LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 781. Secretarul general adjunct al NATO: aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de "când", nu de "dacă" / Două drone Kh-59, doborâte deasupra Mării Negre / Ajutorul din partea SUA ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

  • Secretarul general adjunct al NATO: aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de "când", nu de "dacă".
  • Ucraina va primi un grant de 5 milioane de euro din partea Parteneriatului pentru eficienţă energetică şi mediu din Europa de Est, pentru a contribui la eforturile de reconstrucţie a spitalelor.
  • Zelenski: Ucraina lucrează pentru a obţine un sistem suplimentar de apărare aeriană IRIS-T şi rachete antiaeriene din Germania.
1690 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 781. Secretarul general adjunct al NATO: aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de "când", nu de "dacă" / Două drone Kh-59, doborâte deasupra Mării Negre / Ajutorul din partea SUA ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

Războiul din Ucraina, ziua 781. Secretarul general adjunct al NATO: aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de "când", nu de "dacă" / Ucraina va primi un grant de 5 milioane de euro din partea Parteneriatului pentru eficienţă energetică şi mediu din Europa de Est, pentru a contribui la eforturile de reconstrucţie a spitalelor

UPDATE Ajutorul din partea SUA pentru Ucraina ar putea fi aprobat săptămâna viitoare

Mike Turner, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, a declarat pentru NBC News că săptămâna viitoare, în Camera Reprezentanţilor din SUA, va exista un sprijin covârşitor pentru pachetul care include finanţarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Comentând poziţia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, Turner a precizat că toată lumea din SUA ,,a fost foarte mult de partea înţelegerii" că situaţia se află într-un punct critic, potrivit Ukrinform.

Decizia are loc, cel mai probabil, în contextul în care Israelul a fost atacat cu drone şi rachete de către Iran, iar pachetul de asistenţă de militară din partea SUA prevede, pe lângă sprijin acordat Ucrainei, şi un ajutor de aproximativ 14 miliarde de dolari pentru Tel Aviv. 

UPDATE Două rachete Kh-59, doborâte deasupra Mării Negre

În regiunea Odesa, apărarea aeriană a distrus două rachete ghidate Kh-59 deasupra Mării Negre, anunţă Comandamentul aerian de Sud, potrivit Ukrinform.

,,În după-amiaza zilei de 14 aprilie, inamicul a atacat regiunea Odesa cu două rachete ghidate Kh-59. Soldaţii brigăzii de rachete antiaeriene din Odesa au distrus ambele ţinte deasupra Mării Negre", se arată în comunicat.

UPDATE Atac cu rachete ruseşti asupra Dnipro. 12 persoane rănite

Trupele ruseşti au lovit oraşul Dnipro cu o rachetă de croazieră în seara zilei de 14 aprilie, a anunţat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

Atacul a avariat nouă case rezidenţiale şi a rănit cel puţin 12 persoane, inclusiv un băiat de 15 ani, a declarat Lysak. 

UPDATE Reacţia lui Zelenski la atacul Iranului asupra Israelului: Ucraina cunoaşte şi ea oroarea dronelor teroriste iraniene

UPDATE Ministrul de externe al Poloniei face apel la deblocarea ajutorului american pentru Ucraina şi Israel

Atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului demonstrează necesitatea de a consolida sistemele de apărare antirachetă atât ale Israelului, cât şi ale Ucrainei. Pentru a face acest lucru, Statele Unite trebuie să deblocheze un pachet de ajutor militar pentru Kiev şi Tel Aviv, anunţă ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, pe platforma X, relatează Ukrinform.

,,Domnule preşedinte Johnson, vă rog să lăsaţi Camera (Reprezentanţilor - n.r.) să voteze proiectul de lege privind sprijinul pentru Israel şi Ucraina", a adăugat el.

UPDATE Ruşii plănuiesc o provocare cu steag fals la centrala nucleară Zaporojie

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei anunţă că ruşii vor să efectueze o provocare cu steag fals la Centrala Nucleară din Zaporojie, potrivit datelor serviciilor de informaţii ucrainene, relatează Ukrinform

,,Rusia este singurul terorist din lume care ţine ostatică o centrală nucleară şi o foloseşte pentru a şantaja Ucraina şi întreaga lume. Nimeni altcineva, cu excepţia teroriştilor ruşi, nu a adus lumea atât de aproape de pragul unei catastrofe deliberate de radiaţii", se arată în anunţ.

UPDATE Sîrskîi anunţă că Rusia vrea să cucerească Chasiv Yar până la ,,Ziua Victoriei" din 9 mai

Conducerea militară rusă şi-a stabilit obiectivul de a cuceri oraşul Chasiv Yar, situat la vest de Bahmut, ocupat de Rusia, până la 9 mai, a declarat comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, la 14 aprilie, potrivit The Kyiv Independent

În data de 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, o sărbătoare puternic militarizată care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Sondaj: Jumătate dintre tinerii francezi sunt dispuşi să lupte în Ucraina pentru a apăra Franţa

Mai mult de jumătate dintre tinerii francezi ar lupta în Ucraina pentru a apăra Franţa, potrivit unui sondaj citat de ziarul francez Le Parisien în data de 12 aprilie, scrie The Kyiv Independent.

Institutul de Studii Strategice al Şcolii Militare (IRSEM) şi Direcţia Generală pentru Relaţii Internaţionale şi Strategie (DGRIS) au intervievat vara trecută 2.300 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Întrebarea adresată participanţilor la sondaj a fost ,,Dacă protecţia Franţei ar necesita ca ţara să se angajeze în războiul din Ucraina, aţi fi gata să vă apăraţi ţara?".

Dintre respondenţi, 51% au răspuns afirmativ, dintre care 17% au fost absolut de acord şi 34% au răspuns ,,poate da".

Sondajul arată că tinerii sunt mai favorabili desfăşurării de trupe franceze în Ucraina, spre deosebire de generaţia în vârstă.

UPDATE Ucraina condamnă atacul iranian asupra Israelului

Ministerul a declarat că atacul a fost "inacceptabil şi iresponsabil" şi a făcut apel la eforturi pentru a preveni un "conflict regional mai mare".

UPDATE Rusia susţine că 10 drone ucrainene au fost doborâte în Krasnodar Krai

Dronele au fost înregistrate la ora locală 7 dimineaţa în regiune, potrivit Ministerului Apărării.

UPDATE Atacul rusesc asupra regiunii Harkov a ucis doi oameni

Lovitura a distrus o casă din satul Vesele, omorând un bărbat şi o femeie. Trupurile acestora au fost scoase de sub dărâmături.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 453.650 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 

Rusia a pierdut 453.650 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 14 aprilie.

Acest număr include 890 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.174 de tancuri, 13.765 de vehicule blindate de luptă, 15.459 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.552 de sisteme de artilerie, 1.046 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 758 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 9.235 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Secretarul general adjunct al NATO: aderarea Ucrainei la NATO este o chestiune de "când", nu de "dacă"

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, Ucraina va adera cu siguranţă la NATO în viitor, atât timp cât vor fi îndeplinite condiţiile politice.

Ucraina va primi un grant de 5 milioane de euro din partea Parteneriatului pentru eficienţă energetică şi mediu din Europa de Est, pentru a contribui la eforturile de reconstrucţie a spitalelor

Ucraina urmează să primească un grant în sprijinul reconstrucţiei spitalelor, în valoare de 5 milioane de euro, din partea Parteneriatului pentru eficienţă energetică şi mediu din Europa de Est (E5P).

SBU zădărniceşte o tentativă de asasinat asupra şefului Administraţiei militare regionale din Kerson

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dejucat o tentativă de asasinare a lui Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Kerson.

Zelenski: Ucraina lucrează pentru a obţine un sistem suplimentar de apărare aeriană IRIS-T şi rachete antiaeriene din Germania

Ucraina poartă negocieri cu Germania pentru a obţine un sistem suplimentar de apărare antiaeriană IRIS-T, precum şi rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană existente, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său din seara zilei de 13 aprilie.

AIEA: Toate reactoarele de la centrala nucleară Zaporojie au fost oprite

Toate cele şase reactoare de la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) au fost oprite pentru prima dată din octombrie 2022, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică într-un comunicat de presă din 13 aprilie.

Comandant adjunct: Livrările de drone pe linia frontului în acest an sunt deja de 3 ori mai mari decât în 2023

Livrările de drone către linia frontului din Ucraina de la începutul anului 2024 sunt deja de trei ori mai mari decât pentru tot anul trecut, potrivit adjunctului comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Vadym Sukharevskyi.

Rusia atacă 10 comunităţi de frontieră din regiunea Sumy

Rusia a folosit artilerie, mortiere, rachete, drone FPV, lansatoare de grenade şi bombe ghidate KAB împotriva comunităţilor de frontieră în atacurile din 13 aprilie, a declarat administraţia militară regională.

Guvernator: Un atac rusesc a rănit 2 persoane în regiunea Zaporojie

Cei doi civili răniţi în urma bombardamentului rusesc care le-a lovit casa au fost spitalizaţi, potrivit guvernatorului regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, scrie The Kyiv Independent.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici