Războiul din Ucraina, ziua 192. Continuă bombardamentele / Letonia cere statelor membre NATO să furnizeze Ucrainei tancuri şi avioane de fabricaţie occidentală. Gazprom anunţă că suspendă pe termen nedefinit livrările de gaz pentru Europa, invocând o "defecţiune". Casa Albă acuză Rusia că foloseşte gazul drept armă împotriva europenilor care sprijină Ucraina

  • Preşedintele şi ministrul Apărării din Letonia cer statelor membre NATO să furnizeze Ucrainei tancuri şi avioane de fabricaţie occidentală
  • Gazprom anunţă că suspendă pe termen nedefinit livrările de gaz pentru Europa din cauza unei defecţiuni la o turbină din gazoductul Nord Stream
  • Casa Albă spune că Rusia foloseşte gazul ca pe armă împotriva europenilor care sprijină Ucraina
  • Statul Major: Rusia a pierdut 49.050 de militari în Ucraina din 24 februarie.
  • Statul Major al Ucrainei a raportat pe 3 septembrie că Rusia a pierdut şi 2.034 tancuri, 4.403 vehicule blindate de luptă, 3.268 vehicule şi rezervoare de combustibil, 1.134 sisteme de artilerie, 293 sisteme de lansare multiplă de rachete, 153 sisteme de apărare aeriană, 205 elicoptere, 2354 drone şi 15 bărci.
9441 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 192. Continuă bombardamentele / Letonia cere statelor membre NATO să furnizeze Ucrainei tancuri şi avioane de fabricaţie occidentală. Gazprom anunţă că suspendă pe termen nedefinit  livrările de gaz pentru Europa, invocând o "defecţiune". Casa Albă acuză Rusia că foloseşte gazul drept armă împotriva europenilor care sprijină Ucraina

Explozii în Melitopol

UPDATE 21:30 AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu reţeaua de electricitate  

Experţii organismului de supraveghere nucleară al ONU aflaţi în centrală au fost informaţi de către personalul ucrainean că a patra linie electrică a fost întreruptă, după ce alte trei au fost pierdute în ultimele luni, potrivit Reuters

 
Totuşi, experţii AIEA au aflat că o linie de rezervă care leagă instalaţia de o centrală termică din apropiere livrează energie electrică către reţeaua externă.
 
Această linie de rezervă poate, de asemenea, să furnizeze energie centralei nucleare în caz de nevoie, a precizat AIEA.
 

UPDATE 18:00 Explozii puternice în apropierea unui aerodrom de pe coasta de sud a Ucrainei 

 

UPDATE 13:58- 40% din echipamentul militar al noului corp de armată al Rusiei nu este „gata de luptă”.

Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcţiei de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat că Rusia şi-a folosit cel mai recent echipament militar în februarie şi martie, în timp ce unităţile militare create ale Rusiei care ar trebui să ofere întăriri în Ucraina „sunt încă echipate cu arme în stil sovietic”.


13:32 - Informator rus reţinut la Kiev.

Procuratura oraşului Kiev a raportat la 3 septembrie că un locuitor din Kiev în vârstă de 42 de ani a fost suspectat că a furnizat informaţii despre locul şi deplasarea unităţilor şi echipamentelor militare ale Forţelor Armate ucrainene în iulie şi august. Bărbatul reţinut a trimis, de asemenea, coordonate GPS şi fotografii cu obiecte militare din Kiev, au spus procurorii.


12:42- Armată: Ucraina doboară un elicopter rusesc şi o dronă în regiunea Doneţk.

Potrivit Forţelor Aeriene ucrainene, elicopterul de atac rusesc Ka-52 „Alligator” împreună cu un vehicul aerian fără pilot „Forpost” au fost doborâţi în regiunea Doneţk la ora 10:30 pe 3 septembrie.

12:09-Zaluzhnyi: Două drone Bayraktar distrug echipamente militare ruseşti în valoare de 26,5 milioane de dolari în 3 zile.

Potrivit lui Valery Zaluzhnyi, comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, în perioada 31 august- 2 septembrie, două drone de luptă Bayraktar TB2 fabricate în Turcia au distrus opt tancuri ruseşti T-72, un vehicul de luptă de infanterie, un obuzier autopropulsat Akatsiya şi alte obuziere, în valoare de aproape 26,5 milioane de dolari. Dronele au avariat, de asemenea, cinci tancuri T-72 şi un vehicul de luptă de infanterie în valoare de încă 1,85 milioane de dolari, a spus Zaluzhnyi.


11:44-Guvernator: Rusia bombardează regiunea Sumi cu mortiere.

Potrivit guvernatorului regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, forţele ruse au bombardat comunitatea Velykopysarivska din regiunea Sumi cu mortiere de cinci ori în dimineaţa zilei de 3 septembrie. Nu au fost victime, a raportat oficialul.


11:30- Guvernator: Rusia trage rachete spre Kramatorsk, Sloviansk, în regiunea Doneţk, au raportat victime.

Potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, rachetele ruseşti au lovit unele întreprinderi uşoare din industria alimentară şi din Kramatorsk, rănind o persoană peste noapte, pe 3 septembrie. Rusia a lansat, de asemenea, rachete către două întreprinderi din Sloviansk, a spus el. Potrivit oficialului, recentele atacuri ale Rusiei au afectat şi şapte clădiri şi o grădiniţă din regiunea Doneţk.
 


11:01- Informaţii din Marea Britanie: înaintarea Ucrainei în regiunea Herson a fost probabil o „surpriză tactică” pentru Rusia.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat în actualizarea sa de informaţii din 3 septembrie că înaintarea în curs de desfăşurare a Ucrainei pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrându-se pe trei axe din Oblastul Herson ocupat de ruşi, are „obiective imediate limitate”. Forţele ucrainene au atins probabil un „grad de surpriză tactică”, exploatând „logistica, administraţia şi conducerea slabă” în forţele armate ruse, a transmis ministerul. În timp ce luptele continuă în zonele Donbass şi Harkov, o decizie cheie pentru comandanţii ruşi în zilele următoare va fi „unde să angajeze orice forţă operaţională de rezervă”, a adăugat ministerul.

 


9:47-Statul Major: Rusia a pierdut 49.050 de militari în Ucraina din 24 februarie.

Statul Major al Ucrainei a raportat pe 3 septembrie că Rusia a pierdut şi 2.034 tancuri, 4.403 vehicule blindate de luptă, 3.268 vehicule şi rezervoare de combustibil, 1.134 sisteme de artilerie, 293 sisteme de lansare multiplă de rachete, 153 sisteme de apărare aeriană, 205 elicoptere, 2354 drone şi 15 bărci.


8:37-Guvernator: Rusia a ucis trei persoane şi a rănit alţi trei în regiunea Doneţk pe 2 septembrie.

Potrivit guvernatorului regiunii Doneţk, Pavlo Kyrylenko, forţele ruse au ucis trei civili în oraşele Zaitseve, Vuhledar şi Bohoyavlenka. În prezent, este imposibil de estimat numărul exact de victime în Mariupol şi Volnovakha, a spus Kyrylenko.

8:20 -Guvernator: Rusia a atacat regiunea Dnipropetrovsk cu rachete şi cu artilerie grea peste noapte

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko a raportat că forţele ruse au atacat districtele Dniprovskyi, Nikopolskyi şi Kryvorizkyi ale regiunii cu rachete de croazieră, lansatoare de rachete multiple Grad şi artilerie grea. Reznichenko a mai spus că armata ucraineană a doborât toate cele cinci rachete îndreptate spre oraşul Dnipro, iar resturile au provocat mai multe incendii. Nu au fost raportate victime.


8:08- Guvernator: O maşină de gardă forestieră aruncată în aer de mină în regiunea Jytomyr, un om ucis, altul grav rănit.

Guvernatorul regiunii Jytomyr, Vitaliy Bunechko, a declarat că victimele au fost rezultatul unei mine antitanc care a explodat într-o pădure din districtul nordic Narodytskyi din regiunea Jhytomyr. Al doilea muncitor forestier care a fost grav rănit în accident se află la terapie intensivă, a spus Bunechko.  


7:47 -Statul Major: Forţele aeriene ucrainene efectuează peste 40 de zboruri de luptă pe 2 septembrie.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, avioanele de luptă au distrus puncte de control şi depozite de muniţii ruseşti. Armata ucraineană a efectuat, de asemenea, o lovitură cu o rachetă lansată de o  dronă pe 2 septembrie, distrugând două unităţi de echipament blindat rusesc împreună cu personalul militar, a raportat Statul Major. Statul Major a mai spus că, potrivit informaţiilor, o coloană de camioane ruseşti care se îndrepta spre Zaporojie a fost distrusă.

7:04-Procuratura Generală: Forţele ruse au comis peste 31.500 de crime de război.

Procuratura Generală a Ucrainei a raportat pe 2 septembrie că a înregistrat 31.506 crime de război şi crime de agresiune ale armatei ruse în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie. De asemenea, au fost raportate alte 14.654 de crime ruseşti împotriva securităţii naţionale. 


6:39-Primar: O racheta rusă loveşte o şcoală din Harkov.

Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a raportat că racheta lansată asupra Harkovului peste noapte de 3 septembrie a spart ferestrele şcolii. Nu au fost raportate victime.


6:24-Tkachenko: Ucraina, Marea Britanie în curs de dezvoltare un proiect de consolidare a difuzării în teritoriile ocupate temporar.

În timpul unei întâlniri cu Centrul Media din Ucraina, ministrul Culturii, Oleksandr Tkachenko, a anunţat că proiectul comun urmăreşte să livreze televiziunea şi radioul ucrainean în teritoriile ocupate temporar. Tkachenko a spus că detalii suplimentare vor fi făcute publice numai după finalizarea proiectului.


6:11 -ISW: Oficiali ruşi, împuterniciţi, bloggeri care propun naraţiuni false în jurul contraofensivei din sudul Ucrainei.

Sursele ruse vor continua probabil să răspândească naraţiuni false despre o contraofensivă ucraineană eşuată în sud, pentru a „exploata tăcerea operaţională a Ucrainei”, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. P

Pe 2 septembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a numit contraofensiva Ucrainei „o iluzie printre „curatorii occidentali””, în timp ce reprezentanţii ruşi din Lugansk numesc contraofensiva o „sinucidere colectivă”. Dar ISW a remarcat că „contraofensivele nu pot fi rezolvate peste noapte sau în câteva zile”, iar afirmaţiile Rusiei sunt „o ofuscare deliberată a realităţii”.   

 

 

 

5:01 - Reuters: Casa Albă spune că Rusia foloseşte gazul ca pe armă împotriva europenilor  care sprijină Ucraina

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA a declarat pentru Reuters într-un e-mail că „din păcate, nu este surprinzător că Rusia continuă să folosească energia ca armă împotriva consumatorilor europeni”. Purtătorul de cuvânt a mai spus pentru Reuters că, deşi SUA şi Europa au lucrat împreună pentru a se asigura că sunt disponibile rezerve suficiente de gaz pentru sezonul rece, „eforturile în sine nu vor fi suficiente”.

4:23 -Reuters: Lavrov spune că delegaţia rusă nu a primit vize americane pentru vizita la sediul ONU

Rusia nu a primit niciuna dintre cele 56 de vize pe care le-a solicitat pentru ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi delegaţia sa să călătorească la New York pentru o sesiune anuală a Adunării Generale a ONU pe 13 septembrie, relatează Reuters. Potrivit unei scrisori, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a spus că în ultimele luni Washington „a refuzat în mod constant să acorde vize de intrare” delegaţilor ruşi pentru evenimentele ONU.

4:20 -Guvernator: bombardamentele ruseşti în regiunea Sumi au dus la un incendiu de pădure

Armata rusă a bombardat puternic comunitatea Krasnopillia pe 2 septembrie, ceea ce a rezultat într-un incendiu, a raportat guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi. Salvatorii nu au reuşit să-l stingă, deoarece focul se răspândea pe linia frontului. Potrivit guvernatorului, incendiul a afectat aproape un hectar de teren al Ucrainei.


4:06 - Armata Ucrainei continuă contraofensiva din sud

Comandamentul Operaţional „Sud” a raportat că trupele ucrainene au ucis 106 trupe ruseşti şi au distrus o cantitate substanţială de echipamente, inclusiv cel puţin 14 tancuri T-72 şi T-62, un obuzier Msta-B, o maşină de artilerie şi mortar autopropulsată aeropurtată, două lansatoare de rachete Uragan, trei tunuri de 152 mm, un mortar mobil de 120 mm, două avioane de luptă fără pilot şi 35 de unităţi de vehicule blindate. Armata ucraineană a lovit şi un post  rusescde comandă, un pod de pontoane, trei depozite de muniţii şi două puncte de aprovizionare militară.


3:35 -Rusia intenţionează să ofere personalului militar terenuri gratuite în Crimeea

Potrivit proiectului de decret al dictatorului rus Vladimir Putin, care a fost elaborat de Ministerul rus al Apărării, cei care au „premii de stat” sau statut de „veterani de luptă” sau persoane care participă în prezent la războiul Rusiei împotriva Ucrainei (deşi Rusia încă evită termenul „război). „) ar putea avea dreptul la terenuri gratuite în regiunea Moscova şi în Crimeea anexată.

2:49-Ministerul de Interne: 1.255 de procese penale deschise împotriva colaboratorilor cu regimul putinist

Potrivit prim-adjunctului ministrului de interne Yevhen Yenin, 1.255 de dosare penale au fost deschise împotriva cetăţenilor ucraineni care colaborează cu forţele ruse. Peste 200 de acuzaţi au fost, de asemenea, sesizaţi cu privire la suspiciuni, iar peste 100 de proceduri penale au fost înaintate instanţei, a spus Yenin.

1:50 -Tkachenko: O parte din finanţarea germană pentru cultura ucraineană va merge şi către mass-media rusă din opoziţie

După o vizită în Germania, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, spune că o parte din programul de ajutor al Germaniei de 20 de milioane de euro pentru bunurile culturale ucrainene şi pentru sprijinirea refugiaţilor din sectoarele culturii şi mass-media va merge, de asemenea, în sprijinul presei de opoziţie din Rusia.

1:34 -Rusia întrerupe alimentarea cu gaz către Europa. Gazprom anunţă că suspendă pe termen nedefinit  livrările de gaz pentru Europa din cauza unei defecţiuni la o turbină din gazoductul Nord Stream


12:20-Şeful AIEA spune că doi reprezentanţi ai misiunii vor rămâne la centrala nucleară Zaporojie

În timpul unei conferinţe de presă la Viena, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că cei cazaţi sunt „foarte experimentaţi” şi vor oferi agenţiei informaţii detaliate până când „situaţia se va stabiliza”.


12:13- Preşedintele şi ministrul Apărării din Letonia cer statelor membre NATO să furnizeze Ucrainei tancuri şi avioane de fabricaţie occidentală

.Într-un interviu acordat The Times, preşedintele leton Egils Levits şi ministrul Apărării Artis Pabriks au cerut aliaţilor NATO nu numai să sprijine, ci şi să sporească ajutorul militar pentru Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici