Războiul din Ucraina, ziua 780. Oficialii americani spun că Beijingul ajută la expansiunea militară masivă a Rusiei / Putin vrea să repornească centrala nucleară Zaporojie / ISW: Rusia desfăşoară o nouă rachetă de croazieră Kh-69

  • China ajută maşina de război a Rusiei în Ucraina prin furnizarea de maşini-unelte, tehnologie de armament şi imagini din satelit.
  • Informaţia a fost transmisă de unii oficiali americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului pentru Reuters.
  • China se declară oficial o parte neutră faţă de războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina.
  • Rusia desfăşoară o nouă rachetă de croazieră Kh-69 în atacurile asupra Ucrainei, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
1146 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 780. Oficialii americani spun că Beijingul ajută la expansiunea militară masivă a Rusiei / Putin vrea să repornească centrala nucleară Zaporojie / ISW: Rusia desfăşoară o nouă rachetă de croazieră Kh-69

Războiul din Ucraina, ziua 780. Oficialii americani spun că Beijingul ajută la expansiunea militară masivă a Rusiei

UPDATE Rusia atacă zone rezidenţiale din regiunea Doneţk, provocând moartea a 3 persoane

Biroul procurorilor regionali a raportat că atacurile ruseşti împotriva zonelor rezidenţiale din comunităţile Pokrovsk şi Volnovakha au ucis trei persoane.

UPDATE Atacul rusesc asupra unei ambulanţe a rănit o persoană în regiunea Harkov

O dronă FPV a aruncat un explozibil asupra unei ambulanţe care se îndrepta spre Petropavlivka, rănind şoferul acesteia, în vârstă de 58 de ani, a anunţat Administraţia militară din regiunea Harkov la 13 aprilie.

UPDATE FT: Rusia s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă împotriva Ucrainei

Forţele ruse s-ar putea pregăti pentru o ofensivă pe scară largă la sfârşitul primăverii sau în vară, cu scopul de a cuceri mai multe terenuri în regiunile ucrainene parţial ocupate Doneţk, Kherson, Luhansk şi Zaporojie, a relatat Financial Times pe 13 aprilie, citând oficiali ucraineni şi occidentali anonimi.

UPDATE Trump ar fi crezut că Ucraina "trebuie să facă parte din Rusia" în calitate de preşedinte

În calitate de preşedinte al SUA, Donald Trump "a spus foarte clar" că el credea că Ucraina "trebuie să fie parte a Rusiei", a declarat fostul său consilier Fiona Hill, a relatat The Guardian pe 12 aprilie, citând un extras dintr-o carte a jurnalistului David Sanger de la The New York Times.

UPDATE Zelenski mulţumeşte Germaniei pentru livrarea de rachete Patriot într-un "moment critic"

UPDATE Un reprezentant al Rusiei susţine că a lovit cu rachete o fabrică de maşini în Luhansk

O fabrică de utilaje din oraşul Luhansk, ocupat de Rusia, a fost atacată pe 13 aprilie, a afirmat şeful instalat de Moscova în regiunea ocupată, Leonid Pasechnik.

UPDATE Poliţia: Forţele ruse atacă o maşină civilă în regiunea Cernihiv, omorând un bărbat

Trupele ruse au deschis focul asupra unei maşini civile în zona de frontieră din regiunea Cernihiv, ucigând un bărbat, a anunţat Poliţia Naţională ucraineană la 13 aprilie.

UPDATE Ministerul Apărării: Forţele ruse ajung la periferia oraşului Bohdanivka din regiunea Doneţk

Ministerul a infirmat rapoartele anterioare privind presupusa ocupare a localităţii Bohdanivka din regiunea Doneţk, afirmând că satul rămâne sub controlul forţelor ucrainene.

UPDATE Sîrskîi: Situaţia pe frontul de est s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile

Situaţia de pe frontul de est al Ucrainei ,,s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile", pe fondul intensificării eforturilor ofensive ale Rusiei, a declarat la 13 aprilie comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, potrivit The Kyiv Independent.

Avertismentul teribil vine pe fondul unei lipse de muniţie care afectează armata ucraineană şi care a fost exacerbată de un impas în curs de desfăşurare în Congres cu privire la ajutorul american.

Sîrskîi a declarat că vremea caldă şi uscată a permis Rusiei să îşi intensifice atacurile blindate în zonele Bakhmut, Lyman şi Pokrovsk.

UPDATE Trump vrea să acorde ajutor Ucrainei sub formă de împrumut, nu ca ,,un simplu cadou"

Fostul preşedinte american, Donald Trump, a semnalat vineri o deschidere faţă de republicani pentru aprobarea unui ajutor suplimentar pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, însă dacă acesta ar veni sub forma unui împrumut, potrivit The Hill, citat de Ukrinform.

,,Ne uităm la asta chiar acum, şi ei (republicanii - n.r.) vorbesc despre asta, şi ne gândim să o facem sub forma unui împrumut în loc de un simplu cadou", a declarat Trump în timpul unei apariţii alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Mike Johnson, la proprietatea Mar-a-Lago a fostului preşedinte.

Fostul preşedinte şi actualul candidat pentru alegerile prezidenţiale din SUA a punctat faptul că Europa ar trebui să aloce bani în egală măsură ca SUA ,,pentru că ei sunt afectaţi mult mai mult". ,,Dar mult mai important pentru mine este faptul că Europa trebuie să facă un pas înainte şi trebuie să dea bani. Ei trebuie să egalizeze. Dacă nu egalizează, sunt foarte supărat din cauza asta ".

UPDATE Rusia atacă 12 comunităţi de frontieră din regiunea Sumî

Forţele ruseşti au atacat 12 comunităţi de-a lungul graniţei din regiunea SumÎ la 12 aprilie, provocând peste 100 de explozii, a anunţat administraţia militară regională, potrivit The Kyiv Independent

Comunităţile Myropillia, Khotin, Svesa, Mykolaiv, Esman, Yunakivka, Shalyhyne, Bilopillia, Putyvl, Seredyna-Buda, Velyka Pysarivka şi Krasnopillia au fost vizate de artileria, mortierele, minele şi dronele ruseşti.

Oraşul Bilopillia a suferit cel mai puternic asalt, atacurile cu mortiere provocând 20 de explozii pe parcursul zilei.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 452.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 452.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 13 aprilie.

Acest număr include şi 1.030 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultimele 24 de ore.

UPDATE ISW: Rusia desfăşoară o nouă rachetă de croazieră Kh-69

Armata rusă produce şi desfăşoară o nouă rachetă de croazieră subsonică , supranumită Kh-69, în atacurile asupra infrastructurii energetice şi a apărării aeriene a Ucrainei, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport din 12 aprilie.

Un atac cu rachete ruseşti în noaptea de 11 aprilie a distrus centrala termică Trypillia din regiunea Kiev. Potrivit armatei ucrainene, centrala a fost lovită de noile rachete Kh-69.

,,ISW nu a observat anterior utilizarea de către Rusia a rachetelor Kh-69 în Ucraina", au declarat analiştii, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE WSJ: Vladimir Putin doreşte să repornească centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus experţilor în securitate nucleară de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că doreşte să repornească centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, a relatat Wall Street Journal la 12 aprilie.

Potrivit Wall Street Journal, AIEA a primit rapoarte de la inspectorii staţionaţi la centrală care indică faptul că Rusia doreşte să repornească cel puţin unul dintre reactoarele ZNPP în cursul acestui an. Un diplomat a declarat că Rusia ar putea avea ca obiectiv să pornească centrala în timp util pentru cea de-a 40-a aniversare a conectării instalaţiei la reţeaua electrică a Uniunii Sovietice, în decembrie.

UPDATE SUA şi Marea Britanie extind sancţiunile împotriva metalelor ruseşti

Statele Unite şi Regatul Unit vor interzice exporturile ruseşti de aluminiu, cupru şi nichel de pe cele mai mari burse de metale din lume, au anunţat guvernele SUA şi Regatului Unit la 12 aprilie, scrie The Kyiv Independent.

Metalele sunt al doilea cel mai mare export al Rusiei, după produsele energetice, deşi sancţiunile au diminuat valoarea acestora de la începutul invaziei la scară largă.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului britanic, măsura vizează exporturi de aluminiu, cupru şi nichel din Rusia în valoare de 40 de miliarde de dolari.

UPDATE Ministrul ucrainean al Energiei: Ucrainenii ar trebui să se pregătească pentru posibile pene de curent

Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a declarat la 12 aprilie că ucrainenii ar trebui să fie pregătiţi pentru posibile întreruperi de energie electrică în primăvară sau vară, pe fondul atacurilor continue ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice, potrivit The Kyiv Independent.

Moscova şi-a intensificat recent atacurile cu rachete şi drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, distrugând mai multe centrale termice din întreaga ţară, inclusiv centrala Trypillia, principalul furnizor de electricitate pentru regiunile Kiev, Zhytomyr şi Cherkasy.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Potrivit unui oficial, livrările din China ajută Rusia să lanseze ,,cea mai ambiţioasă expansiune a apărării sale de la epoca sovietică încoace şi într-un termen mai rapid decât am crezut că este posibil la începutul acestui conflict", scrie agenţia Reuters, citată de The Kyiv Independent.

Oficialii americani au declarat că Rusia foloseşte livrările de maşini-unelte din China pentru a-şi consolida producţia de rachete balistice şi că microelectronica chineză este folosită în producţia de rachete, tancuri şi avioane ruseşti.

Oficialii au declarat că 90% din importurile de microelectronică ale Rusiei în 2023 provin din China. De asemenea, China furnizează Rusiei motoare pentru drone, iar oficialii au declarat că firmele chineze şi ruseşti colaborează pentru a fabrica drone în Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici