Războiul din Ucraina, ziua 507. 12 soldaţi ucraineni ucişi pe râul Nipro / Preşedintele Coreei de Sud, vizită la Bucea şi la Irpin / Zaharova avertizează asupra unei catastrofe nucleare în Europa / Un convoi Wagner format din cel puţin 60 de vehicule a sosit astăzi în Belarus

  • Rusia ameninţă NATO cu conflict militar direct.
  • Oficialii ucraineni atenţionează că nu există risc de atac nuclear.
  • Ucrainenii sunt decoraţi de francezi.
  • Polonia interzice importul de fructe de pădure din Ucraina.
  • Un general ucrainean anunţă că Ucraina va bombarda Rusia, dar doar cu arme ucrainene.
29877 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 507. 12 soldaţi ucraineni ucişi pe râul Nipro / Preşedintele Coreei de Sud, vizită la Bucea şi la Irpin / Zaharova avertizează asupra unei catastrofe nucleare în Europa / Un convoi Wagner format din cel puţin 60 de vehicule a sosit astăzi în Belarus

Sursa foto: Mediafax Foto

UPDATE - Contraofensiva Ucrainei este "lentă", dar aliaţii occidentali rămân răbdători

Înalţi oficiali ucraineni continuă să descrie lupte dure şi progrese limitate pe câmpul de luptă, în timp ce încearcă să scoată forţele ruse din ţară şi să schimbe cursul războiului.

La doar câteva zile după ce principalii parteneri ai Ucrainei s-au întâlnit la summitul NATO din Lituania, promiţând legături de securitate şi mai profunde, deşi fără a preciza vreun calendar pentru o potenţială aderare a Ucrainei la alianţă, Kievul insistă că nu se simte sub presiune pentru a obţine rezultate rapide.

Vorbind cu jurnaliştii, la Kiev, după participarea sa la summitul NATO, şeful Biroului preşedintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a recunoscut că contraofensiva, văzută ca fiind în curs de desfăşurare de la începutul lunii iunie, este "o muncă grea".

"Nu merge atât de repede; este lent", a spus el, adăugând că este important ca ucrainenilor să li se spună adevărul despre evoluţiile de pe teren.

UPDATE - Ministerul britanic al Apărării: 18.000 de soldaţi ucraineni de infanterie au fost antrenaţi în ţară până în prezent

Într-un an, Marea Britanie a antrenat 18.000 de infanterişti voluntari ucraineni în cadrul programului de pregătire al Operaţiunii Interflex, a anunţat Ministerul Apărării.

De la începutul programului lansat de guvernul britanic pe 26 iulie anul trecut, soldaţii ucraineni au fost instruiţi cum să "supravieţuiască şi să fie letali în lupta lor împotriva invaziei ilegale a patriei lor".

UPDATE - Încă un general rus a fost demis

Există informaţii pe Telegram potrivit cărora un alt general rus a fost demis, după demiterea generalului-maior Ivan Popov.

Feneralul-maior Vladimir Seliverstov ar fi fost demis din funcţia de comandant al Diviziei 106 Aeropurtate.

În calitate de lider al grupului, generalul-maior Seliverstov a fost implicat în luptele din jurul Bahmut de la începutul acestui an.

Potrivit analiştilor militari, demiterile generalilor sunt un indiciu al divizării din cadrul forţelor ruseşti după rebeliunea eşuată a lui Evgheni Prigozhin şi a Grupului Wagner.

UPDATE - Peste 20 de ţări au purtat discuţii cu Ucraina pentru a "accelera sfârşitul războiului"

Preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat din nou importanţa vizitelor liderilor internaţionali în Ucraina în cel mai recent videoclip al său.

Într-un clip înregistrat astăzi înainte de sosirea preşedintelui Yoon Suk Yeol, el a spus că vizita este prima din istoria relaţiilor dintre Ucraina şi Coreea de Sud.

El a subliniat că "viteza cu care se va pune capăt războiului depinde" de "cel mai înalt ritm" al sprijinului internaţional şi a enumerat aproximativ 20 de ţări care au avut discuţii cu Ucraina în prima jumătate a lunii iulie.

UPDATE - Moscova: atac dejucat împotriva unei jurnaliste ruse cunoscute

Forţele de securitate ruse au împiedicat pregătirea unei tentative de asasinat asupra jurnalistei Margarita Simonian, redactor-şef la Russia Today şi al grupului de edituri Rossiya Segodnya. Informaţia care o vizează pe propagandista Kremlinului este oferită de agenţia Ria Novosti. „Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse, împreună cu Comisia de Investigaţii şi Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei au împiedicat pregătirea de către serviciile speciale ucrainene a uciderii Margaritei Simonian”, se arată în comunicat.

UPDATE - Kremlin: Putin va vedea liderii ţărilor africane la Sankt Petersburg

Liderii ţărilor africane care participă la misiunea de pace din Ucraina „vor avea cu siguranţă ocazia să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin în marja summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg de la sfârşitul lunii iulie”. Acest lucru a fost anunţat lui Tass de purtătorul de cuvânt al Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov. „Programul summitului este încă în pregătire”, a spus el.

UPDATE - Bombele ruseşti au lovit regiunea Harkov şi au ucis un civil

Un civil a murit în timpul unui atac lansat astăzi de forţele ruse împotriva satului Kolodiazne, din districtul Kupian, din regiunea Harkov: şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, a anunţat ştirea, potrivit Rbc-Ucraina. „Inamicul continuă să terorizeze populaţia civilă din regiunea Harkov. Ruşii tocmai au bombardat satul Kolodiazne din districtul Kupian”, a scris Sinegubov pe Telegram, precizând că victima avea 33 de ani, iar o altă persoană a fost rănită.

UPDATE - „Grupul Wagner se mută din Rusia în Belarus”

Un impresionant convoi al grupului paramilitar Wagner format din cel puţin 60 de vehicule a sosit astăzi în Belarus din Rusia: grupul de monitorizare din Belarus Gayun a anunţat asta, potrivit UNIAN. Sosirea mercenarilor Wagner a fost confirmată de autorităţile din Belarus, potrivit Rbc-Ucraina. „În această dimineaţă, 15 iulie, a fost văzut un mare convoi de maşini şi camioane cu plăcuţele de înmatriculare ale aşa-numitelor Dpr/Lpr (republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, n.red.) - se arată în raportul lui Gayun -. Unii factori indică faptul că este vorba despre un convoi Wagner, care a intrat noaptea în Belarus dinspre Federaţia Rusă în zona Kriceau.

UPDATE - Zaharova: Kievul foloseşte metode teroriste împotriva centralelor noastre nucleare

Rusia a condamnat „ferm” planurile „diabolice” ale Ucrainei de a recurge la „metode teroriste” împotriva centralelor sale nucleare. Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, în urma atacului cu dronă ucraineană din apropierea centralei nucleare Kursk, una dintre cele mai mari din vestul Rusiei. Avertizând asupra riscului unei „catastrofe nucleare de amploare în Europa”, Zaharova – citată de agenţia Tass – a cerut „comunităţii internaţionale, liderilor AIEA şi Naţiunilor Unite să acorde o atenţie deosebită acestui lucru şi să condamne iresponsabilul comportamentul Kievului”.

UPDATE - 12 soldaţi ucraineni ucişi pe râul Nipro

12 soldaţi ucraineni aflaţi la bordul a trei bărci au fost ucişi în ultimele ore în regiunea Herson din Ucraina, în timp ce încercau să treacă râul Nipro, pentru a accesa malul deţinut de Rusia. Acest lucru a fost raportat de un purtător de cuvânt al autorităţilor locale înfiinţate de Moscova. „În ultimele 24 de ore, o încercare a forţelor armate ucrainene de a forţa râul Nipro în apropierea aşezării Sofivka a fost zădărnicită”, a declarat sursa agenţiei de presă Tass. Ca urmare, 12 soldaţi ucraineni au fost ucişi, a adăugat el. Regiunea de sud a Hersonului este străbătută de râul Nipro. Rusia ocupă malul de est, iar guvernul de la Kiev controlează malul de vest.

UPDATE - Preşedintele sud-coreean face o vizită surpriză la Kiev

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, se află la Kiev pentru o vizită-surpriză. Despre acest lucru a relatat agenţia de presă Yonhap, precizând că Yoon şi prima doamnă Kim Keon Hee au sosit în Ucraina din Polonia. Yoon plănuieşte să viziteze Bucea şi Irpin, două dintre locurile masacrelor ruseşti, şi va depune o coroană de flori în faţa Memorialului de război, înainte de a se întâlni cu preşedintele ucrainean Zelenski. În ultimele zile, Yoon a mers în Lituania pentru summitul NATO, apoi în Polonia - pentru o vizită oficială.

UPDATE - Marea Britanie: generalul Popov a criticat Apărarea Rusiei

Cazul generalului rus Ivan Popov, care a fost concediat pentru că şi-a exprimat îndoielile cu privire la strategia conducerii militare ruse din Ucraina într-un fişier audio scurs, indică o respingere mai largă de către oficiali a opţiunilor eşaloanelor superioare ale Rusiei. Ministerul britanic al Apărării subliniază acest lucru pe Twitter.

UPDATE - Kiev, 3 drone kamikaze doborâte în regiunea Mikolaiv

Forţele ucrainene au doborât trei drone kamikaze ruseşti aseară în regiunea Mikolaiv, în sudul ţării: purtătoarea de cuvânt a Forţelor de Apărare a Sudului, Natalia Gumeniuk, a anunţat pe postul United News, potrivit Rbc-Ukraine. Regiunea Zaporojie a fost, de asemenea, atacată, a adăugat Gumeniuk. Deocamdată, nu sunt raportate victime sau pagube.

UPDATE - Moscova: la Vilnius a decis să declanşeze un război european major

La summitul NATO de la Vilnius s-a luat decizia lansării unui „mare război european”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de RIA Novosti. „Avem impresia că a fost luată şi chiar declarată o decizie la summitul NATO: să declanşeze un mare război european”, a spus Zaharova, potrivit căreia Occidentul „pur şi simplu nu este „interesat” să pună capăt ostilităţilor şi „trag beneficii de pe urma criză de securitate în curs de desfăşurare în spaţiul european”.

UPDATE - China şi Rusia vor face manevre militare comune în Marea Japoniei

Forţele navale şi aeriene chineze şi ruse vor participa „în curând” la o rundă de manevre militare comune în regiunea centrală a Mării Japoniei. O flotilă formată din cinci nave chineze - dintre care una transporta patru elicoptere - a pornit din oraşul estic Qingdao pentru a se alătura exerciţiilor. Grupul este format din distrugătoarele cu rachete ghidate Qiqihar şi Guiyang, fregatele cu rachete ghidate Zaozhuang şi Rizhao şi port-elicopterele Taihu. Manevrele, organizate de armata chineză, au ca temă „apărarea securităţii rutelor maritime strategice”. Navele militare ruseşti Gromkiy şi Sovershennyy au sosit în oraşul Shanghai din estul Chinei pentru o vizită de şapte zile care a precedat exerciţiile comune cu navele de război chineze. Rusia şi China au convenit în martie să-şi intensifice cooperarea militară pentru a spori încrederea reciprocă între armatele lor, au declarat cele două ţări într-o declaraţie comună, după o întâlnire la Kremlin între preşedinţii rus şi chinez Vladimir Putin şi Xi Jinping.

UPDATE - Scăderea bruscă a numărului de soldaţi ruşi în Belarus

Numărul soldaţilor ruşi staţionaţi în Belarus a scăzut brusc, conform evaluării serviciului Grănicerilor Ucrainei. Până de curând se estima că în Belarus erau 2.000 de soldaţi ruşi, dar în acest moment aproape toate trupele ruse au fost retrase de pe teritoriul Belarusului, a declarat Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al Grăniceri, citat de CNN. 

UPDATE - Luptătorii lui Wagner încep să lucreze ca „instructori” în Belarus

Belarus a anunţat că mercenari din Grupul Wagner servesc acum drept „instructori” pentru armata sa, după săptămâni de incertitudine cu privire la viitorul grupării paramilitare care a lansat o rebeliune eşuată împotriva Moscovei la sfârşitul lunii iunie. .

UPDATE - Ţările Baltice reclamă agresiuni sexuale în Ucraina

Vorbind în numele ţărilor baltice la dezbaterea anuală „Violenţa sexuală legată de conflict” desfăşurată la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Reprezentantul permanent al Letoniei la ONU, Andrejs Pildegovics, a denunţat utilizarea sistematică a violenţei sexuale ca armă a Rusiei în Ucraina. Reamintind prezenţa cazurilor de violenţă sexuală comise de forţele armate ruse împotriva femeilor, bărbaţilor şi copiilor verificate de ONU, Pildegovics a cerut statelor să ia măsurile necesare pentru combaterea crimelor şi să folosească instrumentele legale necesare pentru a-i urmări pe cei responsabili.

UPDATE - Trupele din Tavria distrug 9 depozite ruseşti de muniţie

Forţele ucrainene din Grupul Tavria au făcut progrese pe frontul de sud, distrugând nouă depozite de muniţii şi echipamente militare pe teritoriul ocupat de ruşi, a informat generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi pe Telegram.

UPDATE - Germania va oferi Ucrainei arme în valoare de 19 miliarde de dolari în următorii 5 ani

Într-o conferinţă de presă din 14 iulie, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va livra Ucrainei arme în valoare de 19 miliarde de dolari, sau 17 miliarde de euro, până în 2027. 

UPDATE - A fost arestat Mitropolitul Bisericii Ortodoxe care era susţinut de Moscova

Instanţa de la Kiev a decis statutul mitropolitului ortodox Pavlo (Petro Lebid) al Ucrainei - nu mai este reţinut ci arestat la domiciliu, a informat publicaţia de ştiri Suspilne pe 14 iulie.

El este acuzat de incitare la ură şi de justificare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

UPDATE - General ucrainean, despre bombardarea Rusiei: ,,Noi decidem cum să-l omorâm pe inamicul rus"

Valerii Zalujnii: „Deci, depinde de noi să decidem cum să omorâm inamicul rus".

Într-un interviu acordat Washington Post, generalul Valerii Zalujnii, comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, a apărat dreptul armatei sale de a bombarda pământul rusesc, adăugând că astfel de atacuri sunt efectuate numai cu arme fabricate de Ucraina.

,,Nu-mi pasă – nimeni nu mă va opri", avertizează Comandantul-şef al Ucrainei pentru eliberarea Crimeei.

„De îndată ce voi avea mijloace, voi face ceva. Nu-mi pasă – nimeni nu mă va opri.  Pentru a-mi salva poporul, de ce trebuie să cer cuiva permisiunea ce să fac pe teritoriul inamic? Din anumite motive, trebuie să cred că nu am voie să fac nimic acolo. De ce? Pentru că  Putin va... folosi arme nucleare? Copiilor care mor nu le pasă.

Aceasta este problema noastră şi depinde de noi să decidem cum să omorâm acest inamic. Este posibil şi necesar să ucizi inamicii pe teritoriul său într-un război. Dacă partenerilor noştri le este frică să-şi folosească armele, ii vom ucide pe inamicii nostri cu ale noastre. Dar doar atât cât este necesar”.

 

UPDATE - Polonia interzice importul de căpşuni şi zmeură din Ucraina

Potrivit ministrului Agriculturii Robert Telus, fructele de pădure ucrainene destabilizază piaţa internă şi creează dificultăţi producătorilor locali:

„Polonia a decis să facă apel la comisarul european pentru comerţ Valdis Dombrovskis cu o cerere de a include fructele de padure congelate ucrainene printre produsele de import restrictionate”.

Informaţia a fost publicată de mai multe publicaţii poloneze, printre care wGospodarce.pl , fiind ulterior distribuită pe canalele ucrainene de pe Telegram.

Ucrainenii se declară revoltaţi de măsurile polonezilor.

Potrivit Cenyrolnicze.pl, ministerul Agriculturii din Polonia încearcă să sprijine cu subvenţii fermierii polonezi afectaţi de seceta din ultima vreme. 

UPDATE - Artiştii ucraineni sunt medaliaţi de francezi 

Artiştii ucraineni Oksana Zabuzhko şi Oleg Sentsov au primit ordinul ,,Legiunea de Onoare Franceză", raportează redacţia Kyiv Independent.

Ambasada Franţei în Ucraina a înmânat medalia ,,Legiunea de Onoare", cel mai înalt ordin al meritului francez, scriitorului ucrainean Oksana Zabuzhko.

Şi regizorului devenit soldat Oleg Sentsov a primit medalia, în cadrul ceremoniei organizată la Kiev, pe 14 iulie.

Ştirea iniţială - Rusia ameninţă NATO cu conflict militar convenţional

Şeful Statului Major al preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor pe 14 iulie că există întotdeauna o ameninţare ca Rusia să folosească arme nucleare pentru a opri contraofensiva în curs a Ucrainei, dar nu este mare în acest moment.

Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO generează riscuri privind un conflict militar direct cu Rusia, a avertizat, vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul în care partenerii occidentali au anunţat menţinerea asistenţei pentru Ucraina.

Rusia a condamnat vehement şi decizia Franţei de a furniza Ucrainei rachete de croazieră SCALP, cu rază mai lungă de acţiune. "Este o eroare care va genera consecinţe pentru partea ucraineană şi care ne va forţa să trecem la acţiuni de ripostă", a avertizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici