LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 812. SUA ar putea trimite încă o baterie Patriot Kievului / Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia din cauza situaţiei de pe front

  • Zelenski îşi anulează vizitele în Spania şi Portugalia din cauza situaţiei de pe câmpul de luptă, relatează CNN Portugal.
  • Pentagonul: SUA "lucrează din greu" pentru a urgenta acordarea de ajutor Ucrainei, situaţia de pe câmpul de luptă este "îngrijorătoare"
  • Administraţia preşedintelui Joe Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei încă o baterie Patriot.
Urmărește
997 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 812. SUA ar putea trimite încă o baterie Patriot Kievului / Zelenski şi-a anulat vizitele în Spania şi Portugalia din cauza situaţiei de pe front

UPDATE Iahtul lui Medvechuk a fost transferat oficial statului ucrainean

Royal Romance, un iaht de lux de 92 de metri cu o valoare estimată la 200 de milioane de euro (218 milioane de dolari), a fost confiscat de autorităţile croate în martie 2022.

UPDATE Atacul rusesc împotriva Harkovului provoacă rănirea a cel puţin 2 persoane

Guvernatorul Oleh Syniehubov a declarat că a fost lovită o clădire rezidenţială cu cinci etaje din cartierul Shevchenkyvskyi. Cel puţin două persoane au fost rănite.

UPDATE Ministerul Reintegrării: Ucraina aduce acasă un băiat de 17 ani din teritoriul ocupat de Rusia

Ministerul Reintegrării l-a adus înapoi pe băiat în cooperare cu uniunea neguvernamentală Ukrainian Child Rights Network.

UPDATE Zelenski: Ucraina stabilizează situaţia în regiunea Harkov pe fondul ofensivei ruseşti

Forţele ucrainene au reuşit să stabilizeze situaţia în regiunea Harkov în ultima zi, pe fondul încercărilor Rusiei de a pătrunde în această regiune, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 15 mai în discursul său de seară.

UPDATE Ambasadorii UE sunt de acord cu "interzicerea difuzării" principalelor posturi de propagandă ruseşti

Se pare că această măsură ar afecta Rossiyskaya Gazeta, Vocea Europei, RIA Novosti şi Izvestiya, a declarat editorul RFE/RL Europa, Rikard Jozwiak.

UPDATE Umerov îl demite pe şeful Forţelor de rachete, artilerie şi UAV

Ministrul apărării Rustem Umerov l-a demis pe generalul de brigadă Serhii Baranov din funcţia de şef al Forţelor de rachete, artilerie şi vehicule aeriene fără pilot (UAV), a anunţat divizia pe 14 mai.

UPDATE Parlamentul estonian adoptă un proiect de lege care permite utilizarea activelor ruseşti îngheţate pentru despăgubiri de război pentru Ucraina

"Suntem cu un pas mai aproape de a stabili un precedent istoric în Europa", a declarat premierul Kaja Kallas.

UPDATE Blinken: Zelensky şi Biden s-ar putea întâlni pentru a semna acordul de securitate în "următoarele săptămâni"

Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni cu preşedintele american Joe Biden pentru a semna un acord bilateral de securitate în "următoarele săptămâni", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la 15 mai.

UPDATE Comisia Europeană preconizează că în 2024 creşterea PIB-ului Rusiei va ajunge la aproape 3%

Prognoza a fost totuşi mai mică decât cea raportată de ministrul rus de finanţe Anton Siluanov în aprilie, care susţinea că PIB-ul ţării va creşte cu 3,6% în 2024.

UPDATE Statul Major General: Forţele ruse au fost "împinse parţial" din Vovchansk

Forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în direcţia Vovchansk, în regiunea Harkov, şi "au respins parţial forţele inamice din oraş", a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 15 mai.

UPDATE Lovitură aeriană rusă la Kherson, cel puţin 11 răniţi

Forţele ruse au efectuat un atac aerian împotriva centrului oraşului Kherson pe 15 mai, rănind cel puţin 11 persoane, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

UPDATE Blinken: Washingtonul nu a încurajat Ucraina să lovească în interiorul Rusiei cu arme americane, ci decizia a aparţinut Kievului

Blinken a fost întrebat despre recentele plângeri ucrainene potrivit cărora o interdicţie a Washingtonului ar însemna că Ucraina nu poate lovi forţele ruse în timp ce acestea se adună înainte de a trece graniţa în regiunea Harkov.

UPDATE Blinken: americanii rămân „profund îngrijoraţi” de sprijinul Chinei pentru Rusia

UPDATE SUA vor acorda Ucrainei o finanţare militară suplimentară de două miliarde de dolari

Washingtonul va oferi Ucrainei o finanţare militară externă suplimentară de 2 miliarde de dolari, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken a făcut acest anunţ la Kiev, în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

UPDATE Situaţia în regiunea Harkov s-a stabilizat oarecum, dar luptele grele continuă

În regiunea Harkov luptele defensive grele continuă, dar situaţia s-a stabilizat într-o oarecare măsură, a declarat Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Harkov.

Armata lui Putin a lansat o nouă ofensivă în nord-estul regiunii Harkov pe 10 mai, în operaţiune fiind implicaţi 30.000 de soldaţi.

"Forţele ruse încearcă să se impună pe o fâşie considerabilă de aşezări de frontieră pentru a avansa în continuare", a declarat Voloşin la televiziunea naţională.

"În cursul zilei trecute, soldaţii noştri au respins 11 atacuri inamice, şi anume în direcţiile Hlyboke - Lyptsi, Lukiantsi - Lyptsi, Borysivka - Neskuchne şi Shebekino - Vovchansk", a adăugat el.

"Luptele continuă în sectoarele Lukiantsi şi Vovchansk... Forţele ruse încearcă să câştige un punct de sprijin acolo, dar trupele ucrainene nu le permit să facă acest lucru", a declarat Voloshyn.

UPDATE Pentagonul: SUA "lucrează din greu" pentru a urgenta acordarea de ajutor Ucrainei, situaţia de pe câmpul de luptă este "îngrijorătoare"

Statele Unite depun eforturi pentru a trimite ajutoare de apărare la Kiev pe fondul unei noi ofensive ruseşti în nord-estul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

"Este o situaţie dificilă pe câmpul de luptă în acest moment în Ucraina", a declarat Ryder în timpul unei conferinţe de presă.

"Dar toate mărturiile arată că ei (Ucraina) continuă să ia măsuri pentru a-şi apăra teritoriul", a spus Ryder, adăugând că SUA vor face "tot ce pot pentru a le furniza muniţiile şi proviziile esenţiale de care au nevoie".

Întrebat de un jurnalist dacă situaţia precară de pe front a fost cauzată de întârzierea de luni de zile a ajutorului american sau de o poziţie mai bună a forţelor ruseşti, Ryder a spus că a fost probabil o combinaţie de mai mulţi factori.

"Nu a fost utilă această pauză în asistenţa de securitate", a comentat purtătorul de cuvânt.

"În mod clar... avem alţi parteneri din întreaga lume care oferă ajutor Ucrainei. Dar ruşii au exploatat situaţia de pe câmpul de luptă şi încearcă să facă progrese. Oricât de incrementale ar fi acestea, este cu siguranţă îngrijorător. Şi vom continua să lucrăm îndeaproape cu Ucraina şi cu aliaţii şi partenerii noştri internaţionali pentru a le oferi asistenţa de securitate de care au nevoie."

UPDATE CNN: Zelenski îşi anulează vizitele în Spania şi Portugalia din cauza situaţiei de pe câmpul de luptă

Preşedintele Volodimir ZelenskI şi-a anulat o vizită planificată în Spania şi Portugalia din cauza înrăutăţirii situaţiei de pe câmpurile de luptă din Ucraina, a relatat CNN Portugal.

Zelenski urma să facă această călătorie în zilele următoare, în parte pentru a semna un acord bilateral de securitate cu Spania, a relatat ziarul El Pais.

Potrivit CNN Portugal, schimbarea de planuri a fost forţată de "situaţia internă gravă din Ucraina în acest moment".

Trupele lui Putin au lansat pe 10 mai o nouă ofensivă în nord-estul regiunii Harkov, 30.000 de soldaţi ar fi fost implicaţi în operaţiune. O ofensivă în regiunea Sumî este, de asemenea, aşteptată, a declarat serviciul de informaţii militare al Ucrainei.

SUA ar putea trimite încă o baterie Patriot în Ucraina

Administraţia preşedintelui Joe Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei încă o baterie Patriot pentru a ajuta ţara să respingă atacurile aeriene ruseşti, a relatat Bloomberg citând surse confidenţiale.

Washingtonul urmăreşte să trimită o singură baterie împreună cu radarele, costurile urmând să fie probabil acoperite de pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari aprobat recent, a scris publicaţia.

Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar avea nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a proteja întreaga ţară.

Zelenski i-a spus ieri lui Antony Blinken că Ucraina are nevoie de două Patriot pentru a proteja doar regiunea Harkov,.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 486.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 486.940 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.510 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.510 tancuri, 14.508 vehicule blindate de luptă, 16.955 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.538 de sisteme de artilerie, 1.070 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 798 de sisteme de apărare aeriană, 351 de avioane, 325 de elicoptere, 10.015 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici