Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 74. Rusia lansează bombardamente masive asupra capitalei Kiev / De Ziua Mondială a Crucii Roşii, Rusia a atacat depozitul de un ajutor umanitar al organizaţiei / Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev / UE pregăteşte al 11-lea pachet de sancţiuni / Lukaşenko merge la Moscova pentru paradă / Un oligarh rus dă cărţile pe faţă: război teribil

  • Ruşii au bombardat două cartiere din Kiev
  • Bombardamentele ruşilor nu s-au rezumat doar la capitală, ci şi alte localităţi au fost vizate: Odesa
  • Ucraina rezistă datorită partenerilor externi şi speră să extindă acordurile de ajutor cu SUA şi Uniunea Europeană
7347 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 74. Rusia lansează bombardamente masive asupra capitalei Kiev / De Ziua Mondială a Crucii Roşii, Rusia a atacat depozitul de un ajutor umanitar al organizaţiei / Ursula von der Leyen, în vizită la Kiev / UE pregăteşte al 11-lea pachet de sancţiuni / Lukaşenko merge la Moscova pentru paradă / Un oligarh rus dă cărţile pe faţă: război teribil

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 21:30 Şeful Wagner: am înaintat încă 130 de metri în interiorul Bahmut

Fondatorul lui Wagner, Evghenk Prigojin, a declarat că luptătorii grupului au înaintat luni 130 de metri în Bahmut, un oraş din Donbass care a fost scena unor lupte aprige de luni de zile. „Astăzi, avansul maxim al grupelor a fost de 130 de metri. Un total de 15.000 de metri au fost ocupaţi şi aproximativ 2,36 kilometri pătraţi rămân sub controlul inamicului”, a spus Prigojin.

UPDATE 21:00 Lukaşenko, la Moscova pentru parada de Ziua Victoriei

„Preşedintele belarus Alexandru Lukaşenko a sosit la Moscova”, a raportat agenţia Tass, scriind că mâine „va lua parte la sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova”.

UPDATE 20:00 Polonia a livrat 10 Mig-uri la Kiev

Polonia a livrat 10 avioane Mig-29 Ucrainei, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, într-un interviu acordat unui canal TV din Varşovia, citat de Ukrainska Pravda. Pe 5 aprilie, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că Polonia a livrat deja opt avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Slovacia a anunţat, de asemenea, că a transferat 13 avioane MiG în Ucraina.

UPDATE 19:00 Kiev: mobilizarea Rusiei a început la Mariupol

„La Mariupol au început să funcţioneze comisii de recrutare. Ocupatorii caută deja. Inamicul se aşteaptă să înroleze oameni până în august”. Consiliul Local al oraşului ucrainean Mariupol scrie pe Telegram, citându-l pe primar şi pe locuitori ai oraşului.

UPDATE 18:30 Kievul denunţă faptul că Moscova blochează acordul cu cereale, refuzând să înregistreze navele care sosesc

Rusia a blocat efectiv acordul cu cereale, refuzând să înregistreze navele sosite şi să efectueze inspecţii planificate, a denunţat ministerul ucrainean de reconstrucţie. „Această abordare contrazice termenii actualului acord”, a spus ministerul într-un comunicat.

UPDATE 18:00 Kiev: atacul asupra Crucii Roşii încalcă dreptul internaţional

„Astăzi, de Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii, Rusia a atacat depozitul de ajutor umanitar al Crucii Roşii Ucrainene din Odesa. Aceasta este o altă încălcare gravă a dreptului internaţional”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a scris pe Twitter, afirmând că „Moscova trebuie să înceteze să vizeze infrastructura civilă şi să împiedice ajutorul să ajungă la persoanele aflate în nevoie”.

UPDATE 17:40 Crucea Roşie suspendă operaţiunile după raidul de la Odesa

Crucea Roşie Ucraineană şi-a suspendat operaţiunile în Odesa, după ce un atac cu rachetă a lovit depozitul său din oraş. „Ca urmare a unui atac cu rachetă în regiunea Odesa din 8 mai, depozitul organizaţiei regionale Odesa a Societăţii Crucii Roşii Ucrainene cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, care fusese închiriat”. În urma atacului cu rachetă, „a izbucnit un incendiu care a distrus în totalitate ajutorul umanitar pentru regiunea Odesa care se afla în interiorul depozitului”, continuă nota, precizând că acţiunea nu a provocat victime întrucât „nu au fost reprezentanţi ai Crucea Roşie la faţa locului, în momentul atacului cu rachetă”.

UPDATE 17:30 Kiev: civilii capturaţi de ruşi forţaţi să sape tranşee

Numeroşi civili ucraineni capturaţi de ruşi sunt nevoiţi să sape tranşee în aşteptarea unei contraofensive ucrainene, dar nu vor fi consideraţi trădători în niciun caz, a precizat sediul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război, după cum a raportat Ukrinform. La iniţiativa organizaţiei neguvernamentale Civili în Captivitate, la sediul autorităţii a avut loc o întâlnire cu familiile ostaticilor civili deţinuţi de Federaţia Rusă. Reprezentanţii sediului central, ai serviciului de securitate al SBU şi ai biroului ombudsmanului au răspuns la întrebările adresate de familiile ucrainenilor capturaţi.

Reprezentantul Avocatului Poporului a remarcat că voinţa politică a ţării agresoare este necesară pentru întoarcerea ostaticilor civili şi că, în orice caz, aceştia nu ar trebui schimbaţi, deoarece conform Dreptului Internaţional Umanitar, civilii ar trebui eliberaţi fără nicio condiţie prealabilă. „Avem cetăţeni ruşi care au fost condamnaţi. Ostaticii noştri civili sunt acuzaţi în Federaţia Rusă că au rezistat aşa-numitei operaţiuni speciale şi sunt ţinuţi pentru a forţa Ucraina să intre în negocieri politice, care nu vor avea loc. Negocierile pentru a ieşi din impas şi un proces pentru eliberarea civililor noştri sunt în desfăşurare”.

Oficialul SBU Viktor Kononenko a asigurat familiile ostaticilor civili detinuţi de Rusia că negocierile pentru aducerea lor acasă nu se vor opri niciodată. Printre ipoteze, şi cea a schimbului de preoţi ai Patriarhiei Moscovei reţinuţi pentru sprijinul acordat invadatorilor.

UPDATE 17:20 Kiev: 60 de drone ruseşti de fabricaţie iraniană asupra ţintelor ucrainene

Rusia a lansat 60 de drone kamikaze de fabricaţie iraniană împotriva ţintelor ucrainene, dintre care 36 în capitala Kiev, a anunţat primarul oraşului ucrainean. Cu toate acestea, resturile au lovit apartamente şi alte clădiri, rănind cel puţin cinci persoane la sol.

UPDATE 17:10 Cherevaty, purtătorul de cuvânt al comandamentului estic al forţelor armate ucrainene: cel puţin 100.000 de ruşi au murit în Bahmut

Cel puţin 100.000 de soldaţi ruşi au murit încercând să cucerească Bahmut. Estimarea vine de la colonelul Serhi Cherevati, purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acesta este un calcul „aproximativ”, a declarat el la televiziunea ucraineană, potrivit The Guardian. „Sunt sigur că verificările ulterioare vor creşte cifra. Acest lucru este normal, pentru că inamicul a folosit aşa-numitele atacuri de tocat carne”, a adăugat el, referindu-se la valuri succesive de atacuri ale soldaţilor ruşi, folosite ca carne de tun. Potrivit lui Cherevati, ruşii din Bahmut nu sunt lipsiţi de muniţie, aşa cum susţine Evgheni Prigojin. Aceste declaraţii ale şefului mercenarilor lui Wagner, susţine el, vin pentru că Prigojin „a făcut prea multe promisiuni cu privire la capturarea Bahmutului şi inventează această prostie despre lipsa muniţiei, pentru că nu are alte „victorii” în afară de pierderea oamenilor".

UPDATE 17:05 Atacurile ruseşti la Herson: 9 răniţi

Armata rusă a lovit satul Stanislav, din regiunea Herson, rănind şase civili, inclusiv un băieţel de 9 ani, potrivit biroului Procurorului General şi guvernatorului regional Prokudin. Trupele moscovite au atacat şi unele aşezări din districtele Berislav, rănind încă trei persoane. Administraţia militară a Oblastului Herson a raportat în această dimineaţă că forţele ruse au atacat regiunea de 42 de ori în ultimele 24 de ore.

UPDATE 17:00 Zelenski: pe 9 mai, sărbătorim Europa care îi va învinge pe ruşi

„Cu mulţi ani în urmă, tradiţia sărbătoririi Zilei Europei a fost stabilită pe continentul nostru pentru a marca realizările păcii şi unităţii. Astăzi, unitatea pe continentul nostru ne aduce mai aproape de celebrarea primei zile a păcii noastre. În fiecare an, începând de mâine, 9 mai, vom comemora unitatea noastră istorică - unitatea tuturor europenilor care au distrus nazismul şi vor învinge rashismul (fascismul rus)”. Preşedintele ucrainean Zelenski a scris mesajul pe Telegram.

„Din păcate, răul a revenit. Aşa cum răul a căzut asupra oraşelor şi satelor noastre acum 80 de ani, aşa este şi acum. Deşi acum un alt agresor, rashiştii au acelaşi scop ca şi naziştii: înrobirea sau distrugerea. Şi la fel ca în al Doilea Război Mondial, nu suntem singuri împotriva răului. Luptăm împotriva lui, bazându-ne pe forţa comună a popoarelor lumii libere”, a spus Zelenski în mesaj, postând o fotografie a drapelului european cu cel ucrainean.

UPDATE 16:50 Ursula von der Leyen, la Kiev

UPDATE 16:30 Ruşii bat pas de defilare, repetând pentru ziua de mâine

UPDATE 16:10 Oligarhul rus: nu este o operaţiune specială, ci un război teribil

Oligarhul rus Andrei Kovalev a criticat invadarea Ucrainei de către Moscova şi consecinţele acesteia pentru Rusia într-un videoclip distribuit astăzi pe canalul său Telegram în care a evidenţiat pierderile grele suferite de Rusia, inclusiv retragerea trupelor ruse din poziţiile obţinute la începutul războiului, scufundarea umilitoare a navei de război ruseşti Moskva în aprilie anul trecut, aruncarea în aer a podului care leagă Crimeea de Rusia continentală şi recentul presupus atac cu drone asupra Kremlinului, informează Cnn.

„Aceasta nu este o operaţiune militară specială, este un război teribil”, a spus Kovalev în timpul unei transmisiuni în direct pentru Mişcarea Antreprenorilor din toată Rusia. "Întreaga lume este împotriva noastră. O sută douăzeci şi două de ţări au votat pentru a ne recunoaşte ca agresori", a adăugat el, referindu-se la o rezoluţie adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite luna trecută. Într-un alt videoclip preînregistrat postat pe canalul său Telegram, Kovalev şi-a redus puţin, sugerând preşedintelui rus Vladimir Putin „să apeleze la serviciul antreprenorilor suverani” pentru a ajuta „la asigurarea victoriei în război”.

Andrey Kovalev este un dezvoltator imobiliar rus, persoană publică şi preşedinte al Mişcării Antreprenorilor din toată Rusia. Potrivit biografiei sale de pe site-ul mişcării, el a deţinut posturi guvernamentale în trecut şi a fost membru al Dumei de la Moscova. În 2012, Kovalev a fost inclus de Forbes Rusia în „Lista regilor imobiliari ruşi”, cu un venit de 55 de milioane de dolari.

UPDATE 16:00 Guvernator rus: atac masiv ucrainean asupra Belgorodului

În regiunea Belgorod din Rusia, autorităţile locale raportează „obuzare masive din partea forţelor armate ucrainene. Oraşul Shebekino a fost atacat, sunt patru răniţi”, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viacheslav Gladkov, citat de RIA Novosti. „Astăzi, Shebekino a fost lovit de bombardamente masive din partea Forţelor Armate ale Ucrainei. În primul atac nu au fost pagube, în al doilea a avut loc o explozie în apropierea a trei blocuri: sunt 4 răniţi”, a spus Gladkov. Oraşul Shebekino este situat la patru kilometri de graniţa cu Ucraina.

UPDATE 15:40 Kiev, un cadavru recuperat din dărâmăturile din Odesa

Natalia Humeniuk, şefa centrului de presă al Forţelor de Apărare şi Securitate de Sud ale Ucrainei, a declarat că corpul unui gardian a fost recuperat de sub dărâmăturile unui depozit care a fost distrus într-un atac cu rachete ruseşti la Odesa, aseară. Suspilne relatează acest lucru, amintind că trei angajaţi ai depozitului au fost răniţi uşor în atac.

UPDATE 15:20 Peskov: cuvinte monstruoase din partea lui Budanov

„Declaraţiile autorităţilor ucrainene despre disponibilitatea lor de a „ucide ruşi din întreaga lume” indică faptul că Kievul a devenit nu doar un sponsor, ci un organizator direct al actelor teroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, comentând declaraţia şefului serviciilor secrete ucrainene, Kirill Budanov. „Aceasta este o declaraţie cu adevărat monstruoasă. Ceea ce a spus dl Budanov este o confirmare directă că regimul de la Kiev nu doar sponsorizează activităţi teroriste, ci este organizatorul direct al acestei activităţi. Şi această declaraţie oferă un alt aspect al regimului de la Kiev”, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus, „adăugând că „avem servicii speciale care vor face tot ce este necesar după astfel de declaraţii. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în acest sens”.

UPDATE 15:10 Primarul Kiev: cel mai masiv atac asupra oraşelor de la începutul războiului

Cel suferit de Kiev aseară „este cel mai masiv atac asupra oraşului nostru de la începutul războiului”. Primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko, a declarat reporterilor, adăugând că „mulţumită forţelor noastre de apărare aeriană, toate cele 36 de au fost doborâte drone. „În bombardamente, a explicat Klitschko, nimeni nu şi-a pierdut viaţa. Cinci persoane sunt rănite, două dintre ele sunt în spital. O persoană a fost operată. Niciunul dintre răniţi nu pune viaţa în pericol. Starea celui operat este stabilă, am vorbit cu medicii", a subliniat el.

UPDATE 15:00 Ucraina susţine că Rusia a pierdut 100.000 de soldaţi în bătălia pentru Bakhmut

Aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi au murit în actuala bătălie pentru cucerirea Bakhmut, în estul Ucrainei, a afirmat un general ucrainean.

UPDATE 14:00 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni marţi, de Ziua Europei, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, a anunţat luni Comisia Europeană.

Vizita reafirmă "sprijinul de nezdruncinat al UE faţă de această ţară", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru presă.

UPDATE 13:30 Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului. Inteligenţa artificială l-ar putea supraîncărca

Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenţei artificiale va accelera şi mai mult lucrurile.

UPDATE 13:00 Forţele ruseşti mută membri ai autorităţilor locale, colaboratori, copii şi profesori din oraşul Tokmak din Zaporojie în oraşul Berdiansk, aflat de asemenea sub control rusesc.

Părinţii au fost informaţi să nu-şi înscrie copiii la şcoală dacă au refuzat ordinul de evacuare, potrivit actualizării zilnice a Statului Major General al Ucrainei.

UPDATE 12:00 Patru persoane au murit în urma incendiilor care au cuprins zone din Urali, în Rusia

Incendii violente au mistuit o mare parte din munţii Urali din Rusia, provocând moartea a cel puţin patru persoane, distrugând sute de case, forţând evacuări şi declanşând investigaţii, au anunţat duminică autorităţile.

UPDATE 11:00 Volodimir Zelenski a marcat aniversarea capitulării Germaniei naziste în 1945, declarând că va oficializa o zi de comemorare în Ucraina pe 8 mai, când alte ţări occidentale vor sărbători victoria Europei.

Adresându-se naţiunii pe un deal cu vedere spre Kiev, Zelenski a comparat Rusia lui Putin cu Germania lui Hitler, spunând că Kremlinul urmăreşte "înrobirea şi distrugerea", aşa cum au făcut-o şi naziştii, relatează Reuters. El a spus că Rusia nu va reuşi.

UPDATE 10:00 Forţele Aeriene: Rusia a lansat peste noapte 8 rachete Kh-22 în regiunea Odesa

"Unele dintre ele" nu şi-au atins ţintele, posibil din cauza autodistrugerii sau a vechimii lor "pentru că sunt rachete sovietice învechite", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ihnat, la 8 mai.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 194.970 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Statul Major General al Ucrainei a raportat la 8 mai că Rusia a pierdut, de asemenea, 3.730 de tancuri, 7.253 de vehicule blindate de luptă, 5.958 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.018 sisteme de artilerie, 554 de sisteme de rachete cu lansatoare multiple, 306 sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.614 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 Ucraina doboară 35 de drone ruseşti 

Rusia a lansat cel puţin 35 de rachete Shahed-136/131 de fabricaţie iraniană în primele ore ale zilei de 8 mai, pe fondul unui alt atac de amploare asupra Ucrainei, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene în actualizarea sa de dimineaţă. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate ţintele aeriene.

UPDATE 03:00 ISW pune la îndoială capacitatea Rusiei de a coordona o campanie de apărare coerentă în prima linie

Conducerea militară a Rusiei pare să delege din ce în ce mai mult responsabilităţi pentru diferite sectoare ale frontului din Ucraina către diverşi comandanţi ruşi, în timp ce puterea comandantului teatrului continuă să scadă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 02:00 SUA încrezătoare în afirmaţia Ucrainei că a folosit sistemul Patriot pentru a doborî rachetele hipersonice

SUA au „încredere mare” în acurateţea afirmaţiei Ucrainei că a folosit un sistem de apărare aeriană Patriot pentru a intercepta o rachetă balistică rusă Kh-47 Kinzhal.

UPDATE 01:00 Autorităţile din Kiev sunt îngrijorate

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a raportat că cinci civili au fost răniţi în districtele Sviatoshynskyi şi Solomianskyi din Kiev, în timp ce alertele de raid aerian au răsunat în mai multe regiuni ale ţării la primele ore ale zilei de 8 mai.

UPDATE 00:00 Raid aerian în Odesa

O explozie a fost raportată în oraşul Odesa. În toată Ucraina, a fost anunţată o alertă de raid aerian pe scară largă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici