Ucraina este îngrijorată de situaţia din Transnistria. Autorităţile de la Kiev denunţă provocările din regiunea pro-rusă a Moldovei

Oficialii ucraineni au vorbit despre riscul deschiderii unui alt front în conflictul cu Rusia - de-a lungul graniţei cu Moldova, în sud-vest, relatează CNN.

1600 afișări
Imaginea articolului Ucraina este îngrijorată de situaţia din Transnistria. Autorităţile de la Kiev denunţă provocările din regiunea pro-rusă a Moldovei

Sursa foto: Profimedia

O parte din regiunea de graniţă din Moldova este controlată de o administraţie pro-rusă în Transnistria. Explozii inexplicabile acolo, la începutul acestei săptămâni, au determinat oficialii ucraineni să afirme că serviciile de securitate ale Rusiei plănuiesc provocări în Transnistria, ca pretext pentru a deschide un nou front în război.

Mykhailo Podoliak, un consilier al preşedintelui Volodymyr Zelensky, a declarat miercuri la televiziunea ucraineană: "Întotdeauna am considerat Transnistria ca fiind o trambulină de pe care ar putea exista unele riscuri pentru noi, pentru regiunile Odesa şi Vinnytsia".

"Există un anumit contingent militar rus, este undeva între 1.500-2.000 de persoane, dintre care doar 500-600 sunt ruşi", a spus Podoliak.

Dar el a spus că majoritatea oamenilor din Transnistria s-au integrat în Moldova şi în Europa.

"Prin urmare, pentru Transnistria, implicarea activă în conflictul din Ucraina va însemna practic izolarea totală şi distrugerea enclavei", a menţionat Podoliak.

Podoliak a sugerat că, prin incidentele din această săptămână din Transnistria, Rusia încearcă să provoace Ucraina.

Roman Kostenko, un membru al parlamentului ucrainean din Odesa, a declarat că Transnistria nu reprezintă o ameninţare strategică pentru Ucraina. "Ar putea fi o ameninţare tactică, într-o anumită direcţie, pentru a bloca trupele noastre", a declarat oficialul.

Kostenko a declarat că ruşii mizează pe Transnistria ca pe "un alt front care i-ar putea sprijini direct atunci când atacă, de exemplu, Mykolayiv, Odesa dinspre mare, pentru că Mykolayiv blochează coridorul terestru".

Apărările ucrainene din jurul oraşului Mykolaiv au împiedicat forţele ruseşti să ajungă la Odesa pe uscat.

Colţul de sud-vest al Ucrainei este acum izolat de restul ţării după ce un pod rutier şi feroviar peste estuarul râului Nistru a fost lovit miercuri de o a doua rachetă de croazieră, după o primă lovitură marţi.

Comandamentul militar de sud al Ucrainei a afirmat că submarinele ruseşti au continuat să ameninţe cu atacuri cu rachete din Marea Neagră. "Forţele inamice pregătesc, de asemenea, provocări cu atacuri cu rachete asupra Transnistriei pentru a acuza Ucraina că atacă republica nerecunoscută", a declarat comandamentul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici