Războiul Israel-Hamas, ziua 4. Israelul este pregătit să intre în Fâşia Gaza / Hezbollah a mobilizat mii de luptători la graniţă / Iran: "sărutăm mâinile" celor care au atacat Israelul / Bilanţul victimelor creşte de la o oră la alta

  • Armata israeliană: Luptătorii Hamas nu au "unde să se ascundă în Gaza", forţele aeriene efectuează atacuri aeriene la fiecare patru ore.
  • Franţa şi Spania sunt împotriva suspendării ajutorului UE pentru Palestina.
  • Casa Albă afirmă că a trimis ajutor militar spre Israel.
13716 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 4. Israelul este pregătit să intre în Fâşia Gaza / Hezbollah a mobilizat mii de luptători la graniţă / Iran: "sărutăm mâinile" celor care au atacat Israelul / Bilanţul victimelor creşte de la o oră la alta

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE 23:00 Obuze lansate din Siria. Israelul ripostează

Mai multe obuze au fost lansate de pe teritoriul sirian spre Israel, a declarat armata israeliană.

Unele au aterizat în zone deschise de pe teritoriul israelian, a precizat armata, fără a adăuga alte detalii.

Soldaţii israelieni răspund cu artilerie şi obuze de mortier, a mai spus armata israeliană.

UPDATE 22:00 Biden: Israelul „are datoria de a răspunde” la atacuri

Joe Biden a spus că Hamas „nu susţine dreptul poporului palestinian la demnitate şi autodeterminare”, ci foloseşte civilii palestinieni „ca scuturi umane".

„Ca orice naţiune din lume, Israelul are dreptul să răspundă - şi chiar are datoria de a răspunde - la aceste atacuri”, a mai spus Biden. El a afirmat că a avut marţi o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în care i-a spus că răspunsul SUA va fi „decisiv, rapid şi copleşitor”.

Statele Unite vor continua să rămână unite în sprijinul poporului israelian, a spus el.

Preşedintele a confirmat că cetăţeni americani se numără printre cei ţinuţi prizonieri de Hamas: „Ştim acum că cetăţeni americani se află printre cei deţinuţi de Hamas”.

El a declarat că a dat instrucţiuni echipei sale să facă schimb de informaţii şi să trimită experţi suplimentari pentru a se consulta şi a consilia omologii israelieni în ceea ce priveşte eforturile de recuperare a ostaticilor.

UPDATE 20:30 UE va continua să sprijine Autoritatea Palestiniană

UE va continua să sprijine Autoritatea Palestiniană, a declarat Josep Borrell, şeful politicii sale externe.

"Majoritatea covârşitoare a statelor membre a considerat că trebuie să continuăm să sprijinim Autoritatea Palestiniană şi că plăţile scadente nu ar trebui să fie amânate", a spus el.

"Israelul are dreptul de a se apăra, dar acest lucru trebuie făcut în conformitate cu dreptul internaţional, cu dreptul umanitar, iar unele decizii sunt contrare dreptului internaţional."

UPDATE 20:00 Erdogan: Desfăşurarea SUA în regiune ar putea duce la "masacre"

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat blocada Israelului asupra Fâşiei Gaza, afirmând că tăierea curentului electric şi a apei este împotriva drepturilor omului pentru palestinieni.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul austriac Karl Nehammer, marţi, Erdogan a criticat planurile SUA de a trimite un portavion în regiune, spunând că desfăşurarea ar putea duce la "masacre".

UPDATE 19:00 Masacru într-un kibuţ israelian - printre cei ucişi se numără şi bebeluşi

Soldaţii israelieni au recuperat cadavrele din casele din kibuţul Kfar Aza, una dintre cele mai afectate zone în care militanţii Hamas au atacat din Fâşia Gaza.

Potrivit agenţiei de ştiri Reuters, generalul-maior israelian Itai Veruv, care escorta jurnaliştii la faţa locului, a declarat: "Vedeţi bebeluşii, mamele, taţii, în dormitoarele lor, în camerele lor de protecţie şi cum teroriştii îi ucid. Nu este un război, nu este un câmp de luptă. Este un masacru. Este ceva ce obişnuiam să ne imaginăm de la bunicii, bunicile noastre în pogromurile din Europa şi din alte locuri."

UPDATE 18:10 Rachete trase din sudul Libanului

Rachete au fost lansate spre Israel din sudul Libanului, relatează Reuters, citând trei surse de securitate.

O sursă de securitate a declarat că bombardamentul a fost efectuat de facţiuni palestiniene.

Este a treia zi consecutivă de violenţe de-a lungul frontierei libanezo-israeliene, cea de ieri fiind cea mai sângeroasă de la războiul din 2006.

UPDATE 18:00 Peste 1.000 de persoane au fost ucişi de militanţii palestinieni

Comandantul IDF Dan Goldfus a declarat jurnaliştilor, în cadrul unui briefing, că „ultimele patru zile au fost zile foarte grele pentru noi”, adăugând că forţele sale se confruntă cu „un inamic crud şi vicios”.

„Din nefericire, au reuşit de data aceasta să ucidă peste 1.000 de persoane, peste 1.000 de oameni. Este pur şi simplu... nu vă puteţi imagina”.

UPDATE 17:40 830 de palestinieni ucişi

Numărul palestinienilor ucişi în urma represaliilor israeliene a ajuns la cel puţin 830, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza.

Aproximativ 4.250 de palestinieni au fost răniţi de loviturile israeliene începând de sâmbătă, a precizat ministerul.

Ultimul bilanţ dat de minister a fost de 770 de morţi şi 4.000 de răniţi.

UPDATE 17:00 Lapid: Cea mai proastă zi pentru poporul evreu de la Holocaust încoace

Sâmbătă a fost cea mai sângeroasă zi pentru poporul evreu de la Holocaust încoace, deoarece atacurile Hamas au ucis sute de civili, a declarat liderul opoziţiei din Israel.

Yair Lapid a declarat pentru Sky News că grupării Hamas nu-i pasă de poporul palestinian şi a "măcelărit" oameni nevinovaţi din cauza ideologiei lor.

"Aceasta a fost cea mai rea zi pentru poporul evreu de la Holocaust încoace", a spus el.

"Ultima dată când atât de mulţi evrei au fost ucişi într-o singură zi a fost în timpul Holocaustului. Nu are nimic de-a face cu o soluţie cu două state sau cu politica sau cu orice ambiţii naţionale pe care le au unii dintre palestinieni".

UPDATE 16:00 Hamas avertizează cetăţenii unui oraş israelian să plece înainte de ora 17.00

Hamas a avertizat locuitorii din marele oraş israelian Ashkelon să plece înainte de ora 17:00.

"Ca răspuns la crima inamicului de a ne strămuta oamenii şi de a-i forţa să îşi părăsească locuinţele în mai multe zone din Fâşia Gaza, le dăm locuitorilor din oraşul ocupat Ashkelon un termen limită pentru a-l părăsi înainte de ora 17.00 în această seară", se arată într-o declaraţie a Brigăzilor Al Qassam pe reţelele de socializare. 

UPDATE 15:00 Armata israeliană îşi intensifică prezenţa la graniţa cu Fâşia Gaza

Armata israeliană a afirmat anterior că a recâştigat controlul asupra frontierei cu Gaza după infiltrarea Hamas.

Purtătorul de cuvânt, amiralul Daniel Hagari, a declarat că trupele se află sub "control deplin" în comunităţile din jurul Fâşiei Gaza şi sunt "la un nivel ridicat de pregătire" în apropierea graniţei de nord.

Forţe suplimentare, în tancuri şi alte vehicule militare, au fost trimise în zonă, în timp ce Israelul îşi intensifică întăririle în sudul ţării.

UPDATE 13:50 Guvern de Urgenţă Naţională în Israel

Un guvern de urgenţă naţională, din actualul guvern şi din personalităţi ale opoziţiei, va fi format astăzi în Israel, ca răspuns la războiul Hamas, potrivit unui comunicat al partidului Likud.

Toţi partenerii din coaliţia premierului au aprobat propunerea de extindere a guvernului pentru a include politicieni aflaţi acum în opoziţie, se arată în comunicat.

UPDATE 13:00 Cel puţin 770 de palestinieni ucişi în atacuri israeliene

Cel puţin 770 de palestinieni au fost ucişi în acţiunile de represalii ale Israelului după o incursiune armată a grupării militante Hamas în zorii zilei de sâmbătă, a confirmat Ministerul palestinian al Sănătăţii

4.000 de persoane au fost rănite, a precizat ministerul.

În plus, cel puţin alte 18 persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite în Cisiordania începând de sâmbătă.

UPDATE 12:00 Iran: "sărutăm mâinile" celor care au atacat Israelul

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat în această dimineaţă că "regimul sionist" al Israelului s-a confruntat cu o înfrângere militară şi a serviciilor de informaţii "ireparabilă" după atacul militanţilor Hamas de sâmbătă.

Liderul a spus că, deşi ţara sa "sărută mâinile" celor care au planificat atacul asupra Israelului, Teheranul nu a fost implicat.

SUA au recunoscut că nu au văzut nicio dovadă a implicării iraniene în atacul Hamas, dar zvonurile persistă că grupul ar fi fost puternic implicat.

UPDATE 11:00 Armata israeliană: Agenţii Hamas nu au "unde să se ascundă în Gaza", forţele aeriene efectuează atacuri aeriene intensive la fiecare patru ore

"Îi vom depista peste tot", a declarat, potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al armatei şefe, contraamiralul Daniel Hagari, într-un briefing.
 
Armata israeliană a declarat că, în prezent, nu au loc evenimente în nordul ţării, unde se învecinează cu Libanul şi Siria. Ieri, Israelul a declarat că forţele sale au luptat împotriva unor bărbaţi înarmaţi care au traversat dinspre Liban - un incident care a ridicat posibilitatea deschiderii unui al doilea front în conflict.

UPDATE 10:00 Franţa şi Spania sunt împotriva suspendării ajutorului UE pentru Palestina

Ministrul spaniol interimar de externe, José Manuel Albares, a declarat marţi că guvernul său se opune propunerii de suspendare a ajutorului UE pentru Palestina.
 
"Această cooperare trebuie să continue, nu putem confunda Hamas, care se află pe lista grupurilor teroriste ale UE, cu populaţia palestiniană, cu Autoritatea Palestiniană sau cu organizaţiile ONU de pe teren", relatează Reuters.
 
El a adăugat că Palestina va avea probabil nevoie de mai mult ajutor în viitorul apropiat.
 
Punctul său de vedere a fost împărtăşit de ministerul francez de externe, care a emis o declaraţie la Paris în această dimineaţă: "Nu suntem în favoarea suspendării ajutorului care aduce beneficii directe poporului palestinian şi am transmis acest lucru în mod clar ieri Comisiei Europene."
 
Miniştrii de externe ai UE se vor întâlni marţi după-amiază pentru a discuta această problemă.

UPDATE 09:00 Atacurile aeriene israeliene în Gaza au distrus 790 de locuinţe şi au avariat 5.330 

Loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza au ras de pe faţa pământului 790 de locuinţe şi au avariat grav 5.330, a anunţat marţi dimineaţă Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.
 
Deteriorarea a trei puncte de alimentare cu apă şi canalizare a întrerupt serviciile pentru 400.000 de persoane.

UPDATE 08:00 Casa Albă afirmă că a trimis ajutor militar spre Israel

Statele Unite au început deja să livreze Israelului muniţii şi echipamente militare de care are nevoie neapărat, a declarat luni Casa Albă, în timp ce Pentagonul îşi revizuieşte stocurile pentru a vedea ce mai poate fi trimis rapid pentru a-şi susţine aliatul în războiul cu Hamas.
 
John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, a confirmat luni seara că primul lot de ajutor militar în urma atacului violent al militanţilor Hamas "se îndreaptă" către Israel.
 
Livrarea a avut loc în timp ce preşedintele Joe Biden se pregătea să facă declaraţii oficiale privind atacurile de la Casa Albă, marţi după-amiază, după ce a confirmat că cel puţin 11 americani au fost ucişi în violenţele din weekend.
 
"Ne aşteptăm pe deplin că vor exista cereri suplimentare de asistenţă de securitate pentru Israel, deoarece continuă să cheltuiască muniţii în această luptă", a declarat Kirby. "Vom rămâne în pas cu ei, asigurându-ne că le satisfacem nevoile cât mai bine şi cât mai repede posibil".

UPDATE 04:00   - Reuters - Hamas ameninţă că va ucide ostaticii la fiecare bombardament israelian neanunţat  

UPDATE 02:00 -Surse israeliene: Israelul este pregătit să intre în Gaza

Se raportează că Gaza a rămas fără electricitate.

Bombardamentele israeliene continuă. 

UPDATE 01:50 - Noi detalii privind Gantz şi Netanyahu: condiţiile pentru un guvern de urgenţă sunt coapte, răspunsul final va fi dat mâine după întâlnirea şefilor coaliţiei. Dacă nu există o surpriză de ultimă oră, se va institui guvernul de urgenţă

Un înalt oficial al Hamas a negat implicarea Iranului şi a Hezbollah-ului în atac, dar a spus că vor ajuta dacă va fi nevoie.

Ali Bracha, un înalt oficial Hamas în străinătate, a declarat agenţiei de presă AP că operaţiunea a fost planificată de aproximativ şase oficiali înalţi Hamas din Gaza, iar aliaţii Hamas nu au fost informaţi înainte de eveniment.

UPDATE 01:00 - IDF continuă să lovească Fâşia Gaza, cu bombardamente din mare şi aer

De ieri dimineaţă, avioanele IDF au lovit ţinte teroriste aparţinând organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza. Acestea au lovit un centru de comandă operaţional Hamas într-o moschee şi un punct de intrare al unui tunel care a fost folosit de terorişti pentru a invada Israelul.

Hamas îşi încorporează în mod deliberat infrastructura militară în zone civile şi lăcaşuri sfinte din Fâşia Gaza.

 

UPDATE - Biden va susţine marţi, la 13:00 (ora Coastei de Est), de la Casa Albă, un discurs despre conflictul Hamas-Israel

Casa Albă va fi iluminată în această seară în albastru şi alb pentru a-şi exprima solidaritatea cu Israelul.

SUA oferă Israelului sprijin în planificarea operaţiunilor speciale şi a informaţiilor, ca parte a efortului de salvare a ostaticilor luaţi de Hamas.

UPDATE 00:50 - Arabia Saudită sprijină poporul palestinian

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a avut o conversaţie telefonică cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, în timpul căreia au discutat despre situaţia din Fâşia Gaza.

După cum a raportat agenţia de presă saudită, Mohammed bin Salman l-a asigurat pe Abbas că „regatul va continua să sprijine poporul palestinian în realizarea drepturilor sale legitime de a trăi în demnitate şi de a obţine o pace dreaptă şi durabilă”.

Arabia Saudită, cu care Israelul urma să-şi îmbunătăţească relaţiile diplomatice, va adera la BRICS de la 1 ianuarie 2024, alături de Iran, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

 

UPDATE 00:45 - Prim-ministrul Marii Britanii:,, Israel trăieşte”

Premierul britanic Rishi Sonak a participat la o rugăciune desfăşurtă într-o sinagogă din Londra, după atacul terorist al Hamas asupra Israelului. Celor 1.500 de evrei din sinagogă le-a spus: „Când spunem că suntem alături de Israel, vorbim serios. Nu doar astăzi. Nu doar mâine. Dar întotdeauna. Naţiunea Israel trăieşte!".

UPDAT 00:35 - „Vin zile dificile pentru Israel", spune Netanyahu

„Am pierdut familii întregi, fii şi fiice, tineri şi bătrâni. Împreună vom birui şi împreună vom câştiga – doar împreună. În calitate de prim-ministru al Israelului, vă spun sincer, ne aşteaptă încă zile dificile”, a adăugat Netanyahu.

 

UPDATE 00:30 - 11 cetăţeni americani morţi

Casa Albă a spus că se pregăteşte pentru veşti proaste - mai mulţi americani ar fost ucişi în Israel în ultimul weekend.

„Este greu de spus, dar, din păcate, da”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, pentru CNN, devenind vizibil emoţionat. 

„Cred că ne pregătim aici, la Casa Albă, pentru posibilitatea ca mai mulţi americani să fi fost ucişi în aceste atacuri teribile şi condamnabile.” 

 

UPDATE 00:00 - Armata israeliană este pregătită să răspundă la atacurile din Liban, afirmă purtătorul de cuvânt

Într-o intervenţie pentru Al Jazeera Arabic, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat: ,,Suntem cu ochii larg deschişi la orice evoluţie pe toate fronturile", referindu-se la schimbul de focuri de-a lungul graniţei libaneze.

Adraee a adăugat că orice încălcare a suveranităţii israeliene va fi abordată cu ,,acţiuni directe şi dure".

El a explicat că, deşi Tel Avivul şi armata israeliană sunt concentrate pe Gaza, ele sunt, de asemenea, vigilente şi pregătite pentru orice evoluţie de-a lungul frontierei nordice cu Libanul.

UPDATE 23:40 - Autoritatea Israeliană de Radiodifuziune: Anunţul formării unui guvern de urgenţă în Israel ar putea fi mâine

Între timp, la ora 23:45, IDF a raportat că forţele navale israeliene lovesc ţinte teroriste aparţinând organizaţiei teroriste Hamas pe coasta Fâşiei Gaza.

UPDATE 23:30 - Avioanele americane au decolat spre Israel

The„New York Times” relatează de la un înalt oficial al Pentagonului că avioane americane cu muniţie au decolat deja spre Israel.

Sursa anonimă a adăugat că SUA lucrează pentru a accelera livrările de echipamente de apărare aeriană şi armament pe care Israelul le-a comandat de la companiile americane.

Totodată, agenţia de presă Reuters a raportat de la o sursă de securitate americană că portavionul USS Gerald Ford va sosi în partea de est a Mării Mediterane „foarte curând”.

UPDAT 23:20 - Casa Albă spune că Iranul este „complice” la atacul comis Hamas

Purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale a Casei Albe, John Kirby, a acuzat Iranul că este „complice” la atacul Hamas asupra Israelului, dar a mai transms că Washingtonul nu are dovezi care să lege Teheranul de atac.

„Iranul a sprijinit de multă vreme Hamas şi alte reţele teroriste din regiune cu resurse şi capacităţi de pregătire”, a declarat John Kirby pentru MSNBC.

„Şi, în acest sens, în mod clar Iranul este complice aici. Dar în ceea ce priveşte dovezile specifice în acest sens – astfel de atacuri – nu, nu avem nimic”, a spus el.

Preşedintele american Joe Biden a declarat: ,,11 americani au fost ucişi în atacul Hamas şi alţii ar putea fi luaţi prizonieri. Mi-am instruit echipa să lucreze cu israelienii pentru a returna ostaticii şi vom trimite ajutor şi vom face schimb de informaţii".

UPDATE 23:15 - Hezbollah bombardează nordul Israelului şi mobilizează mii de luptători la graniţă

Hezbollah a tras o salvă de rachete în nordul Israelului şi a mobilizat mii de luptători la graniţă, ca răspuns la uciderea a cel puţin patru dintre membrii săi în bombardamentele israeliene asupra Libanului.

Între timp, mişcarea Hamas a spus că nu va negocia soarta ostaticilor în contextul ostilităţilor, a informat postul de televiziune Al Hadath.

În Liban se raportează că aviaţia IDF a lansat cu puţin timp în urmă bombe uşoare la graniţa cu Liban.

 

UPDATE 23:00 - Ministerul palestinian al Sănătăţii: Numărul morţilor din Gaza a crescut la 687. Sunt peste 3.700 de răniţi

Numărul morţilor din Gaza a crescut la 687 de persoane, dintre care 140 sunt copii, potrivit unui comunicat al Ministerului Palestinian al Sănătăţii din Gaza.

Numărul răniţilor a ajuns la 3.726, iar 10% dintre ei sunt copii.

17 persoane au fost ucise şi 90 sunt rănite în diferite părţi ale Cisiordaniei, potrivit unui comunicat al Ministerului Palestinian al Sănătăţii, citează CNN.

Ştirea iniţială - Prim-ministrul Benjamin Netanyahu: ,,Duşmanul a vrut război, război va avea"

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că forţele israeliene vor declanşa o campanie de ofensivă împotriva organizaţiei teroriste Hamas ,,cum nu s-a mai întâmplat înainte".

„Întotdeauna am ştiut cine este Hamas. Acum, şi restul lumii ştie. Hamas este ISIS şi vom câştiga războiul împotriva lor pe măsură ce lumea modernă a triumfat împotriva ISIS”, a spus Netanyahu într-un discurs televizat adresat naţiunii.

,Duşmanul a vrut război, război va avea".

Premierul israelian a discutat cu preşedintele Joe Biden şi cu ceilalţi lideri occidentali pentru a le mulţumi după ce i-au oferit sprijin.

„Sunt în contact constant cu preşedintele Biden şi aş dori să-i mulţumesc din nou, în numele tuturor cetăţenilor Israelului, pentru angajamentul SUA în cuvinte şi fapte pentru securitatea Israelului”, a spus el. „De asemenea, vreau să mulţumesc multor lideri mondiali pentru sprijinul fără precedent acordat Israelului”, a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici