Războiul Israel-Hamas, ziua 25. Punctul de trecere al frontierei de la Rafah, deschis / Criza umanitară din Fâşia Gaza se adânceşte. Lupte intense între Hamas şi armata israeliană

  • Punctul de trecere al frontierei de la Rafah s-a astăzi pentru a permite palestinienilor răniţi grav să caute tratament în Egipt
  • Toate serviciile de comunicaţii şi internet au fost întrerupte din nou în Gaza
  • Israelul efectuează raiduri aeriene în încercarea de a lichida pe liderii Hamas
4685 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 25. Punctul de trecere al frontierei de la Rafah, deschis / Criza umanitară din Fâşia Gaza se adânceşte. Lupte intense între Hamas şi armata israeliană

Războiul Israel-Hamas, ziua 25. Israelul bombardează o tabără de refugiaţi. Criza umanitară din Gaza se adânceşte

UPDATE Cetăţenii americani vor putea ieşi din Gaza, afirmă Biden

Cetăţenii americani vor putea acum să iasă din Gaza, a declarat Joe Biden, potrivit Reuters.
 
Preşedintele american, care a vorbit la o fermă de familie din afara Minneapolisului, a declarat că administraţia va depune eforturi pentru a scoate din regiune alţi americani în zilele următoare, a relatat New York Times.
 
El a spus: ”Vom vedea mai mult din acest proces în zilele următoare, lucrând non-stop pentru a-i scoate pe americani din Gaza cât mai repede şi în siguranţă.”
 
Cetăţenii americani au putut ieşi din Gaza miercuri, făcând parte din primul grup de "probabil mai mult de 1.000", a declarat Biden, potrivit BBC.
 
De asemenea, preşedintele a mulţumit Qatarului, ţară care "a lucrat atât de strâns cu noi" pentru a sprijini negocierile şi a facilita plecarea cetăţenilor.

UPDATE Patru senatori democraţi îl îndeamnă pe Biden să clarifice întrebările privind războiul dintre Israel şi Hamas, în timp ce se gândesc să susţină un ajutor de 14,3 miliarde de dolari

Patru senatori democraţi l-au îndemnat pe preşedintele american Joe Biden să clarifice întrebările nerezolvate privind războiul Israel-Hamas, în timp ce se gândesc să sprijine cererea sa de acordare a unui ajutor de urgenţă de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel.
 
Senatorii Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Peter Welch şi Jeff Merkley şi-au menţionat preocupările "nu doar în legătură cu momentul şi dificultatea unei astfel de operaţiuni şi cu preţul umanitar probabil al acesteia, ci şi în legătură cu întrebările dificile despre realitatea politică pe care o va lăsa în urma ei".

UPDATE Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor: Mai mulţi jurnalişti ucişi în timp ce acoperă războiul dintre Israel şi Hamas decât în orice alt conflict global, cel puţin din 1992 încoace

Din 7 octombrie până în prezent, au fost ucişi mai mulţi jurnalişti care au acoperit războiul dintre Israel şi Hamas decât orice alt conflict global cel puţin din 1992, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor.
 
Până la 1 noiembrie, 33 de jurnalişti au fost ucişi, iar opt au fost răniţi şi nouă au fost daţi dispăruţi sau reţinuţi.

UPDATE Departamentul de Stat al SUA nu evaluează dacă Israelul a comis crime de război, spune purtătorul de cuvânt

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că agenţia nu a început procesul oficial de evaluare dacă Israelul a comis crime de război în timpul conflictului cu Hamas în acest moment.
 
"Vom continua să discutăm cu ei [Israelul] în mod direct, aşa cum vom spune public, că ne aşteptăm ca în toate activităţile lor, în toate campaniile lor militare, să respecte legile războiului", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Întrebat despre civilii ucişi de Israel în loviturile sale asupra taberei de refugiaţi Jabalya din Gaza, Miller a declarat că departamentul este "profund întristat de pierderea de vieţi omeneşti civile", dar nu a condamnat loviturile.

UPDATE Cel puţin 217 camioane cu ajutoare au trecut prin punctul de trecere Rafah din 21 octombrie, potrivit Departamentului de Stat al SUA

Aproximativ 217 camioane cu ajutoare au intrat în Gaza prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul din 21 octombrie, potrivit Departamentului de Stat al SUA.
 
"Ne aşteptăm ca numărul de astăzi să îl depăşească pe cel de ieri, aşa cum şi cel de ieri l-a depăşit pe cel de alaltăieri, pe măsură ce continuăm să intensificăm livrările către Gaza", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. 
 
Miller a precizat că marţi au trecut 59 de camioane, cel mai mare număr zilnic din 21 octombrie.

UPDATE Cincisprezece soldaţi israelieni au fost ucişi în timp ce luptele se intensifică în Gaza

Cincisprezece soldaţi israelieni au fost ucişi în mijlocul unor lupte violente în Gaza, într-o serie de incidente care au subliniat provocările tot mai mari cu care se confruntă Forţele de Apărare ale Israelului în încercările lor de a pătrunde mai mult în zonele construite din Gaza.
 
Cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti a avut loc atunci când un transportor blindat de trupe "Namer" a fost lovit marţi, în jurul prânzului, de o rachetă ghidată antitanc, ucigând 11 soldaţi şi rănind alţi câţiva.
 
Într-un incident separat, mai mulţi soldaţi au fost ucişi când vehiculul lor a lovit o mină. Într-un alt incident raportat, doi soldaţi au fost ucişi când o grenadă propulsată de rachetă a lovit clădirea în care se aflau.
 
În timp ce numele celor ucişi au fost anunţate miercuri, după ce familiile au fost informate, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a promis că va continua ofensiva terestră în Gaza. Netanyahu a declarat într-o declaraţie publicată miercuri seara de biroul său:
 
”Ne aflăm într-un război dificil. Va fi, de asemenea, un război lung. Avem realizări importante, dar şi pierderi dureroase.”
 
Ultimele decese ridică la 320 numărul soldaţilor din FDI care au fost ucişi de când Hamas a lansat atacul surpriză asupra Israelului la 7 octombrie, majoritatea fiind ucişi în luptele cu Hamas la 7 octombrie şi în zilele imediat următoare.

UPDATE Cel puţin 320 de deţinători de paşapoarte străine părăsesc Gaza

Cel puţin 320 de deţinători de paşapoarte străine au trecut astăzi în Egipt din Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a relatat Reuters, citând surse de securitate egiptene şi un oficial palestinian.
 
Alte 76 de persoane rănite au fost transferate în Egipt, a relatat AFP, citând un oficial egiptean.
 
Punctul de trecere a fost deschis miercuri pentru prima dată în mai mult de trei săptămâni de conflict brutal pentru a permite evacuarea a zeci de palestinieni răniţi care necesită tratament spitalicesc şi a sute de deţinători de paşapoarte străine.
 
O primă listă de aproximativ 500 de străini sau cu dublă cetăţenie a fost autorizată să părăsească Gaza, iar evacuările sunt aşteptate să continue în zilele următoare.

UPDATE Oficialii americani spun că peste 5.000 de cetăţeni străini ar putea fi autorizaţi să părăsească Gaza în cadrul noului acord

Oficialii americani se aşteaptă ca mai mult de 5.000 de cetăţeni străini să poată fi în cele din urmă autorizaţi să treacă din Gaza în Egipt, ca parte a acordului anunţat astăzi, un oficial american de rang înalt afirmând că numărul total ar putea fi de aproximativ 7.000 de persoane. 
 
Dar oficialul a subliniat că acest număr este departe de a fi exact, iar oficialii au subliniat cât de fluidă este situaţia pe teren. 
 
După cum a relatat anterior CNN, în prezent se aşteaptă ca aproximativ 500 de persoane să aştepte să fie procesate miercuri, iar acest număr ar putea creşte până la aproximativ 1.000 de persoane pe zi, potrivit unui oficial american de rang înalt.
 
Aproximativ 400 de cetăţeni americani plus membrii familiilor lor - aproximativ 1.000 de persoane în total - sunt blocaţi în Gaza şi încearcă să plece, a declarat marţi secretarul de stat Antony Blinken în cadrul unei audieri a Comisiei pentru credite a Senatului. În Gaza se află alţi aproximativ 5.000 de cetăţeni din ţări terţe care doresc, de asemenea, să iasă, a spus el.

UPDATE Singurul spital de oncologie din Gaza nu mai funcţionează, spun oficialii din domeniul sănătăţii

Singurul spital de tratare a cancerului din Fâşia Gaza a ieşit din funcţiune după ce a rămas fără combustibil, au declarat, miercuri, oficialii din domeniul sănătăţii, scrie Reuters, citând Al-Jazeera.

Directorul spitalului „Prietenia turco-palestinienă” a declarat într-o conferinţă de presă difuzată de Al-Jazeera TV că spitalul, care tratează în principal pacienţi bolnavi de cancer, şi-a epuizat combustibilul şi a fost scos din funcţiune.

UPDATE Chollet de la Departamentul de Stat va vizita miercuri Israelul

Consilierul american al Departamentului de Stat, Derek Chollet, se va deplasa miercuri în Israel "pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite de a fi solidare cu Israelul şi de a susţine dreptul acestuia de a se apăra, în conformitate cu dreptul umanitar internaţional", potrivit Departamentului de Stat.
 
Potrivit comunicatului, Chollet "se va angaja cu partenerii şi aliaţii pentru a continua munca noastră de a împiedica extinderea conflictului în alte părţi ale regiunii, va contribui la asigurarea eliberării tuturor ostaticilor, inclusiv a cetăţenilor americani, şi va discuta despre eforturile de a ajuta cetăţenii americani, asigurând în acelaşi timp protecţia civililor şi extinderea furnizării de asistenţă umanitară în Gaza".
 
Chollet urmează să continue în Iordania şi Turcia după ce se va opri în Israel.

UPDATE Biroul umanitar al ONU: 123 de palestinieni, dintre care 34 de copii, ucişi în Cisiordania începând cu 7 octombrie

Cel puţin 123 de palestinieni, inclusiv 34 de copii, au fost ucişi în Cisiordania începând cu 7 octombrie, potrivit biroului umanitar al ONU.
 
Aproape 1.000 de palestinieni au fost strămutaţi cu forţa, a adăugat OHCA, inclusiv cel puţin 98 de gospodării palestiniene, cuprinzând peste 800 de persoane, alungate din 15 comunităţi beduine din Zona C.
 
Alţi 121 de palestinieni au fost strămutaţi în urma demolărilor de locuinţe pe motivul a ceea ce OCHA consideră "lipsa de autorizaţii de construcţie eliberate de Israel sau ca măsură punitivă".

UPDATE CNN: Eliberarea străinilor din Gaza este complet separată de negocierile privind ostaticii, subliniază sursele

Acordul de eliberare a străinilor din Gaza în Egipt nu face parte din niciun potenţial acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, subliniază mai multe surse pentru CNN. 
 
Aceste discuţii sunt încă în curs de desfăşurare, iar un oficial american a declarat că ar fi precaut să nu facă nicio comparaţie între cele două misiuni paralele. 
 
Dar realitatea este că actorii implicaţi în ambele negocieri sunt aceiaşi: Israel, Egipt, Qatar, Hamas şi SUA. Dar, după cum a subliniat acest oficial american, acordul anunţat astăzi nu include nicio componentă care ar putea determina eliberarea ostaticilor la un moment ulterior, de exemplu.

UPDATE  Singurul spital de tratare a cancerului din Gaza nu mai funcţionează

Singurul spital de tratare a cancerului din Gaza nu mai funcţionează, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Spitalul Prieteniei turco-palestiniene a fost nevoit să înceteze toate serviciile după ce şi-a epuizat rezervele de combustibil, a declarat directorul acestuia.

"Spunem lumii să nu lase pacienţii cu cancer la o moarte sigură din cauza faptului că spitalul nu mai este în funcţiune", a declarat Subhi Skaik.

UPDATE Primii străini intră în Egipt din Gaza prin punctul de trecere Rafah

Primii cetăţeni străini au sosit în Egipt din Gaza, a anunţat presa locală.

Acest lucru vine după ce, în această dimineaţă, persoanele evacuate şi rănite au fost transportate cu ambulanţele peste graniţă.

Conform acordului încheiat între Egipt, Israel şi Hamas, un număr de străini şi persoane grav rănite vor putea părăsi teritoriul asediat.

UPDATE 'Până la 500' de străini vor trece prin punctul de trecere Rafah - surse

O sursă de securitate egipteană a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că până la 500 de deţinători de paşapoarte străine vor trece astăzi prin punctul de trecere a frontierei Rafah.

Aproximativ 200 de persoane aşteptau în partea Gaza a frontierei, a precizat sursa.

UPDATE Punctul de trecere Rafah, deschis

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, în urma negocierilor internaţionale, s-a decis deschiderea în cursul zilei de miercuri a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Arabă Egipt. MAE anunţă că în zonă a fost trimisă încă o echipă consulară mobilă.

UPDATE Negocieri pentru deschiderea punctului Rafah

Negociatorii din Qatar au reuşit să ajungă la un acord cu Egipt, Hamas şi Israel pentru realizarea de evacuări limitate din Gaza, susţine o sursă din zonă, citată de Reuters.

Qatar a mediat un acord între Egipt, Israel şi Hamas, în coordonare cu SUA, pentru a permite evacuările.

Sunt vizaţi cei care deţin paşapoarte străine şi oamenii grav răniţi din Gaza, a explicat sursa.

Totuşi, nu a fost stabilit un interval de timp în care punctul de trecere a frontierei Rafah va fi deschis.

UPDATE Lupte grele în Gaza

Armata israeliană anunţă că în ultimele 24 de ore au fost lupte grele cu militanţii Hamas şi confirmă faptul că 11 militari din Israel au fost ucişi în Gaza, potrivit Sky News.

IDF susţine că în zona Jabaliya din nordul Fâşiei Gaza, mai mulţi luptători Hamas s-au baricadat într-o clădire cu mai multe etaje situată în apropierea unei şcoli, a unui centru medical şi a birourilor guvernamentale. Se pare că trupele israeliene au solicitat un atac aerian asupra ţintei.

IDF mai susţine că de la începutul războiului a lovit 11.000 de ţinte care aparţineau militanţilor din Fâşia Gaza.

UPDATE Zeci de camioane de ajutor umanitar au inrat în Gaza

Zeci de camioane care transportau ajutor umanitar au intrat în Fâşia Gaza prin punctul de trecere al frontierei Rafah.

Transporturile includ doar apă, alimente şi echipamente medicale. Decizia a fost luată la cererea Administraţiei SUA şi în conformitate cu recomandările acestora.

UPDATE Armata israeliană elimină o dronă lângă Marea Roşie

Aviaţia militară israeliană a interceptat o dronă lângă Marea Roşie, în regiunea de la sud de oraşul israelian Eilat.

„Nu a reprezentat o ameninţare pentru civili şi nicio infiltrare în teritoriul israelian nu a fost identificată”, au declarat oficialii militari.

UPDATE Bolivia întrerupe relaţiile diplomatice cu Israelul

Oficialii din Bolivia au declarat că vor întrerupe legăturile diplomatice cu Israelul din cauza atacurilor „agresive şi disproporţionate” asupra Fâşiei Gaza

Ministrul adjunct de externe Freddy Mamani a declarat reporterilor că decizia lor a fost „în repudierea şi condamnarea ofensivei militare israeliene agresive şi disproporţionate care se desfăşoară în Fâşia Gaza”.

Separat, Columbia şi Chile şi-au rechemat ambasadorii din Israel în semn de protest.

UPDATE Israelul bombardează o tabăra de refugiaţi din Gaza. Oficialii susţin că l-au ucis pe comandantul Hamas în urma atacului

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici