Războiul din Ucraina, ziua 508. Zelenski marchează aniversarea declarării suveranităţii Ucrainei / Minele împrăştiate pe câmpul de luptă de invadatori încetinesc contraofensiva ucraineană / Putin ameninţă că va folosi, la rându-i, bombe cu dispersie / Rusia a sporit numărul de nave în Marea Neagră

  • Erdogan susţine că el şi Putin sunt „de aceeaşi părere” cu privire la prelungirea acordului de cereale, însă Moscova neagă informaţia
  • Raportul militar ucrainean arată că armata returnează cadavrele a 62 de soldaţi căzuţi pe front
  • Consilierul prezidenţial Andrii Yermak a declarat jurnaliştilor că SUA sunt „foarte aproape” de a decide dacă vor furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune
9850 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 508. Zelenski marchează aniversarea declarării suveranităţii Ucrainei / Minele împrăştiate pe câmpul de luptă de invadatori încetinesc contraofensiva ucraineană / Putin ameninţă că va folosi, la rându-i, bombe cu dispersie / Rusia a sporit numărul de nave în Marea Neagră

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE - Zelenski marchează aniversarea declarării suveranităţii Ucrainei

În discursul său nocturn, preşedintele Volodimir Zelenski a marcat cea de-a 33-a aniversare a Declaraţiei de suveranitate a statului ucrainean.

La 16 iulie 1990, documentul decreta că Ucraina va avea propriile legi, distincte de cele ale fostei URSS, şi propria armată, monedă şi bancă naţională.

Declaraţia a fost votată cu o majoritate covârşitoare de 355 la patru.

În clipul său din această seară, Zelenski a promis că Ucraina "nu va renunţa niciodată la suveranitatea sa".

"Oricare ar fi teroarea rusă, libertatea ucraineană va fi în continuare păstrată şi va triumfa", a adăugat el. "În fiecare an, Ucraina va deveni mai puternică".

El a continuat prin a mulţumi diferiţilor soldaţi pentru rolul lor în război.

UPDATE - Doi răniţi în bombardamentele din Herson

Rapoartele administraţiei militare din regiunea Herson spun că bombardamentele cu rachete din regiune au rănit două persoane.

O altă actualizare de la Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că au avut loc şase atacuri cu rachete şi 38 de lovituri aeriene în şase regiuni în ultimele 24 de ore.

UPDATE - Ucraina afirmă că luptele din estul ţării s-au intensificat

Luptele din estul Ucrainei "s-au intensificat într-o oarecare măsură", în timp ce forţele ucrainene şi cele ruse se confruntă în cel puţin trei zone de pe frontul estic, a declarat duminică un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării.

Luna trecută, Kievul a lansat o contraofensivă în încercarea de a recuceri teritoriul ocupat de Rusia şi de a prelua iniţiativa în invazia la scară largă a Rusiei, aflată acum în cea de-a 17-a lună.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat pe Telegram că forţele ruse au atacat în direcţia Kupyansk, în regiunea Harkov, timp de două zile succesive.

"Suntem în defensivă", a scris Maliar. "Există lupte crâncene, poziţiile ambelor părţi se schimbă de mai multe ori pe zi".

UPDATE - Putin: contraofensiva ucraineană nu are succes

Încercarea preşedintelui Ucrainei de a sparge liniile ruseşti cu o contraofensivă nu a avut succes. Aşa a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu TV pentru Rossiya-1, anticipat pe Telegram de gazda Pavel Zarubin. „Toate încercările inamicului de a pătrunde în apărarea noastră, folosind în acest scop, printre altele, rezervele sale strategice, au fost fără succes. Inamicul a eşuat”, a spus Putin, care judecă pozitiv evoluţiile „operaţiunii militare speciale” ruseşti: „Trupele noastre se comportă eroic. Aceştia iau iniţiativa ofensivă în unele sectoare neaşteptate de inamic”. Când Zarubin l-a întrebat pe Putin care vor fi următoarele obiective ale „operaţiunii”, liderul rus a răspuns cu o glumă: „Vă spun separat, cu camerele oprite”.

UPDATE - Kiev: Rusia a crescut numărul de nave în Marea Neagră

În această dimineaţă, Rusia a mărit numărul de rachete Kalibr aflate în serviciu în Marea Neagră, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei - citat de UNIAN - conform căruia numărul navelor de război a crescut de la 9 la 11 unităţi. Printre acestea se numără şi două port-rachete. „Situaţia operaţională s-a schimbat. Există deja 11 nave în Marea Neagră. Şi există un transportator de rachete de croazieră Kalibr în Marea Mediterană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale ale Ucrainei.

UPDATE Putin: Vom studia echipamentele occidentale capturate în Ucraina

Echipamentele militare occidentale capturate de forţele ruse în Ucraina vor fi studiate de specialişti ruşi, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Tass. „Există o expresie precum inginerie inversă”, a spus preşedintele, într-un interviu acordat canalului Rossiya-1, un extras din care a fost postat pe canalul Telegram al jurnalistului Pavel Zarubin. „Dacă există o oportunitate de a privi înăuntru pentru a vedea dacă există ceva care poate fi aplicat în ţara noastră, ei bine, de ce nu?”. Putin a spus, adăugând că echipamentele ruseşti sunt deja foarte eficiente.

UPDATE - Explozii la Mariupol

Explozii s-au auzit în această dimineaţă la Mariupol, în regiunea Doneţk: consilierul primarului, Petro Andriuşcenko, a anunţat pe Telegram, după cum relatează Ukrainska Pravda. „Mariupol. Cartier pe litoral. Aşezarea Cheremushki şi satul Moriakiv. (Explozii) foarte tare”, a scris Andriuşcenko. Au fost raportate anterior explozii în Lugansk şi Berdiansk (Zaporojie).

UPDATE - Bombe ruseşti în regiunea Zaporojie, 7 civili răniţi ieri

Şapte civili au fost răniţi în atacurile ruseşti de ieri în regiunea Zaporojie: şeful administraţiei militare regionale, Iuri Malaşko, a anunţat pe Telegram, după cum a raportat Rbc-Ucraina. Atacul a avut loc la Stepnohirsk, a precizat el, subliniind că răniţii sunt trei femei de 62, 66, 68 de ani şi patru bărbaţi de 37, 60, 61 şi respectiv 68 de ani.

UPDATE - Ria Novosti: explozii în această dimineaţă în oraşul Lugansk

Mai multe explozii s-au auzit în această dimineaţă în oraşul Lugansk. ocupat de ruşi: localnicii au raportat acest lucru pe reţelele de socializare, după cum susţine RBC-Ucraina, precum şi un corespondent al agenţiei ruse RIA Novosti. Exploziile au fost auzite în jurul orei locale 10:00 şi la scurt timp după aceea, o coloană de fum negru a apărut deasupra oraşului.

UPDATE - The Washington Post: minele ruseşti încetinesc contraofensiva ucraineană

Contraofensiva ucraineană avansează încet pe măsură ce teritoriile din faţa fortificaţiilor defensive ruseşti sunt puternic minate, scrie Washington Post. Potrivit soldaţilor ucraineni, „pregătirea îndelungată pentru contraofensivă, care a început acum aproximativ o lună în multe zone ale câmpului de luptă din estul şi sudul Ucrainei, le-a dat timp ruşilor să se pregătească”, scrie ziarul. Zonele de la 3 până la 10 mile adâncime în faţa fortăţilor importante ruseşti au fost puternic minate cu mine antitanc şi antipersonal şi cabluri ascunse ataşate la încărcături explozive. Aceste apărări au reuşit să blocheze înaintarea Ucrainei". Drept urmare, conducerea militară de la Kiev şi-a schimbat strategia: „În loc să încerce să străpungă cu vehicule şi tancuri de luptă de infanterie, pe care aliaţii occidentali le-au furnizat Ucrainei pentru contraofensivă, unităţile înaintează încet, pe jos”.

UPDATE - Putin: vom folosi bombe cu dispersie, dacă o face Kievul. Folosirea lor ar trebui considerată o infracţiune

Furnizarea de muniţii cu dispersie Ucrainei şi utilizarea lor „trebuie considerată o crimă”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru într-un interviu filmat de Tass, subliniind că şi Moscova „are un stoc suficient de astfel de bombe” pe care „nu le-a folosit până acum”, dar „dacă sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a folosiţi-le ca măsură în oglindă a unor astfel de acţiuni”.

UPDATE - Wallace: există riscul unui conflict direct iminent cu Rusia

Preocuparea majoră a ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, care şi-a anunţat intenţia de a părăsi guvernul lui Rishi Sunak la următoarea remaniere, este riscul real al unui conflict militar direct iminent între Regatul Unit şi Rusia. Ministrul a subliniat că „dacă Putin pierde în Ucraina, va fi profund rănit. Are încă o forţă aeriană şi vedem marina sa făcând manevre destul de agresive”. Potrivit lui Wallace, în următorii trei-patru ani, Putin ar putea fi capabil să reacţioneze violent.

UPDATE - Moscova: 9 drone ucrainene doborâte în Crimeea

Forţele ruse au doborât nouă drone ucrainene în Crimeea anexată aseară, a declarat guvernatorul pro-rus al Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, pe Telegram. „În total, două drone au fost doborâte în această seară şi cinci au fost neutralizate de unităţi de război electronic. Două drone de suprafaţă au fost, de asemenea, distruse în rada exterioară”, a scris Razvozhaiev.

UPDATE - Primarul Harkov: ruşii au lovit oraşul la primele ore ale zilei de duminică

„Ocupanţii ruşi au lovit cu rachete oraşul Harkov, din nord-estul Ucrainei, în primele ore ale zilei de duminică, 16 iulie”. Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a spus acest lucru într-o postare pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Conform informaţiilor preliminare, rachetele au lovit partea centrală a oraşului. Un atac a fost înregistrat în districtul Shevchenkivski, din Harkov, şi nu a provocat pagube. În prezent, nu există informaţii despre victime. În ceea ce priveşte restul atacurilor cu rachete, angajaţii Serviciului de Stat de Urgenţă inspectează zona”, se arată în postare. Potrivit lui Terekhov, este foarte probabil ca Harkov să fi fost lovit de rachete S-300.

UPDATE - Surse ruseşti: un alt general demis

Mai multe surse ruseşti au raportat că conducerea militară rusă l-a demis pe generalul Vladimir Seliverstov, comandantul Diviziei 106 Aeropurtate, după cum a raportat Kyiv Independent. Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în ultima sa evaluare că motivul demiterii lui Seliverstov este momentan necunoscut, dar surse ruse au speculat că ar putea fi „asociat cu reputaţia lui Seliverstov de a vorbi în numele soldaţilor săi”. Cu toate acestea, încă nu există o confirmare oficială a înlăturării sale. Surse ruse au declarat că Divizia 106 Aeropurtată operează în zona Bahmut din ianuarie.

UPDATE - Explozii în Harkov şi în alte oraşe

S-au auzit mai multe explozii la Harkov, Ucraina, iar avertismentele de raid aerian sunt încă în vigoare la Sumi, Poltava şi Zaporojie. Primarul din Harkiv, Igor Terekhovha, a confirmat incidentul pe canalul său Telegram, invocând alerta de raid aerian, dar nu a oferit detalii suplimentare. Potrivit RBC-Ucraina, la Harkov au avut loc cel puţin trei explozii.

UPDATE - „Duşmanii poporului”, arestaţi de Rusia

UPDATE - Bombardamente neasumate la Zaporojie

UPDATE - 18.000 de soldaţi ucraineni instruiţi

Există 18.000 de recruţi ucraineni care au participat la programul de formare „Op Interflex” din Regatul Unit. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul Britanic al Apărării, care a publicat pe Twitter un videoclip cu filmări ale antrenamentului. Lansat în iunie 2022, programul „învaţă ucrainenii să supravieţuiască şi să fie letali în lupta lor împotriva invaziei ilegale a pământului lor”, se arată pe Twitter.

UPDATE - Marea Britanie: ministrul Apărării Wallace va demisiona

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat că intenţionează să demisioneze, subliniind însă că o va face la următoarea remaniere. Intervievat de Sunday Times, Wallace a mai spus că nu va candida pentru realege la următoarele alegeri.

UPDATE - Washington Post: Câmpurile minate extinse împiedică progresul contraofensiv al Ucrainei

Ucraina a primit mai puţin de 15% din echipamentele de deminare şi de inginerie solicitate din Occident, relatează Washington Post.
 
Generalul Valerii Zaluzhnyi, comandantul şef al Forţelor Armate ucrainene, a declarat că tancurile occidentale nou sosite au vulnerabilităţi, deoarece singure nu sunt în măsură să spargă apărarea rusă susţinută de mine antitanc şi antipersonal.
 
„Avem nevoie de echipamente specialede deminare la distanţă”, a declarat Zaluzhny.

UPDATE - Procurorul General: Peste 50 de ruşi găsiţi vinovaţi de crime de război în Ucraina

Până pe 16 iulie, instanţele ucrainene au găsit 53 de cetăţeni ruşi vinovaţi de crime de război, peste 300 de ruşi identificaţi sunt în prezent suspectaţi şi căutaţi, a declarat procurorul general al ţării, Andrii Kostin.

UPDATE - Ministrul adjunct al apărării: ucrainenii au stăpânit aspectele războiului informaţional încă de la începutul conflictului

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe canalul său oficial Telegram pe 15 iulie că, după invazia totală a Rusiei, societatea ucraineană a stăpânit rapid cum să dezvăluie informaţii în timpul războiului şi „ a învăţat foarte bine” pentru a distinge atacurile informaţionale ruseşti.

UPDATE - Un tribunal din Moscova judecă presupusele tentative de asasinat asupra unui propagandist şi prezentator TV de la Kremlin

Şapte membri ai grupului extremist nazist rus NS/WP au fost arestaţi pentru că ar fi pus la cale o tentativă de asasinat asupra propagandistei ruse Margarita Simonyan şi a prezentatoarei TV Ksenia Sobchak, a informat agenţia de ştiri de stat rusă TASS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici