Războiul din Ucraina, a 64-a zi. Rusia denunţă o serie de explozii în sud. Regiunea Herson, ocupată de invadatori, va folosi rubla. Kievul a identificat 10 „măcelari” de la Bucea. Atac „barbar” asupra capitalei. Paradă anulată de 9 mai şi schimb de prizonieri. Cât se estimează că va mai dura conflictul

  • Rusia a oprit livrările de gaz către Bulgaria şi Polonia pentru că au respins cererea de plată în ruble
  • Mişcarea a fost denunţată de liderii europeni drept „şantaj”
  • Ţările europene s-au alăturat Statelor Unite pentru a ajuta Ucraina cu arme
  • Rusia a raportat o serie de explozii în sudul ţării şi un incendiu la un depozit de muniţii
  • Invadatorii continuă asediul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol
  • Regiunea Herson din Ucraina, ocupată de Rusia, va trece la utilizarea rublei de la 1 mai.
  • Rusia este nevoită să aducă forţe din Libia, din cauza dificultăţilor în Donbas.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis un nou avertisment.
49844 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 64-a zi. Rusia denunţă o serie de explozii în sud. Regiunea Herson, ocupată de invadatori, va folosi rubla. Kievul a identificat 10 „măcelari” de la Bucea. Atac „barbar” asupra capitalei. Paradă anulată de 9 mai şi schimb de prizonieri. Cât se estimează că va mai dura conflictul

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 23:50

Preşedintele Zelenski a declarat, în cadrul unui briefing după discuţiile cu secretarul general al ONU, António Guterres, că Ucraina este pregătită să negocieze evacuarea persoanelor de la uzina Azovstal din Mariupol:

"Ucraina este pregătită pentru negocieri urgente în vederea evacuării populaţiei din Azovstal şi pentru punerea imediată în aplicare a acordurilor încheiate".

UPDATE 23:45 

"Armata rusă din Ucraina a călcat în picioare, în mod clar şi fără să se gândească o clipă, tot ceea ce a stat la baza ordinii globale după cel de-al Doilea Război Mondial. Statutul ONU, convenţiile şi declaraţiile internaţionale, drepturile indivizilor şi ale naţiunilor... Tot ceea ce ar trebui să garanteze libertatea şi securitatea în lume, pur şi simplu a fost distrus de acţiunile agresive ale Rusiei. Raidurile ruseşti asupra Mariupol nu au încetat nici măcar atunci când secretarul general al ONU se afla în vizită la Moscova. Iar astăzi, imediat după ce discuţiile noastre de la Kiev s-au încheiat, rachete ruseşti au lovit oraşul. Cinci la număr. Iar acest lucru spune multe despre adevăratul angajament al Rusiei faţă de instituţiile globale şi demonstrează fără echivoc încercarea liderilor ruşi de a denigra ONU şi tot ceea ce reprezintă organizaţia. Acţiunile Rusiei necesită un răspuns adecvat şi ferm. Bombardamentele ruseşti din Ucraina de la Kiev, Fastov, Odesa, Khmelnytskyi şi în alte oraşe, sunt un indiciu clar că aceast conflict nu se apropie de sfârşit. Nu trebuie să credem că războiul s-a încheiat deja”, a declarat preşedintele ucrainean Voldimir Zelenski, referindu-se la rezultatele celei de-a 64-a zile de război.

UPDATE 23:40 

Aproape 40% dintre ucraineni şi-au pierdut locurile de muncă în timpul războiului.

Cu toate acestea, ţara a înregistrat, de asemenea, o creştere treptată a numărului de cetăţeni care se întorc la muncă. Deja 32% dintre ucraineni au revenit la rutina normală de lucru.

UPDATE 23:30 CNBC: Europa s-ar putea confrunta cu recesiunea dacă Putin închide complet robinetele de gaz 

Europa ar putea fi împinsă în recesiune dacă Rusia va opri alimentarea cu gaze, au sugerat economiştii, după ce Gazprom a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria, scrie CNBC.

UPDATE 23:20 

Zelenski ajunge pe coperta revistei TIME. Liderul de la Kiev este lăudat pentru modul în care gestionează invazia rusă.

UPDATE 23:10 Preşedintele Turciei vizitează Arabia Saudită în încercarea de a atenua problemele economice

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns joi în Arabia Saudită, în prima vizită la nivel înalt din ultimii ani, care speră că va anunţa o nouă eră a relaţiilor, după eforturi intense de reparare a legăturilor tensionate.

UPDATE 23:00 Guterres: „Atacul de la Kiev m-a şocat”

„Atacul de la Kiev m-a şocat”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la televiziunea portugheză RTP, imediat după atacul cu rachete asupra capitalei Ucrainei, comis în timpul misiunii sale de întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 22:00 Canada va trimite 8 vehicule înarmate în Ucraina

„Canada va trimite 8 vehicule înarmate pentru a sprijini Ucraina”. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Pentagon cu colega canadiană, Anita Anand. „Există o urgenţă în acest moment pe care o percepem cu toţii”, a spus secretarul, vorbind despre necesitatea ca noile arme să ajungă la Kiev cât mai curând posibil.

UPDATE 21:30 Kuleba: „Rachetele asupra Kievului un act de barbarie”

„Rusia a lovit Kievul cu rachete de croazieră tocmai când secretarul general al ONU Antonio Guterres şi prim-ministrul bulgar Kiril Petkov vizitează capitala noastră - a denunţat ministrul de externe Dmytro Kuleba pe Twitter. Cu acest act odios de barbarie, Rusia îşi demonstrează încă o dată atitudinea faţă de Ucraina, Europa şi de lume”.

UPDATE 21:00 SUA: războiul din Ucraina va dura luni sau ani

„Conflictul din Ucraina poate dura luni sau chiar mai mult”, a afirmat un înalt oficial al administraţiei Biden, subliniind că războiul va continua să testeze unitatea Statelor Unite şi a aliaţilor şi „determinarea noastră comună de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câştiga”.

UPDATE 20:00 Kiev, cadavrele a 1.500 de oameni din regiune au fost recuperate

Potrivit lui Andri Nebiton - şeful poliţiei regionale din Kiev - pentru CNN, aproximativ 1.500 de cadavre au fost recuperate în regiunea în care se află capitala Ucrainei. Cadavrele au fost predate legiştilor pentru ameliorarea cazului. Potrivit unei analize iniţiale, „50-70% au murit din cauza rănilor împuşcate, lovite de puşti automate”, a adăugat Nebiton, care a precizat că „nu au fost în niciun caz implicaţi cu apărarea teritorială sau cu alte entităţi militare”.

UPDATE 19:30 Kiev, peste 8.000 de crime de război identificate din mâna ruşilor

Justiţia ucraineană a identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război ruseşti, a declarat procurorul general al Kievului, Irina Venediktova, într-un interviu acordat Deutsche Welle.

UPDATE 19:00 Biden: „Nu atacăm Moscova, ajutăm Kievul să se apere”

„Nu atacăm Rusia, ci ajutăm Ucraina să se apere”, a spus Joe Biden, vorbind la Casa Albă. „A ceda agresiunii ar avea un preţ mai mare decât a ajuta Ucraina. Nu este ieftin să susţinem Kievul, dar Statele Unite o pot face”, a subliniat el, clarificând cum” atâta timp cât atacurile şi atrocităţile vor continua, vom continua să ajutăm ţara să se apere de agresiunea rusă”, trimiţând” alte arme şi ajutoare noi”, făcând referire şi la ajutorul de 33 de miliarde de dolari pe care administraţia le-a cerut Congresului să-l aprobe.

Preşedintele SUA a reiterat, de asemenea, că „nu vom permite Rusiei să ne intimideze şi să ne şantajeze aliaţii cu energie”.

UPDATE 18:45 Pod distrus în sudul Ucrainei, într-o zonă ocupată de ruşi

UPDATE 18:30 Viceprim-ministru al Ucrainei: nou schimb de prizonieri, alte 45 de persoane au fost eliberate

„Nou schimb de prizonieri: 45 de persoane au fost eliberate, inclusiv 13 ofiţeri, 20 de soldaţi (5 răniţi) şi 12 civili”, a declarat pe Telegram Irina Vereşciuk, vicepremierul ucrainean.

UPDATE 18:00 Biden va cere Congresului alte 33 de miliarde pentru Kiev

Preşedintele american Joe Biden va cere Congresului încă 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă. Alte 8,3 miliarde de dolari de ajutor economic vor fi destinate pentru „a ajuta guvernul ucrainean să răspundă la criza imediată”, în timp ce aproximativ 3 miliarde de dolari sunt destinaţi finanţării asistenţei umanitare şi pentru a face faţă creşterii preţurilor aprovizionării globale cu alimente din cauza agresiunii ruse împotriva Ucraina, care este unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume.

UPDATE 17:30 Un cetăţean britanic ucis, altul dispărut

Un cetăţean britanic a fost ucis în Ucraina, iar un altul este dat dispărut, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. Potrivit Sky News, este vorba de doi voluntari care s-au alăturat forţelor ucrainene pentru a lupta împotriva ruşilor, dar nu există o confirmare oficială în acest sens.

UPDATE 16:50 Guvernatorul Petersburg: „Cel puţin 69 de ţări la forumul economic, eveniment confirmat”

Forumul Economic de la Sankt Petersburg va avea loc între 15 şi 18 iunie, în ciuda războiului şi a sancţiunilor economice împotriva Rusiei. Şi-au confirmat participarea la tradiţionala întâlnire, la care participă mereu şi preşedintele rus Vladimir Putin, de obicei alături de liderul unei alte ţări, cel puţin 69 de naţiuni, a anunţat guvernatorul regiunii ruse, Aleksandr Beglov. Cu toate acestea, Beglov nu a difuzat lista ţărilor participante.

UPDATE 16:30 ONU, 5,4 milioane de refugiaţi de la începutul conflictului

5.372.854 de persoane au părăsit Ucraina, pentru a se refugia în altă parte, de la începutul conflictului. Acest lucru a fost anunţat de ICNUR în raportul său în care precizează că, în ultimele 24 de ore, au fost peste 55.000 de refugiaţi.

UPDATE 16:10 Doneţk anulează parada din 9 mai

Autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) a decis să anuleze parada de pe 9 mai, care aniversează victoria împotriva naziştilor în al Doilea Război Mondial, din cauza ameninţării cu atacuri, amânând-o până când separatiştii vor prelua controlul asupra întreg teritoriul. Şeful autoproclamatei republici Denis Pushilin a anunţat asta, potrivit Interfax. „S-a luat o decizie dificilă: vom ţine parada după victoria finală şi” când „DPR-ul va ajunge la graniţele constituţionale. Siguranţa este pe primul loc”.

UPDATE 16:00 Kiev: „Identificaţi 10 soldaţi ruşi responsabili de tortura de la Bucea”

Ucraina a identificat 10 soldaţi ruşi care au torturat civili în Bucea. Procurorul general Irina Venediktova a anunţat acest lucru, explicând că Ucraina a identificat 10 soldaţi ruşi din Brigada 64 de Gardă Rusă, care au jefuit şi torturat civili în Bucea, la periferia capitalei Kiev.

UPDATE 15:30 Lukaşenko: „Presiunea în Occident asupra Rusiei până în punctul de a o îngenunchea”

Ţările occidentale nu se vor opri cu presiunea de a „a aduce Rusia în genunchi”, s-a exprimat preşedintele belarus, Alexandru Lukaşenko, aliat al liderului rus Vladimir Putin. „Vor face presiuni asupra lor până îi vor aduce în genunchi”, a spus Lukaşenko, în timpul unei întâlniri cu guvernatorul regiunii ruse Voronej, Alexander Gusev. Belarus „este gata să coopereze cu Rusia în orice moment şi în orice sector”, a spus agenţia BelTa. De asemenea, Lukaşenko a „oferit” Rusiei „orice echipament” disponibil companiilor din Belarus.

UPDATE 15:00 SUA: Biden va anunţa astăzi noi confiscări către oligarhii ruşi

Casa Albă transmite într-o declaraţie că preşedintele american Joe Biden va anunţa astăzi confiscarea bunurilor oligarhilor ruşi. „În acord cu cererea sa către Congres pentru un nou ajutor pentru Kiev, preşedintele Biden va trimite o propunere de pachet legislativ pentru confiscarea bunurilor oligarhilor, care să permită guvernului să folosească veniturile pentru a sprijini Ucraina”, se arată în comunicat.

UPDATE 14:00 Trei civili au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Niu-York din regiunea Doneţk, a declarat şeful administraţiei regionale de stat din Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

Rachetele au lovit o unitate industrială şi zone rezidenţiale, iar cel puţin nouă case particulare au fost avariate.

UPDATE 13:00 Zeci de case au fost lovite de bombardamente într-un sat din regiunea Doneţk, potrivit oficialilor ucraineni citaţi de Sky News.

UPDATE 12:00 Statele Unite au dovezi credibile că forţele ruseşti au executat ucraineni care au încercat să se predea în Doneţk, s-a spus la o reuniune a Naţiunilor Unite.

UPDATE 11:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la represalii fulgerătoare în cazul în care alte ţări vor interveni în conflictul din Ucraina, în timp ce preşedintele american Joe Biden ar urma să vorbească joi în sprijinul luptei Ucrainei împotriva "războiului brutal al Rusiei".

UPDATE 10:00 Rusia este nevoită să aducă forţe din Libia

Moscova are dificultăţi în Donbas şi caută să aducă rapid forţe profesioniste din rândul mercenarilor Wagner şi al detaşamentului de sirieni sub comandă rusă care luptă în Libia.

Efective de cel puţin 200 de Wagnerieni şi 1.000 sirieni vor fi aduse pe fronturile din Ucraina, în special în Donbas, unde Kremlinul caută o victorie rapidă.

În Libia, Rusia va menţine aproximativ 5.000 de mercenari din grupul Wagner.

UPDATE 08:00 Regiunea Herson din Ucraina, ocupată de Rusia, va trece la utilizarea rublei începând cu 1 mai, potrivit presei de stat ruse, citate de CNN.

UPDATE 07:00 Forţele ruse sunt concentrate pe direcţia Izyum, anunţă Statul Major General.

Trupele ruseşti încearcă să lanseze o ofensivă în direcţiile Suligovka - Novaya Dmytrivka şi Andreevka - Bolshaya Kamyshevakha. Pentru a întări gruparea care avansează, ocupanţii au deplasat la Izyum unităţi suplimentare de trupe aeropurtate, precum şi până la 500 de vehicule.

UPDATE 05:00 Ucraina este îngrijorată de situaţia din Transnistria. Autorităţile de la Kiev denunţă provocările din regiunea pro-rusă a Moldovei 

Oficialii ucraineni au vorbit despre riscul deschiderii unui alt front în conflictul cu Rusia - de-a lungul graniţei cu Moldova, în sud-vest, relatează CNN.

UPDATE 04:20 Ucraina va trebui să decidă singură dacă o să transfere ostilităţile pe teritoriul rusesc

"O întrebare separată este dacă ucrainenii ar trebui să întreprindă acţiuni care să depăşească graniţele lor. Părerea mea este că este vital pentru ei să facă tot ceea ce este necesar pentru a se apăra împotriva agresiunii ruseşti. Iar alegerea tacticii într-un astfel de caz este decizia lor", a declarat Blinken.

UPDATE 03:00 Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" din cauza ofensivei ruse în estul ţării 

Ucraina se aşteaptă la săptămâni "extrem de dificile" în contextul intensificării operaţiunilor militare ruse în estul ţării, afirmă ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, citat de cotidianul Le Figaro.

UPDATE 02:45 Preşedintele moldovean oferă Ucrainei primul ajutor militar

Şefa statului, Maya Sandu, intenţionează să trimită genişti la Kiev pentru a desfiinţa aşezările strămutate, potrivit JurnalTV.

"Încercăm să ajutăm Ucraina şi să îi oferim artere de transport, ne-am oferit să îi ajutăm cu genişti, ne-am oferit să oferim ajutor umanitar. Iată ce putem face", a declarat Sandu într-un interviu.

Preşedintele moldovean a mai adăugat că sistemul bancar al ţării s-a alăturat pachetului de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, impuse de ţările Uniunii Europene.

UPDATE 01:30 

Casa Albă intenţionează să trimită Congresului o propunere de alocare a unui pachet de ajutor pe termen lung pentru Ucraina pentru a acoperi restul anului fiscal în curs, care se încheie la 30 septembrie. Acest lucru a fost anunţat de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Propunerea ar include "asistenţă militară sau de securitate, ajutor economic umanitar" pentru "a contribui la satisfacerea unei serii de nevoi ale ucrainenilor".

Separat, secretarul de stat american Anthony Blinken le-a spus senatorilor că pachetul va include asistenţă pentru eliminarea minelor terestre şi combaterea insecurităţii alimentare.

UPDATE 01:25

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un proiect de lege pentru confiscarea activelor entităţilor şi persoanelor fizice sancţionate de Rusia, a declarat Andrey Yermak. Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucţia Ucrainei şi acordarea de ajutor umanitar.

UPDATE 00:40 

Pentagonul: SUA a livrat Ucrainei mai mult de jumătate din cele nouăzeci de obuziere de 155 mm. Armele promise au ajuns deja în ţară.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că faza iniţială de pregătire pentru 50 de militari ucraineni a fost finalizată la începutul acestei săptămâni. Aceştia urmează să se întoarcă în Ucraina pentru a-şi "antrena coechipierii".

Rezumatul zilei

  • Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele Kalibr au lovit un depozit de arme din regiunea Zaporizhzhia din Ucraina, unde se află stocurile trimise Ucrainei de Statele Unite şi aliaţii săi
  • Forţele ruse forţează ofensiva în regiunile Harkov şi Doneţk, unde au capturat mai multe aşezări
  • Negociatorul principal al Ucrainei a declarat că nu s-a ajuns la niciun acord ca preşedinţii statelor aflate în conflict să discute despre război, în ciuda eforturilor Turciei de a organiza un cadru legitim
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord „în principiu” cu implicarea ONU şi a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să evacueze civilii din combinatul siderurgic din Mariupol
  • Ucraina acuză Rusia că încearcă să tragă în război regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria
  • Autorităţile din Transnistria, regiune susţinută de Rusia, au declarat că au fost vizate de o serie de atacuri
  • Comisia Europeană a propus o suspendare pentru un an a taxelor de import pentru toate mărfurile ucrainene pentru a contracara efectele războiului
  • Autorităţile ucrainene au demontat la Kiev un monument uriaş din epoca sovietică menit să simbolizeze prietenia dintre Rusia şi Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici