Războiul din Ucraina, ziua 476. Ruşii lansează bombardamente masive în principalele oraşe ucrainene / Zelenski spune că Ucraina va expulza "răul rusesc" / Ministerul Apărării din Marea Britanie: Forţele aeriene ruse îşi măresc activitatea în sudul Ucrainei

  • Ultimele atacuri ruseşti au ucis 2 civili şi au rănit alţi 5 în Odesa
  • Ucraina forţează o cotraofensivă pe direcţia Bahmut, însă, fără mari progrese
  • Trupele ruse recrutează forţat localnici în teritoriile ocupate
  • Belarusul a primit arme nucleare ruseşti.
22728 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 476. Ruşii lansează bombardamente masive în principalele oraşe ucrainene / Zelenski spune că Ucraina va expulza "răul rusesc" / Ministerul Apărării din Marea Britanie: Forţele aeriene ruse îşi măresc activitatea în sudul Ucrainei

UPDATE 22:00 Atacul barajului a provocat o "criză umanitară" în comunităţile inundate

Săptămâna trecută, barajul ucrainean Nova Kahovka a fost distrus într-un atac pentru care niciuna dintre părţi nu şi-a asumat responsabilitatea.

Ruptura din dimineaţa zilei de 6 iunie a dezlănţuit o masă de apă pe râul Nipru şi a inundat oraşele şi satele de pe ambele maluri, determinând mii de oameni să îşi părăsească locuinţele.

A fost descris ca fiind unul dintre cele mai dăunătoare evenimente ale războiului de până acum, iar acum Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ucraina a declarat că a provocat o "criză umanitară gravă" în comunităţile inundate.

Guvernul ucrainean a cerut ONU să lanseze o "evaluare a nevoilor post-dezastru care va analiza în profunzime implicaţiile pe termen lung" ale atacului, a precizat autoritatea pe Twitter.

UPDATE 20:00 Alertă de raid aerian emisă în toată Ucraina

O alertă de raid aerian a fost emisă pe întreg teritoriul Ucrainei.

"O alertă aeriană a fost anunţată în Ucraina. Rămâneţi în siguranţă", a anunţat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.

UPDATE 18:30 Stoltenberg: Ucraina încă se află în primele zile ale contraofensivei sale

Ucraina se află încă în primele zile ale contraofensivei sale, a declarat secretarul general al NATO.

Operaţiunea extrem de aşteptată a început oficial săptămâna trecută, trupele fiind angajate în lupte intense de-a lungul liniei frontului.

Vorbind la o conferinţă de presă, Jens Stoltenberg a declarat: "Nu ştim dacă acesta va fi un punct de cotitură în război... cu cât mai multe câştiguri face Ucraina, cu atât mai puternică va fi mâna lor la masa negocierilor".

De asemenea, el a cerut ca alianţa militară formată din 31 de membri să facă mai mult în ceea ce priveşte standardizarea muniţiilor şi echipamentelor.

"Din toamna trecută, lucrăm la modul în care să accelerăm producţia de apărare. Standardizarea este o responsabilitate de bază a NATO... trebuie să facem mai mult", a adăugat el.

UPDATE 16:30 Zelenski spune că Ucraina va expulza "răul rusesc"

Zelenskyy afirmă că Ucraina va "expulza răul rusesc din ţara noastră", după ce şase persoane au fost ucise în urma unor lovituri cu rachete lansate peste noapte în Odesa şi în regiunea Doneţk.

Într-o postare pe Twitter în care arată imagini cu clădiri distruse, Zelenski a scris: "Oraşe cu ruine în loc de viaţă. Oraşe cu străzi inundate. Oraşe care există doar în amintiri plăcute. Oraşe în care acum se aud explozii în loc de râsete de copii. Nu vom ierta niciodată durerea pe care Rusia a adus-o în ţara noastră. Şi vom expulza răul rusesc din toată ţara noastră, vom elibera fiecare oraş şi sat al nostru de ocupant şi vom reda dreptatea poporului nostru."

UPDATE 15:00 - Belarusul a primit arme nucleare ruseşti. Lukaşenko: Sunt de trei ori mai puternice faţă de bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki

Preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, a declarat că ţara sa a început să primească arme nucleare tactice ruseşti, despre care a spus că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

 

UPDATE 14:00  - Pe lângă Odesa, Rusia a atacat regiunile Kirovograd, Sumi, Cernihiv, Svetlovodsk, Kramatorsk şi Konstantinovka  

 

UPDATE 13:00 - Ucraina a raportat miercuri progrese în contraofensiva sa împotriva forţelor ruse, relatează Reuters.

Într-o postare pe Telegram, ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar a spus că acţiunile ucrainene au avut un succes „parţial”.

În ultima zi, trupele ucrainene au înaintat cu 200-500 de metri în diferite zone din apropierea micului oraş estic Bakhmut şi 300-350 de metri în direcţia oraşului Zaporizhzhia din sud-est, a spus ea.

Ea a raportat că luptele continuă în apropierea satului Makarivka în direcţia oraşului-port sudic Berdyansk şi a spus că bătăliile au loc în zonele Novodanylivka şi Novopokrovsk în direcţia Mariupol.

Trupele noastre se mişcă în faţa luptei extrem de acerbe şi a superiorităţii aeriene şi artileriei inamicului.

 

UPDATE 12:00 - Călătoria lui Grossi la centrala nucleară Zaporizhzhia a fost amânată din cauza problemelor legate de securitate

Şeful ONU, Rafael Grossi, a amânat o călătorie planificată la centrala nucleară Zaporizhzhia, deţinută de Rusia, până când va fi mai sigur, a declarat miercuri un înalt oficial al guvernului ucrainean.

Grossi era de aşteptat să viziteze instalaţia miercuri, după discuţiile de marţi de la Kiev, dar o sursă diplomatică a spus că vizita va fi amânată cu „câteva ore”. Agenţia de presă rusă Interfax a citat un oficial local impus de Rusia spunând că Grossi va vizita fabrica joi.

„Aşteaptă să poată călători în siguranţă”, a spus înalt oficial al guvernului ucrainean, care a vorbit cu Reuters sub condiţia anonimatului. Oficialul nu a spus când va ajunge Grossi la uzina din sud-estul Ucrainei.

 

UPDATE  Ministerul Apărării din Marea Britanie: Forţele aeriene ruse îşi măresc activitatea în sudul Ucrainei 

În ultimele două săptămâni, Forţele Aeriene Ruse au crescut numărul de misiuni aeriene în sudul Ucrainei, a raportat Serviciul de Informaţii pentru Apărare din Marea Britanie pe 14 iunie. Aviaţia militară rusă încearcă să-şi susţină trupele terestre cu lovituri aeriene împotriva contraofensivei ucrainene în curs, se arată în raport. 

UPDATE Rusia a lansat peste noapte un atac cu rachete la Odesa

Rusia a atacat în noaptea de 13 spre 14 iunie oraşul sudic Odesa cu rachete de croazieră Kalibr, dintre care două au fost doborâte de apărarea antiaeriană a oraşului, potrivit informaţiilor preliminare ale Comandamentului de Sud al armatei ucrainene.

UPDATE Luxemburg recunoaşte Holodomorul drept genocid împotriva ucrainenilor

Camera Deputaţilor din Luxemburg a votat o rezoluţie de recunoaştere a Holodomorului din 1932-1933 ca genocid împotriva ucrainenilor.

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a discuta situaţia legată de cea mai mare centrala nucleară din Europa, aflată sub control rusesc la Zaporojie.

UPDATE Discuţii la vârf privind progresul armatei ucrainene pe front

Comandantulul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, a avut o discuţie telefonică cu preşedintele Statului Major al SUA, Mark Milley, despre progresele înregistrate de trupele ucrainene în prima linie şi a reiterat nevoile de apărare urgente ale ţării sale.

UPDATE Ministerul Transformării Digitale solicită inovaţii de apărare anti-drone

Ministerul Transformării Digitale a anunţat cel de-al doilea hackathon anual pe 13 iunie, în care participanţii pot câştiga un contract de 1 milion de dolari pentru implementarea sau extinderea dezvoltării unei iniţiative de întărire a apărării aeriene a Ucrainei împotriva atacurilor cu drone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici