acum aproape complet stabilizat, iar ministerul Energiei a declarat că nu sunt aşteptate importuri majore.

Importurile de energie electrică ale Ucrainei au atins un nivel record la sfârşitul lunii martie, după ce o serie de atacuri asupra infrastructurii critice au provocat întreruperi de curent în multe părţi ale ţării.

UPDATE Lavrov merge în China

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va vizita China luni şi marţi pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi despre aprofundarea parteneriatului dintre Moscova şi Beijing.

UPDATE Zelenski spune că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană

Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia îşi continuă campania de bombardamente cu rază lungă de acţiune, a avertizat Volodimir Zelenski, scrie The Independent.

Cel mai dur avertisment de până acum al liderului ucrainean cu privire la situaţia cu care se confruntă apărarea aeriană a ţării sale vine după săptămâni de atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice, a oraşelor şi localităţilor, folosind un vast arsenal de rachete şi drone.

„Dacă vor continua să lovească [Ucraina] în fiecare zi aşa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii ştiu acest lucru”, a declarat Zelenski la televiziunea ucraineană.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 447.510 soldaţi de la începutul războiului

Rusia a pierdut 447.510 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat, duminică, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 820 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.074 de tancuri, 13.551 de vehicule de luptă blindate, 15.071 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.316 sisteme de artilerie, 1.036 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 749 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 8.956 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Atacul a vizat satul Guliaipole din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul local, potrivit Reuters.

„Doi bărbaţi şi o femeie au murit sub dărâmăturile casei lor, care a fost lovită de un obuz rusesc”, a scris Ivan Fedorov pe Telegram.

Fedorov a mai spus că încă o persoană a fost rănită. El a explicat că ruşii au bombardat satul cu un lansator de rachete Grad.

Regiunea Zaporojia din prima linie este atacată frecvent de ruşii care folosesc rachete, drone şi obuze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici