Războiul Israel - Hamas. Iranul neagă legăturile cu atacul cu dronă din Iordania care a ucis 3 soldaţi americani. Raport: Sub presiunea SUA, Israelul aprobă o vizită ONU în nordul Gaza, dar pune condiţii. Hezbollah lansează 2 rachete antitanc spre nord, IDF răspunde cu bombardamente.

  • IDF a declarat că plănuieşte să intensifice luptele în nordul ţării, în timp ce Hamas încearcă să revină în zonă.
  • Hezbollah afirmă că a tras rachete asupra unei baze din nordul Israelului.
  • Plângerile privind discriminarea şi ura antimusulmană şi antipalestiniană în SUA a crescut brusc de la 7 octombrie.
  • O dronă a FDI s-a prăbuşit lângă Gedera.
  • Un palestinian ar fi fost ucis într-un schimb de focuri în timpul unui raid al IDF în Cisiordania.
  • Iranul neagă legăturile cu atacul cu dronă din Iordania care a ucis 3 soldaţi americani.
  • NYT: Angajaţii UNRWA acuzaţi că au răpit o femeie şi au luat parte la masacrul din kibbutz.
  • Raport: Sub presiunea SUA, Israelul aprobă o vizită ONU în nordul Gaza, dar pune condiţii.
  • Hezbollah lansează 2 rachete antitanc spre nord, IDF răspunde cu bombardamente.
1500 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Iranul neagă legăturile cu atacul cu dronă din Iordania care a ucis 3 soldaţi americani. Raport: Sub presiunea SUA, Israelul aprobă o vizită ONU în nordul Gaza, dar pune condiţii. Hezbollah lansează 2 rachete antitanc spre nord, IDF răspunde cu bombardamente.

Războiul Israel - Hamas.

UPDATE Rachete Hezbollah cad în zone deschise din nordul ţării

Mai multe proiectile au căzut în zone deschise din nordul Israelului în urma sirenelor din zonă, spun autorităţile locale.

Hezbollah susţine că a vizat soldaţi în apropiere de Margaliot, lângă graniţa cu Libanul.

Nu sunt raportate răniţi sau pagube în urma atacului.

UPDATE Doi morţi în atacul de la Damasc - presa de stat iraniană

Două persoane au fost ucise şi alte câteva au fost rănite în urma unor lovituri în apropierea complexului sanctuarului Sayyeda Zeinab de la periferia capitalei siriene Damasc, afirmă presa de stat iraniană.

O sursă din cadrul alianţei regionale a Iranului a declarat pentru Reuters că lovitura a lovit o locaţie folosită de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran.

Nu există niciun comentariu imediat din partea autorităţilor siriene şi nicio declaraţie pe media de stat.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene refuză să comenteze exploziile.

UPDATE UNRWA anunţă că se va închide într-o lună dacă nu se restabileşte finanţarea

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA spune că nu va putea continua operaţiunile în Gaza şi în întreaga regiune după sfârşitul lunii februarie dacă nu se va relua finanţarea.

O serie de ţări, printre care Statele Unite, Germania, Austria, Italia, România şi Marea Britanie, au întrerupt finanţarea agenţiei de ajutorare în urma acuzaţiilor potrivit cărora 12 angajaţi ai UNRWA au fost implicaţi în masacrul comis de Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

"În cazul în care finanţarea nu va fi reluată, UNRWA nu îşi va putea continua serviciile şi operaţiunile în întreaga regiune, inclusiv în Gaza, după sfârşitul lunii februarie", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Cu toate acestea, Germania spune că UNRWA nu este singura sursă de ajutor umanitar pentru palestinieni şi că pot fi găsite şi alte căi.

"Continuăm să pledăm pentru acordarea unui ajutor umanitar mai mare", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe în cadrul unei conferinţe de presă guvernamentale la Berlin.

UPDATE Raport: Autoritatea Palestiniană a organizat o întâlnire secretă cu 3 ţări arabe pentru a avansa planul postbelic pentru Gaza

Axios relatează că înalţi oficiali din domeniul securităţii din cadrul Autorităţii Palestiniene, Arabia Saudită, Iordania şi Egipt au avut o întâlnire secretă la Riyadh în urmă cu 10 zile pentru a pune la cale un plan de readucere a Gaza sub conducerea unei Autorităţi Palestiniene "reînviate" după o perioadă de tranziţie postbelică.

Se pare că reuniunea a fost găzduită de consilierul pentru securitate naţională al Arabiei Saudite, Musaed bin Mohammed al-Aiban, şi a văzut participarea puternicului şef al spionajului palestinian Majed Faraj şi a omologilor săi egiptean şi iordanian.

Qatar, unul dintre principalii sponsori ai Hamas şi mediator în negocierile pentru eliberarea ostaticilor, a lipsit cu desăvârşire.

Şefii de securitate din cele trei ţări arabe au îndemnat partea palestiniană să lanseze reforme serioase pentru a-şi revitaliza conducerea politică, potrivit unor surse citate de Axios, inclusiv transferul unor funcţii de la preşedintele Mahmoud Abbas la prim-ministrul Muhammad Shtayyeh.

O idee similară a fost avansată de administraţia Biden în contextul grupului de contact pe care l-a înfiinţat cu aliaţii din Orientul Mijlociu pentru a formula o politică unitară pentru Fâşia Gaza după război.

La întâlnirea secretă de la Riad, consilierul saudit pentru securitate naţională a reiterat că monarhia din Golf este în continuare interesată de normalizarea relaţiilor cu Israelul în schimbul unor paşi concreţi din partea Ierusalimului în vederea înfiinţării unui stat palestinian, potrivit Axios.

UPDATE Atacul din Damasc ar fi vizat un sit al IRGC

O sursă din cadrul alianţei regionale a Iranului a declarat pentru Reuters că un atac la periferia Damascului a lovit o locaţie folosită de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran.

Rapoartele atribuie atacul Israelului, surse locale susţinând că trei rachete au lovit zona.

UPDATE Un rar atac aerian pe timp de zi a fost raportat la Damasc

Rapoartele indică faptul că un raid aerian rar în timpul zilei a vizat o zonă din sudul Damascului, într-un atac atribuit Israelului.

Postul libanez Al Meyadeen relatează că au fost auzite explozii în zona Sayyida Zeinab din sudul oraşului.

Nu există nicio confirmare din partea agenţiei oficiale de ştiri siriene Sana sau a autorităţilor israeliene.

UPDATE Israelul le-ar fi recomandat celor din apropierea spitalului Khan Younis să evacueze

Un raport palestinian afirmă că o dronă echipată cu difuzoare îi îndeamnă pe locuitorii din apropierea spitalului al-Amal din Khan Younis să evacueze spre zona sigură al-Mawasi, în timp ce luptele din zonă par să se intensifice.

Semiluna Roşie susţine că nu poate ajunge la o persoană care a fost ucisă la "câţiva metri" de spital din cauza împuşcăturilor din zonă.

Anterior, IDF a declarat că a ucis patru bărbaţi înarmaţi ai Hamas care au încercat să întindă o ambuscadă trupelor în apropierea spitalului.

Duminică, medicii şi rezidenţii palestinieni au afirmat că bombardamentele israeliene din apropierea spitalului al-Amal şi Nasser au împiedicat eforturile echipelor de salvare de a răspunde la apelurile disperate ale persoanelor prinse în focul încrucişat.

Cele două spitale sunt cele mai mari din sudul Gaza.

Israelul afirmă că ia măsuri pentru a menţine spitalele în funcţiune şi pentru a reduce la minimum victimele civile.

UPDATE Houthis susţin că au atacat o bază navală americană plutitoare

Rebelii houthi din Yemen susţin că au atacat nava USS Lewis B. Puller, o navă care serveşte drept bază de debarcare plutitoare pentru US Navy.

Purtătorul de cuvânt al armatei houthi, generalul de brigadă Yahya Saree, afirmă într-o declaraţie că a tras o rachetă asupra navei Puller în Golful Aden. El nu oferă nicio dovadă.

Atacurile Houthi vor continua "până când agresiunea va fi oprită şi până când va fi ridicat asediul asupra poporului palestinian din Fâşia Gaza", afirmă Saree în declaraţie.

Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a discuta chestiuni legate de serviciile de informaţii, a declarat că nu a fost raportat niciun atac asupra Pullerului. Cu toate acestea, Houthis au lansat anterior rachete care nu au ajuns la ţinta dorită, prăbuşindu-se în schimb pe uscat sau pe mare.
 

UPDATE Eisenkot şi Kisch critică conferinţa privind reinstalarea în Gaza pentru că a amplificat diviziunile

Observatorul cabinetului de război Gadi Eisenkot, fost şef al Statului Major al IDF şi actual parlamentar, se alătură unui cor de critici la adresa politicienilor şi a altor persoane care au participat aseară la o conferinţă pentru a face presiuni pentru ca Israelul să restabilească aşezări civile în Fâşia Gaza.

Eisenkot a declarat pentru postul de televiziune Kan că cei care au participat - în special MK şi miniştrii - exacerbează diviziunile societăţii, ca şi cum nu ar fi văzut cum ţara tocmai a fost sfâşiată de protestele de revizuire judiciară din 2023.

Ministrul educaţiei Yoav Kisch vizează, de asemenea, criticile la adresa conferinţei, declarând la Radioul Armatei că a fost o greşeală să organizeze evenimentul. "Nu este corect să intrăm acum în această conversaţie. Nu este momentul potrivit. Trebuie să concentrăm discursul asupra unităţii pentru trupele noastre".

UPDATE Atacator împuşcat în timp ce încerca să atace cu toporul trupele, spune IDF

Armata afirmă într-un comunicat că un atacator cu o secure a fost împuşcat de un ofiţer în timp ce încerca să atace trupele, referindu-se la un presupus atac în Haifa.

Armata spune că suspectul era un terorist, deşi poliţia încă investighează incidentul.

"Cu puţin timp în urmă, un terorist a comis un atac cu maşină-capcană lângă o bază militară din nordul ţării", se arată într-un comunicat al armatei. "Ulterior, teroristul a ieşit din maşină şi a încercat să atace trupele IDF cu o secure."

UPDATE Un palestinian ar fi fost ucis într-un conflict lângă Hebron; un bărbat înarmat căutat a fost ucis într-un raid în nordul Cisiordaniei - IDF


Postul oficial de ştiri palestinian WAFA raportează că un palestinian a murit după ce a suferit o rană la cap în timpul confruntărilor cu trupele din Dura, un oraş din Cisiordania, în apropiere de Hebron.

Nu există niciun comentariu imediat din partea armatei cu privire la acest incident, dar IDF recunoaşte că a ucis un palestinian înarmat căutat în timpul unei încercări de a-l aresta în oraşul Yamun din nordul Cisiordaniei, în această dimineaţă.

În timp ce unitatea de elită Duvdevan încerca să îl aresteze pe bărbatul căutat, acesta a deschis focul asupra soldaţilor, după care aceştia au ripostat, ucigându-l.

Potrivit IDF, alţi 19 palestinieni căutaţi au fost reţinuţi în raiduri efectuate peste noapte în Cisiordania.

În timpul unui raid în tabăra Jenin din nordul Cisiordaniei, precizează IDF, vehiculele de geniu au descoperit dispozitive explozive ascunse sub drumuri, iar trupele au reţinut doi suspecţi de terorism.

IDF afirmă că trupele au ripostat, de asemenea, la focurile de armă asupra unor bărbaţi înarmaţi care au deschis focul şi au aruncat cu explozibili asupra forţelor din Jenin.

Armata a efectuat, de asemenea, raiduri în zona Nablus, inclusiv în oraşul însuşi şi în taberele Askar şi Balata din apropiere.

UPDATE Sirenele sună în Rosh Hanikra, în timp ce IDF ar urma să riposteze în sudul Libanului

Sirenele sună în Rosh Hanikra, la graniţa cu Libanul.
 
Postul de ştiri al-Manar, afiliat Hezbollah, raportează că forţele israeliene bombardează zone din sudul Libanului, inclusiv în apropiere de Ayta al-Shab.

UPDATE IDF sfătuieşte civilii de-a lungul coastei oraşului Gaza să fugă spre sud, deoarece luptele par să se întoarcă

Armata îi îndeamnă pe civilii din vestul oraşului Gaza să se deplaseze spre sud, în centrul oraşului Gaza, indicând că intenţionează să intensifice operaţiunile militare în zonă.

O hartă publicată de purtătorul de cuvânt arab al IDF, Avichai Adraee, arată evacuările ordonate pentru o mare parte din coasta oraşului, inclusiv tabăra de refugiaţi al-Shati, Sheikh Radwan şi Tel al-Hawa, o zonă care cuprinde şi spitalul Shifa din Fâşie.

Ordinul vine după ce trupele s-au luptat cu luptătorii Hamas în al-Shati în cursul zilei trecute, potrivit IDF. Un raport al Radioului Armatei a indicat anterior că armata plănuia să intensifice luptele în nord pentru a zădărnici încercările Hamas de a se restabili militar în zonă, pe care armata a cucerit-o în mare parte în urmă cu peste o lună.

UPDATE Trupe rănite uşor într-un atac al Hezbollah în nordul ţării

Doi soldaţi sunt răniţi într-un atac cu rachete Hezbollah la graniţa cu Libanul în această dimineaţă, anunţă IDF.

Cei doi sunt transportaţi la spital şi, potrivit evaluărilor iniţiale, sunt în stare bună.

Hezbollah a afirmat anterior că a lansat rachete Burkan, care poartă focoase grele, asupra bazei militare Biranit de la graniţa cu Libanul.

UPDATE Ofensiva de la Khan Younis se îndreaptă spre împrejurimile vestice ale oraşului, spune IDF

Trupele Diviziei 98 a Forţelor de Apărare Israeliene presează o ofensivă de amploare în vestul oraşului Khan Younis, în timp ce Divizia 162 operează "în inima" oraşului Gaza pentru a "adânci realizările" pagubelor provocate de Hamas, afirmă armata într-o actualizare de dimineaţă.

În Khan Younis, Forţele Aeriene au lovit două clădiri în care erau adunaţi oameni înarmaţi ai Hamas; o brigadă de comando a reperat şi a ucis o celulă Hamas formată din cinci oameni, dintre care unul era înarmat cu un RPG; iar brigada de paraşutişti a efectuat un raid în mai multe locaţii ale Hamas şi a ucis patru oameni înarmaţi în apropierea spitalului Al-Amal, precizează IDF.

Soldaţii au localizat, de asemenea, arme în situri Hamas şi într-un apartament folosit de Jihadul Islamic Palestinian, spune IDF.

Între timp, în centrul Gaza, IDF afirmă că Brigada Nahal a ucis zeci de oameni înarmaţi ai Hamas în mijlocul mai multor confruntări, precum şi cu bombardamente de tancuri.

UPDATE IDF a declarat că plănuieşte să intensifice luptele în nordul ţării, în timp ce Hamas încearcă să revină în zonă

Forţele de Apărare ale Israelului plănuiesc să intensifice activitatea trupelor în nordul Fâşiei Gaza în următoarele săptămâni, pe fondul indiciilor că Hamas încearcă să îşi restabilească prezenţa militară acolo, relatează Radioul Armatei, subliniind tirurile de rachete care au fost lansate duminică din zonă şi un recent schimb de focuri în apropierea coastei din nordul Fâşiei, în care cinci membri Hamas au fost ucişi.

Potrivit raportului fără sursă, armata crede că aproximativ 2.000 de combatanţi Hamas au rămas în zonă, în mare parte sub controlul comandantului local Izzadin al-Haddad, în timp ce conducerea Hamas - despre care se crede că a decăzut în sud - este practic izolată de grup.

IDF plănuieşte să efectueze raiduri la nivel de brigadă în zonele în care Hamas încearcă să recucerească redutele din nord, care pot include operaţiuni de amploare acolo unde este necesar, notează raportul, o schimbare faţă de ultimele săptămâni în care armata a fost preocupată în principal de vânarea armelor, a tunelurilor şi a micilor buzunare de rezistenţă rămase.

Reînceperea luptelor în nord ar complica probabil planurile de a începe să le permită locuitorilor din Gaza să se întoarcă în nordul Gaza, pe care Israelul i-a sfătuit pe toţi civilii să îl părăsească în primele etape ale războiului.

UPDATE Hezbollah afirmă că a tras rachete asupra unei baze din nordul Israelului

Gruparea teroristă Hezbollah susţine că a tras rachete Burkan, care poartă focoase grele, asupra bazei militare Biranit, în apropiere de graniţa de nord a Israelului.

Nu există niciun comentariu imediat din partea IDF cu privire la acest atac. Nu au sunat sirene în zonă, potrivit rapoartelor.

Hezbollah a efectuat zilnic atacuri cu rachete, rachete şi drone asupra nordului Israelului în timpul războiului din Gaza.

UPDATE Plângerile privind discriminarea şi ura antimusulmană şi antipalestiniană în SUA a crescut brusc de la 7 octombrie

Plângerile privind discriminarea şi ura antimusulmană şi antipalestiniană în SUA au crescut cu aproximativ 180% în cele trei luni de după 7 octombrie, în urma atacului Hamas în sudul Israelului şi a campaniei ulterioare a Israelului de a alunga Hamas din Gaza, afirmă Consiliul pentru Relaţii Islamice Americane.

CAIR spune că a primit 3.578 de plângeri în ultimele trei luni ale anului 2023, pe fondul a ceea ce numeşte "un val continuu de ură antimusulmană şi antipalestiniană". Cifra reprezintă o creştere de 178% faţă de plângerile din aceeaşi perioadă a anului trecut.

UPDATE O dronă a IDF s-a prăbuşit lângă Gedera

O dronă a Forţelor de Apărare ale Israelului s-a prăbuşit în apropiere de oraşul central Gedera, potrivit presei evreieşti.

Rapoartele indică faptul că armata crede că o defecţiune tehnică este de vină.

Resturile dronei sunt colectate de pe câmpul unde s-a prăbuşit, în afara localităţii Kfar Mordechai, la aproximativ 20 de kilometri la sud de Tel Aviv.

UPDATE Un palestinian ar fi fost ucis într-un schimb de focuri în timpul unui raid al IDF în Cisiordania

Presa palestiniană relatează că un bărbat a fost ucis în cursul nopţii într-un raid al Forţelor de Apărare ale Israelului în oraşul Al-Yamun din nordul Cisiordaniei, la vest de Jenin.

Se pare că au avut loc schimburi de focuri între bărbaţi înarmaţi palestinieni şi forţele IDF.

Nu există nicio declaraţie imediată din partea IDF.

UPDATE Iranul neagă legăturile cu atacul cu dronă din Iordania care a ucis 3 soldaţi americani

Iranul neagă acuzaţiile SUA şi Marii Britanii potrivit cărora ar fi sprijinit miliţiile aflate în spatele unui atac cu dronă în Iordania care a ucis trei militari americani, relatează agenţia oficială de presă IRNA de la Teheran.

"Aceste afirmaţii sunt făcute cu obiective politice specifice pentru a inversa realităţile din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, citat de IRNA.

UPDATE NYT: Angajaţii UNRWA acuzaţi că au răpit o femeie şi au luat parte la masacrul din kibbutz

Au fost publicate detalii despre unele dintre acuzaţiile specifice ale Israelului împotriva unor angajaţi individuali ai agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni şi descendenţii acestora, UNRWA, care au determinat agenţia să concedieze 12 angajaţi şi multe ţări să oprească finanţarea organismului.

New York Times, citând un dosar furnizat guvernului american, relatează că un consilier şcolar al UNRWA din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, este "acuzat că a colaborat cu fiul său pentru a răpi o femeie din Israel".

"Un asistent social din Nuseirat, în centrul Gaza, este acuzat că a ajutat la aducerea cadavrului unui soldat israelian mort în Gaza, precum şi că a distribuit muniţie şi a coordonat vehiculele în ziua atacului", continuă raportul.

De asemenea, raportul mai spune că un al treilea angajat este "descris ca participând la masacrul de la un kibbutz unde au murit 97 de persoane" - aparent Kibbutz Be'eri, care a fost devastat la 7 octombrie în atacul condus de Hamas.

The Times spune că dosarul detaliază numele, detaliile şi poziţiile în UNRWA ale celor 12 persoane şi susţine că 10 dintre lucrătorii UNRWA în cauză sunt membri ai Hamas, în timp ce unul aparţine Jihadului Islamic Palestinian.

Raportul spune că informaţiile Israelului se bazează pe urmărirea telefoanelor a şase dintre aceste persoane, pe monitorizarea convorbirilor telefonice ale altora care ar fi discutat despre implicarea lor în asalt şi pe mesajele text primite de alte trei persoane, inclusiv unul care îi ordona să aducă RPG-uri depozitate la domiciliul său.

UPDATE Raport: Sub presiunea SUA, Israelul aprobă o vizită ONU în nordul Gaza, dar pune condiţii

Cedând presiunilor SUA, cabinetul de război a aprobat joia trecută să permită unei delegaţii a Naţiunilor Unite să intre în nordul Gaza pentru a evalua situaţia de acolo şi a cartografia nevoilor locuitorilor înainte de o întoarcere în masă acasă, relatează site-ul de ştiri Ynet, adăugând că Ierusalimul a pus condiţii.

Măsura este în mare parte procedurală, după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la începutul acestei luni că liderii israelieni au fost de acord să faciliteze vizita.

Nu există detalii cu privire la data la care va avea loc vizita.

Ynet spune că ministrul apărării Yoav Gallant a condiţionat vizita de faptul că echipa ONU va vizita mai întâi comunităţile israeliene devastate în timpul atacului Hamas din 7 octombrie; că Israelul va clarifica faptul că aprobarea vizitei nu constituie o intenţie de a întoarce locuitorii din Gaza în nordul Fâşiei; şi că un oficial american se va alătura delegaţiei ONU.

Hezbollah lansează 2 rachete antitanc spre nord, IDF răspunde cu bombardamente

Teroriştii Hezbollah au tras două rachete antitanc spre bazele IDF din zona Shomera, în regiunea Galileea de Vest din nordul Israelului, afirmă IDF, potrivit presei evreieşti.

Nu au fost raportate pagube sau victime în acest incident.

Armata răspunde cu bombardamente de artilerie spre sursele de foc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici