Războiul din Ucraina, ziua 351. Zelenski: Mai multe ţări europene sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane de luptă / Zelenski: Moscova a vrut să ocupe Moldova/ ISW: Ofensiva în Lugansk a început / Occidentul promite susţinere totală pentru Ucraina

  • Aviaţia ucraineană a efectuat mai multe raiduri care au vizat depozite de arme şi muniţii precum şi sisteme sol-aer ale inamicilor ruşi
  • Ruşii au încercuit Bahmut şi este doar o chestiune de timp până când oraşul asediat va cădea în mâinile trupelor moscovite
  • Întâlnirea Macron-Zelenski-Scholz a reaprins speranţele că Ucraina are tot sprijinul pentru a prevala în războiul cu Rusia
7396 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 351. Zelenski: Mai multe ţări europene sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane de luptă / Zelenski: Moscova a vrut să ocupe Moldova/ ISW: Ofensiva în Lugansk a început / Occidentul promite susţinere totală pentru Ucraina

UPDATE 22:20 Viktor Orban: Ungaria va acorda Ucrainei asistenţă umanitară 

Premierul ungar, Viktor Orban, a avut joi după-amiază o întâlnire, alături de liderii altor ţări, cu preşedintele Volodimir Zelenski. Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului Ungariei, a declarat că la reuniunea de la Bruxelles au participat, în afară de Viktor Orban şi Volodimir Zelenski, liderii din Austria, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Republica Cipru şi Grecia, ţări care în general manifestă reticenţă faţă de impunerea unor sancţiuni foarte dure împotriva Rusiei.

Viktor Orban a declarat că Ungaria va continua să furnizeze Ucrainei asistenţă umanitară şi financiară. "Nu vom furniza armament. Ungaria este în continuare de partea păcii", a afirmat Viktor Orban, subliniind că vieţile pot fi salvate doar printr-un armistiţiu şi prin negocieri de pace, potrivit agenţiei de presă MTI.

UPDATE 21:00 Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu regele Philippe al Belgiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi seara cu regele Philippe al Belgiei, după ce a participat la un summit UE şi s-a întâlnit cu liderii europeni, a anunţat palatul.

UPDATE 20:00 Un sfert dintre ucraineni riscă să sufere de afecţiuni psihice grave - OMS

Un sfert din populaţia Ucrainei riscă să dezvolte o afecţiune mentală severă, în urma invaziei ruseşti care durează de un an, a declarat joi un consilier al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

UPDATE 19:00 Zelenski în Parlamentul European: Europa este „casa” Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut joi un apel emoţionant către parlamentarii de la Bruxelles pentru a permite ţării sale să devină parte a Uniunii Europene, insistând că Europa este „casa” Ucrainei, potrivit CNN.

În timpul unei alocuţiuni în Parlamentul European, Zelenski a declarat că ţara sa şi UE împărtăşesc aceleaşi valori şi că „standardul de viaţă european” şi „regulile de viaţă europene” sunt „atunci când legea guvernează”.

„Aceasta este Europa noastră, acestea sunt regulile noastre, acesta este modul nostru de viaţă. Iar pentru Ucraina, este un drum spre casă, un drum spre casa sa”, a declarat Zelenski, făcând referire la obiectivul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

UPDATE 18:00 Charles Michel vrea continuarea asistenţei militare pentru Ucraina

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită de acţiuni pentru protejarea păcii şi prosperităţii Europei, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pledând pentru continuarea asistenţei militare pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse.

UPDATE 16:45 - Zelenski: Mai multe ţări europene sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane de luptă

Preşedintele Volodymyr Zelensky a declarat pe 9 februarie că urmează să organizeze o serie de întâlniri bilaterale „în care subiectului aviaţiei de luptă i se va acorda atenţia necesară”.

UPDATE 16:12- Problema privind avioanele de luptă şi armele cu rază mai lungă de acţiune „pare că poate fi rezolvată”, a declarat şeful Biroului Preşedintelui Andriy Yermak pe 9 februarie, fără a intra în detalii suplimentare.

UPDATE 16:00 - Ministerul ucrainean de Externe: Cinci ucraineni ar putea fi prinşi sub dărâmături

Cinci cetăţeni ucraineni ar putea rămâne în continuare prinşi sub dărâmături din Turcia după cutremure devastatoare care au avut loc în această săptămână, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe 9 februarie.

 

UPDATE 15:00 - Zelensky la Parlamentul European: Calea Ucrainei către Europa este „drumul poporului nostru acasă”

UPDATE - Zelenski, declaraţie puternică în inima Europei: Moscova a vrut să ocupe Moldova

Şeful Ucrainei spune că a interceptat planurile Rusiei şi a alertat imediat Chişinăul.

 

UPDATE 13:00 - Zelensky soseşte la Parlamentul European de la Bruxelles, întâmpinat de liderii de vârf ai UE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care au vizitat Kievul pentru istoricul Summit Ucraina-UE din 3 februarie, l-au salutat pe Zelensky la aterizare.

UPDATE 12:02 - UE cere Rusiei să oprească pretenţiile „absurde” de victimizare în războiul împotriva Ucrainei 

„Nu există nicio îndoială că această agresiune rusă este ilegală conform dreptului internaţional”, a declarat delegaţia UE într-o declaraţie în timpul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la Viena, citată de Ukrinform pe 9 februarie.

 

UPDATE 11:19 - Wagner Group susţine că a încetat să mai recruteze prizonieri pentru războiul împotriva Ucrainei

Afirmaţia şefului grupului Wagner, Evgenii Prigozhin, vine la aproape jumătate de an după ce Wagner a început să recruteze prizonieri la jumătatea anului 2022, cărora, conform contractului lor, li se oferă graţiere oficială dacă slujesc şase luni pe câmpul de luptă.

 

UPDATE 10:00 ISW: Ofensiva rusă în Lugansk a început

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, „angajarea unor elemente semnificative a cel puţin trei divizii majore ruse în operaţiuni ofensive din acest sector indică faptul că ofensiva rusă de la Lugansk a început, chiar dacă forţele ucrainene împiedică până acum Rusia. pentru a obţine câştiguri semnificative”.

UPDATE 09:20 A murit Manguşev

UPDATE 09:10 Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, la Washington: Moscova pregăteşte noua ofensivă

Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Washington: „Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregăteşte pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregăteşte pentru noi ofensive militare. Prin urmare, trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recâştiga teritoriul şi a predomina ca naţiune suverană şi independentă”.

UPDATE 09:00 Macron şi Zelenski zboară împreună la Bruxelles pentru summitul UE

După Macron şi Scholz, preşedintele ucrainean Zelenski se întâlneşte astăzi cu ceilalţi lideri ai UE. Împreună cu preşedintele francez şi Zelenski vor zbura în această dimineaţă de la Paris la summitul şefilor de stat şi de guvern din UE de la Bruxelles, a informat Palatul Elysée.

UPDATE 08:00 Întâlnire bilaterală Zelenski-Meloni astăzi

Astăzi va fi o altă zi de întâlniri instituţionale pentru preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, după Londra şi Paris. De altfel, la Bruxelles este programată o întâlnire bilaterală cu premierul Giorgia Meloni. Întâlnirea va avea loc pe marginea Consiliului UE.

UPDATE 07:50 Preşedintele ucrainean către Macron şi Scholz: Avem nevoie de avioane de luptă

Vorbind la Paris, preşedintele ucrainean i-a cerut omologului său francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz avioane şi arme grele „cât mai curând posibil”.

UPDATE 07:40 Scholz către Zelenski: Vă vom sprijini atâta timp cât este necesar

Noi asigurări pentru Ucraina. Aliaţii vor sprijini militar Ucraina „atâta vreme cât va fi necesar”. Este ceea ce a subliniat cancelarul german Olaf Scholz în conferinţa de presă de la Elysée cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderul ucrainean Volodymyr Zelensky. „Ucraina face parte din familia europeană - a explicat el -. Rusia nu trebuie să câştige acest război”.

UPDATE 07:30 Macron către Zelenski: Vom câştiga împreună

După Londra, Zelenski a plecat la Paris unde i-a întâlnit pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz. Macron, cu ocazia declaraţiei comune de la Elysée din Paris cu preşedintele ucrainean şi cancelarul german, i-a exprimat liderului Kievului „solidaritate, sprijin şi voinţa de a însoţi Ucraina spre victorie, spre pace şi spre Europa”. Ucraina poate conta pe partenerii săi europeni şi internaţionali pentru a „câştiga războiul”, a asigurat Macron, spunând că Kievul poate „conta pe noi pentru a construi pacea”.

UPDATE 07:20 Biden: Continuaţi cu ajutorul dat Ucrainei, Putin a pierdut deja

Noi garanţii privind sprijinul pentru Ucraina vin şi din Statele Unite. „Vladimir Putin a pierdut deja în Ucraina: s-a gândit că odată cu invazia va fi binevenit de toţi cei care vorbesc rusă. Apoi, s-a gândit că NATO nu va face nimic, că i-ar fi frică să acţioneze”. Preşedintele american Joe Biden a spus acest lucru, definind angajamentul de a ajuta Kievul „nelimitat”.

UPDATE 07:10 Premierul polonez Morawiecki: Pentru Polonia, ca şi pentru Europa, înfrângerea lui Putin este un motiv de stat

„Dacă toate ţările ar fi reacţionat cu aceeaşi viteză şi hotărâre ca şi Polonia, astăzi am fi mult mai aproape de victoria Ucrainei”, a pus premierul Poloniei, ţară care comandă 18 Himars din Statele Unite: 

SUA au dat ieri prima undă verde unui contract de 10 miliarde de dolari care va permite Varşoviei să achiziţioneze 18 lansatoare Himars, rachete cu o rază de acţiune de 300 de kilometri - aceleaşi refuzate Kievului - şi alte materiale. 

UPDATE 06:30 Artileria rusă bombardează 6 comunităţi din regiunea Sumi

Artileria rusă a tras asupra comunităţilor Krasnopillia, Bilopillia, Esman, Nova Sloboda, Yunakivka şi Seredyna Buda folosind mortare şi obuze, a informat administraţia militară din regiune.

UPDATE 05:00 Trimisul Ucrainei la ONU îl denunţă pe Roger Waters drept „o altă cărămidă în zidul” propagandei de la Moscova

Cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters, s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU la invitaţia Rusiei pe 8 februarie, condamnând ca fiind ilegală invadarea Ucrainei de către Moscova. El a adăugat, totuşi, că „nu a fost un eveniment neprovocat” şi i-a condamnat pe „provocatori în cei mai puternici termeni posibil”.

UPDATE 03:00 Zelenski: „Ucraina şi Marea Britanie vor merge împreună până la victoria noastră comună”

Ucraina şi Marea Britanie au semnat Declaraţia de Unitate pe 8 februarie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, adăugând că cele două ţări devin „adevăraţi aliaţi” de acum.

UPDATE 02:00 Macron spune că Ucraina „poate conta pe Franţa pentru a câştiga acest război.”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis, pe 8 februarie, în timp ce s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cancelarul german Olaf Scholz la Palatul Elysee din Paris, că Franţa va sprijini cu fermitate Ucraina în războiul său cu Rusia, până la finalzarea acestuia.

Rezumatul zilei

  • Turul european al preşedintelui ucrainean Voldomir Zelenski prinde contur şi susţinere din partea ţărilor şi organizaţiilor vizitate.
  • Civilii ucraineni se confruntă cu mari lipsuri după ce ruşii au distrus sistemele de termoficare şi alimentare cu energie electrică .
  • Rusia ameninţă că dacă Regatul Unit va trimite avioane de luptă în Ucraina, vor exista consecinţe nefaste pentru întreaga Europă.
  • Portugalia a confirmat transferul a trei tancuri Leopard către Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici