Preşedintele Turciei vizitează Arabia Saudită în încercarea de a atenua problemele economice

  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns joi în Arabia Saudită, în prima vizită la nivel înalt din ultimii ani, care speră că va anunţa o nouă eră a relaţiilor, după eforturi intense de reparare a legăturilor tensionate.
  • Erdogan a fost întâmpinat la aeroportul din oraşul Jeddah de la Marea Roşie de guvernatorul provinciei Mecca, prinţul Khalid al-Faisal, a relatat agenţia saudită de ştiri SPA.
1164 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Turciei vizitează Arabia Saudită în încercarea de a atenua problemele economice

Vizita lui Erdogan, despre care biroul său a precizat că a fost la invitaţia regelui saudit Salman, marchează punctul culminant al unei campanii de luni de zile pentru refacerea legăturilor, care a inclus renunţarea la un proces privind uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la Istanbul în 2018.

Analiştii şi oficialii spun că finanţarea saudită ar putea ajuta Turcia să îşi atenueze problemele economice, inclusiv inflaţia în creştere, înainte de alegerile dificile pentru Erdogan de anul viitor, scrie Reuters.

Relaţiile bilaterale au fost puternic tensionate după ce Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat de o echipă de asasini saudiţi la consulatul regatului din Istanbul în 2018. La vremea respectivă, Erdogan a acuzat "cele mai înalte niveluri" ale guvernului saudit de a fi dat ordinele, dar de atunci Ankara şi-a îndulcit considerabil tonul.

Vorbind cu reporterii înainte de a pleca spre Jeddah, Erdogan a declarat că vizita de joi este "manifestarea voinţei noastre comune" de a îmbunătăţi legăturile şi de a consolida relaţiile politice, militare şi culturale, adăugând că se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

El a adăugat că ar fi reciproc avantajos să se stimuleze cooperarea în domenii precum sănătatea, energia, securitatea alimentară, industria de apărare şi finanţele. "Cu eforturi comune, cred că vom duce legăturile noastre chiar mai departe de unde au fost în trecut", a spus el.

Ankara speră că vizita va pune capăt complet unui boicot saudit neoficial al importurilor turceşti, impus în 2020 pe fondul impasului Khashoggi. Boicotul a redus importurile turceşti în regat cu 98%.

Vizita are loc în contextul în care Turcia se confruntă cu consecinţele economice ale războiului dintre vecinii săi de la Marea Neagră, Ucraina şi Rusia.

Călătoria lui Erdogan face parte dintr-o ofensivă mai amplă pentru a redresa legăturile tensionate ale Turciei în întreaga regiune, inclusiv cu Egiptul, Israelul şi Emiratele Arabe Unite.

Diplomaţii şi analiştii spun că deschiderile sunt necesare pentru a ajuta la reducerea presiunilor economice şi politice după ce politicile Turciei în Siria, Libia şi în alte părţi în ultimii ani au lăsat-o din ce în ce mai izolată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici