LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 409. Zelenski nu renunţă la Crimeea / Rusia încearcă să captureze întregul Bahmut / Ucraina a doborât avioane ruseşti şi 7 drone în ultima zi. Forţele ruseşti au atacat civilii din oraşele Huliaipole şi Orikhiv

  • Agenţii ruşi ar fi compromis un lot de avioane MiG-29 trimise de Slovacia
  • Armata ucraineană se menţine cu greu în Bahmut
  • Rusia reinstalează ucrainenii deportaţi în 55 de regiuni
9970 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 409. Zelenski nu renunţă la Crimeea / Rusia încearcă să captureze întregul Bahmut / Ucraina a doborât avioane ruseşti şi 7 drone în ultima zi. Forţele ruseşti au atacat civilii din oraşele Huliaipole şi Orikhiv

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:30 Rusia încearcă să captureze întregul Bahmut

Forţele ruse îşi continuă ofensiva asupra Bahmut, în ultimele lor încercări de a cuceri complet oraşul în mare parte ruinat din regiunea Doneţk, după opt luni de ostilităţi, a raportat sâmbătă Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Într-o postare pe Facebook, Statul Major General a precizat că forţele ucrainene au respins o ofensivă rusă în apropiere de satul Bohdanivka, la nord-vest de Bahmut, aproape încercuit.

UPDATE 21:30 "O pace falsă este preludiul unor noi războaie"

În spatele cortinei sprijinului substanţial al Estoniei pentru Ucraina se ascunde lupta pentru a-i determina pe aliaţi să facă mai mult.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Kyiv Independent, ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a recunoscut că nu este mulţumit nici de cantitatea, nici de ritmul sprijinului în materie de armament acordat de aliaţi "pentru că războiul continuă".

Reinsalu, care anterior a cerut aliaţilor să trimită în sfârşit tancuri în Ucraina, a subliniat că a nu livra armament crucial pentru Kiev ar fi acelaşi lucru cu a "co-semna o decizie ca Ucraina să piardă pe teren", chiar dacă Rusia "se joacă" cu ameninţările nucleare.

UPDATE 20:00 31 de copii ucraineni au revenit din Rusia

Ucrainenii estimează că aproximativ 19.000 de copii au fost duşi în Rusia de la începutul războiului şi susţin că este vorba despre deportări şi răpiri. Ruşii resping acuzaţile şi spun că mutarea copiilor a fost făcută pentru a le asigura securitatea.

„Acum, cea de-a cincea misiune de salvare se apropie de finalizare. A fost specială în ceea ce priveşte numărul de copii pe care am reuşit să îi readucem înapoi şi, de asemenea, ca urmare a complexităţii sale", a declarat Mykola Kuleba, fondatorul organizaţiei umanitare „Salvaţi Ucraina".

UPDATE 19:00 Un an de la atacul asupra gării Kramatorsk

O slujbă de comemorare a avut loc în gara Kramatorsk la prima aniversare a atacului cu rachete ruseşti.

Pe 8 aprilie 2022, gara din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei, a fost ţinta atacului, în timp ce mii de civili încercau să fugă din calea războiului.

Cel puţin 58 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise şi alte peste 100 au fost rănite în atac.

UPDATE 18:00 Ucraina va exporta din nou energie electrică

Rusia a început să atace infrastructura energetică a Ucrainei în octombrie anul trecut. Acesta lucru a dus la întreruperi de energie electrică în toate regiunile Ucrainei. Ca urmare, ucrainenii au fost nevoiţi să oprească exporturile de energie electrică.

Vineri, Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a semnat un ordin care autorizează exporturile, deşi clienţii locali rămân prioritari. El a declarat că sistemul a produs cantităţi suplimentare timp de aproape două luni şi că ucrainenii nu se confruntă cu restricţii.

UPDATE 17:00 ruşii pregătesc o amplă evacuare a civililor din teritoriile ocupate

Autorităţile pro-ruse au „intensificat pregătirile" pentru evacuarea forţată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei către Crimeea la sfârşitul lunii aprilie, a afirmat armata ucraineană.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat pe Telegram că oficialii instalaţi de Rusia au organizat un „sondaj al populaţiei locale" în oraşele Melitopol, Zaporojia şi Skadovsk din Herson.

UPDATE 16:00 Peste 60 de atacuri ruseşti au fost respinse în ultimele 24 de ore

Anunţul a fost făcut de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Rusia a lansat 35 de atacuri aeriene, precum şi peste 40 de atacuri cu rachete, a precizat Statul Major, potrivit Sky News.

Militarii ucraineni susţin că „probabilitatea lansării de noi rachete şi lovituri aeriene rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei".

UPDATE 15:00 Oficiali: Rusia loveşte regiunea Zaporojie cu rachete, 1 rănit.

Pe 8 aprilie, forţele ruseşti au atacat civilii din oraşele Huliaipole şi Orikhiv, aflate pe linia frontului, în sud-estul regiunii Zaporojie.

UPDATE 14:00 Rusia a tras peste 1.200 de rachete şi drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei începând din octombrie. A fost "cel mai dificil sezon de încălzire din istoria sistemului energetic ucrainean", a declarat Ukrenergo, adăugând că 43% din reţeaua energetică a fost avariată.

UPDATE 13:00 Twitter ridică restricţiile asupra conturilor guvernamentale ruseşti de top

The Telegraph a relatat că Twitter a eliminat restricţiile de căutare pentru contul oficial de Twitter al preşedintelui rus Vladimir Putin, precum şi pentru conturile Ministerului rus de Externe şi ale Ambasadei Rusiei la Londra.

UPDATE 12:00 Guvernatori: Atacurile ruseşti au lovit 8 regiuni şi au ucis 5 civili în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au fost raportate atacuri ruseşti în regiunile Sumy, Chernihiv, Kharkiv, Kherson, Zaporizhzhia, Mykolaiv, Luhansk şi Doneţk. Potrivit guvernatorilor regionali, cinci civili au fost ucişi şi cel puţin zece au fost răniţi.

UPDATE 10:00 Ministerul britanic al Apărării: Rusia "foarte probabil" nu a reuşit să degradeze sistemul energetic al Ucrainei. Rusia a efectuat atacuri masive cu rachete din octombrie 2022, dar frecvenţa atacurilor a scăzut de la începutul lunii martie 2023.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 177.680 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

De asemenea, Rusia a pierdut 3.636 de tancuri, 7.020 de vehicule de luptă blindate, 5.599 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.727 de sisteme de artilerie, 533 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 282 de sisteme de apărare aeriană, 307 avioane, 292 de elicoptere, 2.298 de drone şi 18 ambarcaţiuni, a precizat armata.

UPDATE 08:00 ISW: Presupusa scurgere de documente de război clasificate evidenţiază teama ruşilor faţă de viitoarea contraofensivă ucraineană

Bloggerii militari ruşi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele documente de război clasificate despre efortul de război al Ucrainei, recent scurse online, subliniind teama faţă de viitoarea contraofensivă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare.

UPDATE 07:00 Statul Major General: Ucraina a doborât avioane ruseşti şi 7 drone în ultima zi

Forţele ucrainene au doborât avioane ruseşti Su-25 şi şapte drone, dintre care trei drone de tip Orlan, trei Lancet şi una Merlin, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene în actualizarea sa de dimineaţă.
 
UPDATE 04:00 Membrii guvernului rus nu au voie să călătorească în străinătate

Prim-ministrul rus Mihail Mişhustin le-a interzis oficialilor guvernamentali să părăsească Rusia fără o permisiune specială.

UPDATE 03:00 Armata Ucrainei distruge 3 posturi de observare ruseşti în sud

Comandamentul de Sud al Ucrainei a declarat că trupele sale au ucis nouă militari ruşi şi au distrus un vehicul aerian fără pilot de recunoaştere de tip Merlin, un sistem de artilerie de calibru mare şi patru vehicule în sud.

UPDATE 02:00 Ucraina pregăteşte o nouă listă de sancţiuni

Autorităţile ucrainene pregătesc o nouă „listă de sancţiuni puternice a persoanelor care lucrează pentru agresiunea rusă”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară.

UPDATE 01:20 Zelenski onorează tradiţia musulmană participând la primul iftar

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina începe o nouă tradiţie: va găzdui mese oficiale iftar în timpul Ramadanului. Zelenski încearcă prin această mişcare să îşi sporească popularitatea în lumea arabă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici