Războiul din Ucraina, ziua 422. Alertă aeriană în toată Ucraina, explozii în Zaporojie / Ruşii s-au bombardat singuri la Belgorod: răniţi şi un crater cu un diametru de 20 de metri / Moscova neagă o nouă mobilizare / Kievul cere Youtube să blocheze activităţile grupării Wagner

  • Apărarea aeriană activă în regiunea Kiev
  • Contraofensiva planificată „implica un set vast şi complex de acţiuni şi măsuri” conduse de armata ucraineană, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării
  • Mult aşteptata contraofensivă ucraineană a fost amânată din cauza vremii, a livrărilor lente de echipamente şi a unei cantităţi insuficiente de muniţie
8620 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 422. Alertă aeriană în toată Ucraina, explozii în Zaporojie / Ruşii s-au bombardat singuri la Belgorod: răniţi şi un crater cu un diametru de 20 de metri / Moscova neagă o nouă mobilizare / Kievul cere Youtube să blocheze activităţile grupării Wagner

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Ucraina şi-a recuperat 28 de eroi

UPDATE 22:10 Explozii în Zaporojie, alertă aeriană în unele regiuni

Două explozii s-au auzit în această seară în Zaporojie, când a fost anunţată o alertă aeriană în mai multe regiuni din sud-estul ţării, informează Ukrinform. Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andri Iermak, a scris pe reţelele de socializare că apărarea antiaeriană funcţionează.

UPDATE 22:00 Austin: Războiul lui Putin responsabil pentru extinderea NATO

„Războiul ales de Putin nu a avut loc ca urmare a extinderii NATO. Războiul lui Putin a devenit cauza extinderii NATO”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul discursului său din cadrul celei de-a unsprezece întâlniri a Grupului de Contact pentru Ucraina, la baza americană din Ramstein, Germania. Moscova „s-a gândit că Ucraina nu va îndrăzni să reacţioneze, dar Ucraina a rămas fermă cu ajutorul partenerilor săi. Putin a crezut că unitatea noastră se va prăbuşi, dar războiul brutal al Rusiei doar ne-a reunit”, a subliniat el.

UPDATE 21:00 Ucraina: Spania anunţă un nou ajutor militar

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a anunţat că Spania va trimite Ucrainei mai multe echipamente militare pentru a satisface „nevoile prioritare” ale Forţelor Armate de la Kiev. Robles a participat la întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei de la Ramstein, Germania. Noile transporturi „vizează întărirea Forţelor Armate ale Ucrainei în domenii precum mobilitatea, protecţia forţelor terestre, protecţia şi apărarea antiaeriană, protecţia maritimă şi amfibie”, considerate „fundamentale” pentru garantarea exportului de grâu ucrainean, potrivit o notă emisă de Apărarea Spaniolă la finalul întâlnirii de la baza americană.

UPDATE 20:30 Ucraina: alertă aeriană în toată ţara

O avertizare aeriană a fost anunţată în toată Ucraina. Presa din Kiev relatează acest lucru. Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al aviaţiei ucrainene, a declarat că alarma a fost provocată de decolarea unui avion de luptă MiG-31K de pe aeroportul Savasleyka din regiunea Nijni Novgorod din Rusia. Avionul – se explică – poate transporta racheta balistică hipersonică de înaltă precizie Kinzhal. 

UPDATE 19:40  Estonia: rămâneţi uniţi în sprijinul Ucrainei

„Trebuie să continuăm să lucrăm împreună pentru a sprijini Ucraina şi a întări sancţiunile, subliniind responsabilităţile Rusiei”. Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a declarat astăzi, la sfârşitul întâlnirii bilaterale desfăşurate astăzi la Stockholm cu omologul său suedez, Tobias Billström. 

UPDATE 19:30 Secretarul american al Apărării, despre diseminarea documentelor secrete: nimic nu va afecta unitatea noastră

„Nu vom lăsa nimic să ne afecteze unitatea”, a afirmat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, comentând diseminarea documentelor secrete. „Statele Unite continuă să lucreze îndeaproape şi cu respect cu aliaţii şi partenerii noştri foarte apreciaţi”, a spus din nou şeful Pentagonului, vorbind astăzi la Ramstein, unde a 11-a întâlnire a grupului de contact pentru Ucraina, subliniind că a fost impresionat de demonstraţiile solidaritate din partea aliaţilor. Austin a reiterat apoi că administraţia SUA ia „foarte în serios” difuzarea online a documentelor clasificate, fapt pentru care a fost arestat un aviator de 21 de ani, Jack Teixeira, care lucra în unitatea de informaţii a unei baze militare din Massachusetts.

UPDATE 19:00 Medvedev ameninţă cu parada rusă la Berlin

„Germanii care vor să atace Rusia trebuie să fie pregătiţi pentru parada noastră de la Berlin”, a spus fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev comentând cuvintele ministrului german al apărării Boris Pistorius, care, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung, declarase că atacurile ucrainene de pe teritoriul rus pot fi, de asemenea, „acceptate ca o necesitate”. 

UPDATE 18:40 Kievul cere Youtube să blocheze activităţile grupării Wagner

Ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, a cerut YouTube să blocheze activităţile grupului de mercenari Wagner pe platforma video. „Propaganda rusă se schimbă şi evoluează” şi „popularizarea formaţiunilor militare ruseşti are loc prin găzduire video, în special pentru „Wagners”. Giganţii IT precum TikTok sau YouTube, în ciuda faptului că au o politică editorială destul de strictă, servesc drept platforme de publicitate eficiente pentru Ruşii să mărească, să „întinereze” audienţa şi să recruteze noi mercenari pentru războiul în Ucraina”, a scris ministrul într-un mesaj pe Telegram. 

UPDATE 18:30 Borrell ţine steagul sus

UPDATE 17:20 Ruşii, lăsaţi fără băutură

UPDATE 16:20 Borrell: 16.000 antrenaţi, arme în valoare de 600 de milioane de euro

„La Grupul de contact pentru apărare al Ucrainei, am informat despre sprijinul militar al UE. Peste 16.000 de soldaţi ucraineni deja pregătiţi; peste 600 de milioane de euro de muniţii şi rachete deja livrate; se lucrează la achiziţii comune. UE continuă să lucreze cu partenerii pentru a asigura victoria Ucrainei”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, scrie într-un tweet.

UPDATE 16:10 Kremlinul neagă noua campanie de mobilizare

Kremlinul a negat din nou orice plan de a lansa o a doua campanie de mobilizare pentru a trimite soldaţi în Ucraina. Unele surse mass-media ruse au raportat despre convocarea militară primită de unii studenţi în ultimele zile, dar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, a exclus-o: „Nu există discuţii la Kremlin despre vreun val de mobilizare”, a spus el.

UPDATE 16:00 Alte vorbe grele de la Medvedev

UPDATE 15:30 Bombă rusească pe Belgorod, numărul răniţilor a crescut la trei

Numărul morţilor din cauza bombei căzute accidental ieri seară în oraşul rus Belgorod de către un vânător-bombarderia Su-34 de la Moscova a crescut la trei. Acest lucru a fost raportat pe Telegram de guvernatorul regiunii de la graniţa cu Ucraina, Viaceslav Gladkov, citat de Tass, care la început vorbise despre doi răniţi. Bomba a provocat pagube şi un crater de 20 de metri lăţime, a spus însuşi Gladkov.

UPDATE 15:20 Noi scurgeri de informaţii: China construieşte arme cibernetice pentru a monitoriza sateliţii inamici

China construieşte arme cibernetice sofisticate pentru a „prelua” sateliţii inamici, făcându-i inutili pentru semnale de date sau supraveghere în timp de război, potrivit unui raport de informaţii american văzut de Financial Times. Statele Unite consideră că eforturile Chinei de a dezvolta capabilităţi de a „nega, exploata sau deturna” sateliţii inamici este o parte cheie a obiectivului său de a controla informaţiile, pe care Beijingul o vede ca un „domeniu al războiului” cheie.

UPDATE 14:00 Kremlin: Politica NATO justifică intervenţia în Ucraina

NATO „îşi continuă politica de a aduce Ucraina în alianţă” şi acest lucru „demonstrează corectitudinea” deciziei preşedintelui rus Vladimir Putin de a „lansa o operaţiune militară specială” în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru după ce ieri, în timpul unei vizite la Kiev, secretarul general Jens Stoltenberg i-a spus preşedintelui Zelenski că „locul Ucrainei este în familia euro-atlantică”. Operaţiunea militară rusă, a adăugat Peskov, citat de Tass, „se bazează pe interesele Rusiei şi pe nevoia de a-i garanta securitatea”.

UPDATE 13:00 - Patriarhul Kirill al Moscovei a declarat astăzi că trupele ruse din Ucraina luptă „pentru viitorul ţării noastre” şi i-a îndemnat pe ruşi să lase deoparte diviziunile interne.

UPDATE 12:00 - România nu va interzice unilateral importul de cereale ucrainene şi va aştepta Comisia Europeană să pună în aplicare măsuri de ajutorare a fermierilor din Europa Centrală şi de Est, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea.

UPDATE 11:00  - Stoltenberg de la NATO reafirmă ca Ucraina să se alăture alianţei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat vineri angajamentul NATO ca în cele din urmă Ucraina să se alăture alianţei militare.

UPDATE 10:25 - Rusia atacă infrastructura critică din regiunea Vinnytsia cu drone iraniene peste noapte

Rusia a atacat o instalaţie de infrastructură din regiunea Vinnytsia cu drone peste noapte, pe 21 aprilie, a raportat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, la televiziunea naţională.

UPDATE 9:15  - Statul Major: Rusia a pierdut 185.050 de militari în Ucraina din 24 februarie 2022

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 21 aprilie că Rusia a pierdut 185.050 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă pe 24 februarie anul trecut.  

UPDATE 7:31 - Rusia atacă Kievul, regiunea Poltava cu drone peste noapte

Rusia a lansat un atac cu drone împotriva Kievului şi a regiunii centrale a Ucrainei Poltava, unde infrastructura civilă a fost avariată, peste noapte de 21 aprilie, a anunţat guvernul.

 

UPDATE 04:00 Documente scurse arată că Ucraina a planificat atacuri asupra forţelor ruse în Siria

Serviciile de informaţii militare ale Ucrainei au făcut planuri de a conduce atacuri sub acoperire împotriva forţelor ruse care operează în Siria cu ajutorul kurzilor, arată documentele de informaţii americane scurse, potrivit unui raport Washington Post.

UPDATE 03:00 Parlamentarii lituanieni impun restricţii mai blânde cetăţenilor din Belarus

Parlamentul lituanian a decis să aprobe cererea preşedintelui Gitanas Nauseda de a introduce aceleaşi restricţii pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi.

UPDATE 02:40 Biden, somat să retragă sprijinul pentru Ucraina

Un grup minoritar format din 19 parlamentari republicani a cerut administraţiei Biden să nu mai trimită ajutoare „nereţinute” şi arme în Ucraina, pe fondul războiului în curs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici