LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas. Netanyahu a discutat cu Putin şi i-a atras atenţia asupra colaborării pe care Rusia o are cu Iran / 85% din populaţia din Gaza şi-a părăsit casele

  • Premierul Benjamin Netanyahu a mulţumit SUA pentru că a ales să se opună prin veto unei propuneri a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite de a cere o încetare a focului între Israel şi Hamas.
  • Armata israeliană a cerut evacuarea locuitorilor din Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Gaza
  • Lupte grele au avut loc peste noapte şi duminică dimineaţa în oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza
4429 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Netanyahu a discutat cu Putin şi i-a atras atenţia asupra colaborării pe care Rusia o are cu Iran / 85% din populaţia din Gaza şi-a părăsit casele

Războiul Israel - Hamas. Lupte intense în acestă dimineaţă. 85% din populaţia din Gaza şi-a părăsit casele

Blinken: Israelul va decide când va pune capăt războiului

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pentru CNN că Israelul, şi nu Statele Unite, va decide când se încheie războiul împotriva Hamas. „Acestea sunt decizii pe care Israelul trebuie să le ia”, a spus el. 

Hamas: niciun ostatic nu se va întoarce în Israel fără negocieri

Israelul nu va putea să-şi recupereze niciunul dintre ostatici decât dacă se angajează în discuţii. Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, a spus acest lucru într-un mesaj preînregistrat difuzat de Al Jazeera. „Le spunem israelienilor că Netanyahu, Gallant şi alţi membri ai cabinetului de război nu îşi pot aduce înapoi prizonierii fără negocieri. Ultima ucidere a unui prizonier pe care au încercat să-l ia înapoi cu forţa demonstrează acest lucru”, a adăugat Obaida.

Diplomatul suedez al UE arestat în Iran, acuzat că a colaborat cu Israelul, riscă pedeapsa cu moartea

John Floderus, diplomatul suedez care lucrează pentru Serviciul European de Acţiune Externă arestat în aprilie anul trecut pe aeroportul din Teheran, este acuzat că a „cooperat cu Israelul”. Acest lucru a fost anunţat de Autoritatea Judiciară, citată de presa iraniană, potrivit căreia tânărul de 33 de ani a fost acuzat oficial de „corupţie pe pământ şi că a participat la acte contrare securităţii Iranului şi de cooperare în domeniul informaţiilor cu sionistul. regim". El riscă pedeapsa cu moartea.

Israel: aproximativ 30 de mii de militanţi Hamas în Gaza înainte de război, dintre aceştia aproximativ 7.000 au fost ucişi în lupte

Potrivit Israelului, în rândurile Hamas din Gaza existau mulţi militanţi nainte de începerea conflictului, în urma atacului teribil din Israel din 7 octombrie. Luptătorii - au explicat forţele israeliene (IDF) pentru CNN - au fost împărţiţi în cinci brigăzi, 24 de batalioane şi aproximativ 140 de companii. Fiecare unitate capabilă să atace cu rachete antitanc, lunetişti, rachete şi mortare. Sâmbăta trecută, consilierul israelian pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a declarat că el crede că cel puţin 7.000 dintre miile de oameni ucişi în Gaza de pe 7 octombrie sunt „terorişti”.

Netanyahu către Putin: Colaborare periculoasă Rusia-Iran

Netanyahu, relatează biroul său, a subliniat că „orice ţară care ar suferi un atac terorist criminal precum cel experimentat de Israel ar acţiona cu nu mai puţină forţă decât cea pe care o foloseşte ţara sa”. Premierul şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile Moscovei de a elibera un cetăţean israelian cu cetăţenie rusă şi „a spus că Israelul va folosi toate mijloacele, atât politice, cât şi militare, pentru a elibera toţi ostaticii”. În plus, Netanyahu a cerut Rusiei, care menţine colaborări periculoase cu Iran, să facă presiuni asupra Crucii Roşii să efectueze vizite şi să garanteze medicamente pentru ostaticii încă în mâinile Hamas.

Rusia: Moscova are contacte doar cu filiala politică a Hamas şi condamnă atacul terorist din 7 octombrie

Hamas a efectuat un atac terorist asupra Israelului, pe care Rusia l-a condamnat, Moscova menţine contacte doar cu biroul politic al Hamas. Acest lucru a fost reiterat de ministrul de externe al Moscovei, Serghei Lavrov. Ria Novosti o relatează. „Hamas a efectuat un atac terorist pe 7 octombrie, pe care l-am condamnat imediat. Hamas are o ramură politică care activează la Doha şi cu care avem relaţii pentru a discuta despre soarta oamenilor luaţi ostatici", a spus ministrul vorbind în format virtual la Forumul Doha. Lavrov a subliniat că se referă atât la cetăţenii Rusiei, cât şi ai ţărilor vecine şi Israel.

Netanyahu: Războiul va continua cu mai multă intensitate

Războiul „va continua cu o intensitate mai mare, în nordul şi sudul Fâşiei Gaza, pentru a atinge toate obiectivele”. Acest lucru a fost reiterat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care în timpul unei şedinţe de guvern a raportat discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

85% din populaţia din Gaza şi-a părăsit casele

Lupte grele au avut loc peste noapte şi duminică dimineaţa în oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, în timp ce Israelul şi-a continuat ofensiva după ce SUA au blocat ultimele eforturi internaţionale de a opri luptele şi au trimis mai multe muniţii aliatului său apropiat.

Israelul s-a confruntat cu o indignare internaţională tot mai mare şi cu apeluri la încetarea focului după ce aproape 85% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost nevoiţi să îşi părăsească casele. ONU spune că nu există niciun loc sigur pentru a fugi în Gaza.

Armata israeliană a cerut evacuarea locuitorilor din Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Gaza

„Solicitarea pentru rezidenţi este de a se deplasa în zona Al-Muwasi, precum şi la adresele actualizate în harta interactivă a FDI publicată săptămâna trecută”, potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului.

Anterior, IDF a emis ceea ce a numit „un apel urgent” pentru ca civilii să părăsească o mare parte din Khan Younis şi din jurul acestuia, unde se desfăşoară lupte crâncene.

Într-o postare pe platforma X, un purtător de cuvânt al IDF a îndemnat locuitorii din „cartierele Al-Katiba, Al Mahatta şi centrul oraşului” să evacueze.

„Vă invităm să părăsiţi urgent locul în care vă aflaţi şi să vă îndreptaţi spre adăposturile cunoscute la vest de Khan Younis”, a spus el.

Armata israeliană a îndemnat locuitorii unei mari părţi din Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Fâşia Gaza, să se evacueze în zona Al-Muwasi, precum şi la adresele indicate pe o hartă interactivă a IDF, scrie CNN.

Israel anunţă moartea a 4 soldaţi în Gaza

Armata israeliană a anunţat moartea a încă 5 soldaţi: 4 ucişi în luptă în Gaza şi unul care a murit din cauza rănilor suferite pe 7 octombrie. Unul dintre soldaţii ucişi în Gaza - conform publicaţiei Haaretz - este Maor Cohen Eisenkot (19 ani), nepotul ministrului guvernului naţional de urgenţă şi fost şef de stat major Gadi Eisenkot, care şi-a pierdut fiul Gal Meir (25 de ani) acum două zile. Numărul total de soldaţi ucişi de la începutul operaţiunilor terestre în Fâşie - conform estimărilor mass-media - este acum de 97.

„Apreciez foarte mult poziţia corectă pe care Statele Unite au adoptat-o în Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Sky News.

„Şi alte ţări ar trebui să înţeleagă că este imposibil, pe de o parte, să susţii eliminarea Hamas şi, pe de altă parte, să faci apel la încetarea războiului care va împiedica eliminarea Hamas”, a adăugat el.

Premierul susţine că Israelul va continua războiul „just pentru a elimina Hamas şi pentru a atinge celelalte obiective de război pe care le-am stabilit".

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că decizia SUA de a se opune prin veto o face complice la crimele de război împotriva palestinienilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici