Războiul dintre Israel şi Hamas este un conflict fără precedent în ceea ce priveşte numărul de jurnalişti ucişi

În condiţiile în care în războiul dintre Israel şi Hamas este ucis, în medie, un jurnalist sau un lucrător media în fiecare zi, şeful organizaţiei mondiale care reprezintă această profesie a declarat, luni, că a devenit un conflict fără precedent.

254 afișări
Imaginea articolului Războiul dintre Israel şi Hamas este un conflict fără precedent în ceea ce priveşte numărul de jurnalişti ucişi

Aproximativ 60 de persoane din mass-media au fost ucise de la începutul războiului, la 7 octombrie, fiind aproape de acelaşi număr de jurnalişti ucişi în timpul întregului război din Vietnam, în urmă cu jumătate de secol. Alte războaie brutale din Orientul Mijlociu nu s-au apropiat de intensitatea celui actual.

"Într-un război, ştiţi, un război clasic, pot spune că în Siria, în Irak, în fosta Iugoslavie, nu am văzut acest tip de masacru", a declarat Anthony Bellanger, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, pentru The Associated Press.

Bellanger a precizat că au murit aproximativ 60 de jurnalişti, dintre care cel puţin 51 palestinieni, dar şi israelieni şi libanezi. Cei mai mulţi au fost ucişi în timpul bombardamentelor Israelului în Fâşia Gaza. El a precizat că jurnaliştii israelieni au fost ucişi şi în timpul atacului Hamas din sudul Israelului care a declanşat războiul.

El a spus că aceste cifre se bazează pe toate sursele disponibile pe care federaţia le foloseşte pentru raportul anual.

Pe lângă bilanţul uman, sediile multor organizaţii media din Fâşia Gaza au fost distruse, a spus el. El a estimat că în Gaza erau aproximativ 1.000 de jurnalişti şi lucrători media înainte de conflict şi a spus că acum, nimeni nu mai poate ieşi.

Şi totuşi, printre dărâmături, jurnaliştii locali continuă să îşi facă meseria, a declarat Nasser Abu Baker, preşedintele Sindicatului Jurnaliştilor Palestinieni.

"Şi-au pierdut familiile şi îşi continuă munca", a spus el. "Au rămas fără case şi ei îşi continuă munca. ... Fără mâncare, fără securitate pentru ei, fără familiile lor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici