Turnură fără precedent după o bătălie juridică de 7 ani, în Franţa

Turnură fără precedent după o bătălie juridică de 7 ani, în Franţa, într-un dosar în care un protestatar şi-a pierdut un ochi, lovit de o grenadă cu bile lansată de poliţie. Cea mai înaltă instanţă europeană pentru drepturile omului investighează acum Franţa.

4552 afișări
Imaginea articolului Turnură fără precedent după o bătălie juridică de 7 ani, în Franţa

Turnură fără precedent după o bătălie juridică de 7 ani, în Franţa

Cea mai înaltă instanţă europeană pentru drepturile omului investighează Franţa pentru presupusă "tortură" şi "tratamente inumane şi degradante" în legătură cu cazul unui sindicalist. Laurent Theron, în vârstă de 46 de ani la acea vreme, şi-a pierdut ochiul drept după ce a fost lovit de o grenadă cu bile lansată de poliţie în timpul unei demonstraţii împotriva reformei muncii, pe 15 septembrie 2016, notează AFP.

Avocaţii săi au susţinut că poliţistul nu era în pericol când a lansat grenada, iar un tribunal francez l-a achitat anul trecut pentru că a acţionat în "legitimă apărare".

"După o bătălie juridică de şapte ani, cazul Theron a luat o turnură fără precedent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului lansând o procedură judiciară împotriva statului francez", au declarat avocaţii activistului, Celine Moreau, Olivier Peter şi Lucie Simon într-un comunicat.

În petiţia adresată CEDO, aceştia au invocat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice "tortura" şi "tratamentele sau pedepsele inumane sau degradante".

Avocaţii lui Theron au declarat că procedura ar putea avea repercusiuni semnificative în alte cazuri de protestatari răniţi în Franţa, inclusiv în timpul mişcării "vestelor galbene" din 2018-2019 împotriva preşedintelui Emmanuel Macron.

Cazul "ridică întrebări vitale cu privire la responsabilitatea statului francez în ceea ce priveşte protecţia drepturilor protestatarilor, în special în ceea ce priveşte utilizarea excesivă a forţei", au spus ei.

Protestele "vestelor galbene" s-au soldat cu 2.500 de răniţi într-un an, dintre care 23 şi-au pierdut câte un ochi.

De asemenea, 1.800 de poliţişti au fost răniţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici