Războiul Israel - Hamas. Armata americană afirmă că a lovit ieri 12 drone deasupra Mării Roşii pentru a securiza ruta maritimă. Hamas afirmă că loviturile americane în Irak şi Siria "toarnă ulei pe foc"

  • Armata americană afirmă că a lovit ieri 12 drone deasupra Mării Roşii pentru a securiza ruta maritimă.
  • IDF afirmă că a lovit locaţii ale Hezbollah în Liban, pe fondul continuării tirurilor de rachete spre nordul Israelului.
  • Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, afirmă că numărul morţilor din Gaza a trecut de 27.200.
474 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel -  Hamas. Armata americană afirmă că a lovit ieri 12 drone deasupra Mării Roşii pentru a securiza ruta maritimă. Hamas afirmă că loviturile americane în Irak şi Siria "toarnă ulei pe foc"

Sursa foto: AP

UPDATE Un deputat republican afirmă că grupul de parlamentari din Camera Reprezentanţilor a elaborat un proiect de lege privind ajutorul militar de 17,6 miliarde de dolari pentru Israel

Reprezentantul american Ken Calvert, un deputat republican din California care face parte din Comisia de alocări a Camerei Reprezentanţilor, afirmă că grupul a redactat o propunere de asistenţă militară de 17,6 miliarde de dolari pentru Israel.

Proiectul de finanţare, oferit de un grup de experţi în domeniul creditelor din Camera Reprezentanţilor, ar putea fi supus la vot în plenul Camerei în cursul săptămânii viitoare, afirmă preşedintele Camerei, Mike Johnson, într-o scrisoare adresată membrilor.

Camera controlată de republicani aprobase anterior un nou ajutor militar pentru Israel în valoare de 14,3 miliarde de dolari, dar cu condiţia ca acesta să fie plătit prin recuperarea unei părţi din banii deja destinaţi Serviciului de venituri interne al SUA.

Senatul, controlat de democraţi, s-a opus acestei prevederi şi se aşteaptă să prezinte un pachet legislativ care să ajute Israelul, precum şi să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Acelaşi proiect de lege al Senatului este de aşteptat să conţină şi propuneri pentru consolidarea securităţii de-a lungul frontierei sudice a SUA cu Mexicul.

UPDATE 1.000 de protestatari mărşăluiesc pe străzile Ierusalimului cerând o înţelegere imediată cu ostaticii

Aproximativ o mie de protestatari care cer guvernului să asigure eliberarea rapidă a ostaticilor deţinuţi de Hamas mărşăluiesc în prezent prin Ierusalim, de la reşedinţa preşedintelui până în Piaţa Paris.

Manifestanţii cer ca guvernul să ajungă la un acord imediat pentru eliberarea celor 132 de ostatici care se află în captivitatea Hamas de 120 de zile.

În fruntea marşului, protestatarii poartă bannere lungi care reamintesc guvernului şi miniştrilor săi responsabilitatea pe care o au faţă de ostatici.

Deşi liderii evită scandările care cer demisia guvernului, multe persoane poartă pancarte de susţinere pentru înlăturarea acestuia.

Acest marş are loc în paralel cu alte demonstraţii de masă în Israel care cer eliberarea ostaticilor, inclusiv una în Piaţa Ostacilor din Tel Aviv.

UPDATE UE va lansa o misiune navală pentru a proteja navele de Houthis, afirmă Borrell, care face apel la calm în regiune

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, face apel la toate părţile să evite o nouă escaladare în Orientul Mijlociu, după loviturile americane asupra grupurilor legate de Iran în Siria şi Irak.

"Toată lumea ar trebui să încerce să evite ca situaţia să devină explozivă", a declarat Borrell la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

Borrell a declarat că răspunsul SUA era de aşteptat după ce Biden a semnalat că Washingtonul va riposta.

"Cu siguranţă, fiecare atac contribuie la escaladare, iar miniştrii şi-au exprimat îngrijorarea serioasă faţă de acest proces", a declarat el după reuniune.

"Nu putem decât să facem apel la toată lumea să înţeleagă că, în orice moment din această serie de atacuri şi contraatacuri, o scânteie poate produce un incident mai mare."

Borrell spune că, în încercarea de a calma spirala de violenţă, UE va lansa luna aceasta o misiune navală în Marea Roşie pentru a ajuta la protejarea navelor internaţionale de atacurile Huthis din Yemen.

Borrell spune că misiunea va fi "defensivă" şi nu va efectua niciun atac pe uscat împotriva rebelilor yemeniţi.

UPDATE IDF retrage încă o brigadă de rezervişti din Gaza, înlocuind-o cu alte trupe aflate deja în nordul Fâşiei

IDF a retras Brigada a 5-a din Gaza şi a fost înlocuită cu alte forţe în partea de nord a Fâşiei, anunţă armata.

Trupele brigăzii de infanterie de rezervă au operat în tabăra Shati din oraşul Gaza în ultimele săptămâni.

În ultima săptămână, IDF spune că Brigada a 5-a a localizat un puţ de tunel cu lift sub un apartament ascuns al Hamas.

De asemenea, rezerviştii au confiscat echipamente militare folosite de Hamas şi documente ale serviciilor de informaţii şi au distrus arme, precum şi lansatoare de rachete.

În ultimele săptămâni, IDF şi-a retras o mare parte din forţele de rezervişti din Fâşia Gaza, lăsând armata permanentă să continue lupta împotriva Hamas.

UPDATE Armata americană afirmă că a lovit ieri 12 drone deasupra Mării Roşii pentru a securiza ruta maritimă

Comandamentul central al armatei americane afirmă că forţele sale au doborât ieri o dronă deasupra Golfului Aden şi au efectuat ulterior lovituri împotriva a patru drone Houthi care erau pregătite pentru lansare.

Mai târziu, vineri, un distrugător al marinei americane împreună cu F/A-18 au doborât alte şapte drone deasupra Mării Roşii.

UPDATE IDF afirmă că a lovit locaţii ale Hezbollah în Liban, pe fondul continuării tirurilor de rachete spre nordul Israelului

Forţele de apărare israeliene spun că au efectuat astăzi lovituri aeriene împotriva mai multor poziţii ale Hezbollah în sudul Libanului, ca răspuns la atacurile continue asupra nordului Israelului.

Un centru de comandă al Hezbollah, unde erau adunaţi agenţi, şi un loc de lansare de rachete din apropiere, folosit într-un atac recent, au fost lovite în satul Yaroun din sudul Libanului, afirmă IDF.

În Marwahin şi Ayta ash-Shab, două posturi de observare ale Hezbollah au fost lovite în lovituri, spune IDF.

În cursul zilei de astăzi, rachete şi rachete au fost lansate de Hezbollah asupra comunităţilor nordice Bar'am şi Zar'it, aterizând în zone deschise şi fără a provoca răniţi.

UPDATE Hamas afirmă că loviturile americane în Irak şi Siria "toarnă ulei pe foc"

Gruparea teroristă palestiniană Hamas condamnă loviturile americane de peste noapte din Irak şi Siria, afirmând că Washingtonul a turnat "ulei pe foc" în Orientul Mijlociu.

SUA "poartă întreaga responsabilitate pentru repercusiunile acestui atac agresiv asupra Irakului şi Siriei", afirmă grupul terorist într-o declaraţie.

Armata americană a lansat vineri un asalt aerian asupra a zeci de situri din Irak şi Siria folosite de miliţiile susţinute de Iran şi de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice, în prima salvă de represalii pentru atacul cu dronă care a ucis trei soldaţi americani în Iordania la sfârşitul săptămânii trecute.

UPDATE Sirenele sună în comunităţile de la graniţa cu Gaza

Sirenele de rachete sună în Nir Am şi Ein Hashlosha, avertizând asupra tirurilor de rachete care se apropie.

Comunităţile din apropierea graniţei cu Gaza au fost în mare parte evacuate de civili începând cu 7 octombrie.

Este primul tir de rachete dinspre Fâşie de marţi.

Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, afirmă că numărul morţilor din Gaza a trecut de 27.200

Cel puţin 27.238 de palestinieni au fost ucişi şi 66.452 au fost răniţi în urma loviturilor israeliene asupra Fâşiei Gaza începând cu 7 octombrie, afirmă Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici