Războiul israeliano-palestinian. Israelul acuză mişcarea Hamas că a „premeditat” conflictul, iar palestinienii denunţă „crimele de război”

  • Duminică a avut loc o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate din Orientul Mijlociu.
  • Ambasadorul israelian în SUA a acuzat mişcarea Hamas că a „premeditat” un război cu Israelul.
  • El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacurile cu rachete al mişcării Hamas.
2548 afișări
Imaginea articolului Războiul israeliano-palestinian. Israelul acuză mişcarea Hamas că a „premeditat” conflictul, iar palestinienii denunţă „crimele de război”

Foto: Profimedia

Ambasadorul israelian în SUA şi la ONU, Gilad Erdan, a acuzat duminică mişcarea palestiniană Hamas că a „premeditat” un război cu Israel şi că doreşte „să preia puterea în Cisiordania”, în timpul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului de Securitate din Orientul Mijlociu, notează Le Figaro.
 
La rândul său, ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riyad Al-Maliki, a acuzat Israelul de „crime de război” prin denunţarea unei „agresiuni” împotriva „poporului palestinian” şi „locurilor sale sfinte”.
 
Hamas a ales să accelereze tensiunile, folosite ca pretext, pentru a începe acest război cu Israelul,” a declarat diplomatul israelian, referindu-se la „manipularea palestiniană”. Nu există „nicio justificare pentru atacurile cu rachete împotriva civililor”, a subliniat el. Palestinienii „folosesc scuturi umane”, crescând numărul victimelor civile, a susţinut Gilad Erdan.
 
El a cerut Consiliului de Securitate al ONU să condamne atacurile cu rachete ale mişcării Hamas. Potrivit ambasadorului israelian, statul evreu nu a avut „altă opţiune” decât să răspundă atacurilor palestinienilor pentru a le opri.
 
„Unii nu vor să folosească aceste cuvinte - crime de război şi crime împotriva umanităţii - dar ştiu că acesta este adevărul,” a argumentat reprezentantul palestinian. „Israelul este nemilos şi implacabil în urmărirea politicii sale coloniale”, a spus el, solicitând Consiliului de Securitate „să acţioneze pentru a pune capăt atacului Israelului” împotriva palestinienilor.
 
Câte decese ale palestinienilor vor fi necesare înainte de condamnare?,” a mai întrebat el, în timp ce Statele Unite au refuzat de două ori într-o săptămână un text care solicită încetarea ciocnirilor, propus de Tunisia, Norvegia şi China. 
 
Dar israelienii nu se lasă. Avioanele lor de război au declanşat o serie de atacuri în mai multe locaţii din oraşul Gaza în noaptea de duminică spre luni. Exploziile au zguduit oraşul timp de 10 minute. Au fost mai dure decât cele cu o zi în urmă, în care au fost ucişi 42 de palestinieni. Într-o scurtă declaraţie, Forţa de Apărare a Israelului spune doar că „avioanele de luptă lovesc ţinte teroriste în Fâşia Gaza”.
 
De asemenea, grupările armate au continuat să lanseze rachete asupra Israelului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici