Războiul din Ucraina, ziua 520. Rusia se arată dispusă la negocieri / Contraofensiva se intensifică pe direcţia sud-est / Armata ucraineană eliberează localităţi noi din Doneţk / Primarul Moscovei susţine că armata a doborât drone inamice / Kim s-a revăzut cu Şoigu

  • În sud-est, satul Staromaiorske este eliberat de armata ucraineană
  • Parlamentul Ucrainei extinde legea marţială, astfel că bărbaţii cu vârste cuprinse între 18-60 ani sunt eligibili pentru mobilizare pe front
  • Rusia bombardează peste noapte Harkov: un mort şi patru răniţi
7033 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 520. Rusia se arată dispusă la negocieri / Contraofensiva se intensifică pe direcţia sud-est / Armata ucraineană eliberează localităţi noi din Doneţk / Primarul Moscovei susţine că armata a doborât drone inamice / Kim s-a revăzut cu Şoigu

Sursa: Mediafax Foto

UPDATE - A doua clădire din Dnipro a fost lovită de o rachetă, spune Zelenski

O nouă înregistrare video publicată de preşedintele Zelenski pare să arate o a doua clădire lovită de rachete la Dnipro.

Preşedintele ucrainean a declarat că o clădire aparţinând Serviciului de Securitate al Ucrainei a fost atacată, pe lângă blocul de apartamente învecinat.

"Terorism rusesc cu rachete din nou", a scris el. "Vom face totul pentru a aduce Rusia la pedeapsa deplină pentru agresiunea şi teroarea împotriva poporului nostru".

UPDATE -  O rachetă a lovit o clădire rezidenţială din Dnipro

Un bloc de locuinţe din oraşul ucrainean Dnipro a fost lovit în această seară de o rachetă rusească, potrivit unui oficial ucrainean.

Scriind pe Telegram, Oleksandr Bakumov a declarat că serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului.

"Dnipro - statul terorist a lansat o rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje", a scris el.

Trei persoane au fost rănite, potrivit ministrului ucrainean de interne.

UPDATE - Promisiunea lui Putin de a oferi cereale gratuite nu este suficientă

Preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a declarat că oferta lui Vladimir Putin de a oferi cereale gratuite pentru şase ţări africane în următoarele luni nu este suficientă.

"Preşedintele Rusiei a demonstrat că este pregătit să ne ajute în domeniul aprovizionării cu cereale", a spus el.

"Da, acest lucru este important, dar s-ar putea să nu fie suficient. Trebuie să obţinem o încetare a focului".

În discursul său de încheiere a summitului, Assoumani a mai spus că preşedintele rus şi-a arătat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina şi că "cealaltă parte" trebuie să fie convinsă.

UPDATE - Putin a fost "informat" despre atacul de la Taganrog

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre explozia produsă în oraşul rus Taganrog în cursul zilei de astăzi.

În remarcile făcute la summitul Rusia-Africa, aflat în desfăşurare la Sankt Petersburg, Dmitri Peskov a declarat: "Regimul de la Kiev, bineînţeles, va păstra tăcerea cu privire la atacul terorist din Taganrog. Slavă Domnului că nu există victime, cel puţin ceea ce se ştie acum".

UPDATE - Explozie raportată în oraşul Samara din Rusia

Un parlamentar local susţine că explozia a avut loc la rafinăria de petrol Kuibyshev, una dintre cele mai mari rafinării din regiune.

De asemenea, parlamentarul spune că nu au fost raportate victime sau pagube grave.

Nu este clar dacă aceasta are legătură cu explozia raportată în Taganrog, la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Dar, spre deosebire de Taganrog, Samara se află în interiorul teritoriului Rusiei.

Samara se află la peste 850 de kilometri est de Moscova şi la aproximativ 800 de kilometri nord-est de cea mai apropiată graniţă cu Ucraina, în regiunea Lugansk.

UPDATE - Explozie raportată în oraşul rus Taganrog

Presa de stat rusă informează că o explozie a fost raportată în oraşul rus Taganrog, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Deflagraţia a zguduit piaţa centrală a oraşului din sud-vestul Rusiei, a anunţat agenţia de ştiri RIA.

Cel puţin şase persoane au fost rănite de explozia care a avariat o clădire rezidenţială, potrivit agenţiei TASS.

Cu o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori, Taganrog este un oraş portuar la Marea Neagră, la aproximativ 50 de kilometri de Rostov pe Don, unul dintre cele mai mari oraşe din Rusia.

UPDATE - Rusia ameninţă navele civile în Marea Neagră, afirmă Kievul

Rusia ameninţă navele civile din Marea Neagră, a declarat şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean.

Andriy Yermak a folosit o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram pentru a îndemna comunitatea internaţională să condamne "metodele teroriştilor".

"Navele de război ruse ameninţă civilii din Marea Neagră, încălcând toate normele dreptului maritim internaţional", a spus el.

UPDATE - Kremlinul: suntem gata de dialog, dar Kievul refuză

Rusia este pregătită pentru dialog cu privire la un acord politic, dar Ucraina refuză orice oportunitate, în ciuda faptului că se află într-o situaţie dificilă. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass. În repetate rânduri, Zelenski a anunţat că nu poate discuta cu Rusia cât timp armele nu „tac” pe front. În plus, nu acceptă concesii teritoriale şi vrea recuperarea inclusiv a zonelor anexate ilegal de Kremlin, în 2014.

UPDATE - Kievul recuperează satul Staromaiorske

Forţele ucrainene au recucerit un sat strategic din sud-est ocupat de ruşi, în timp ce trupele lor îşi continuă înaintarea spre sud, într-o contraofensivă de vară. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele au recucerit satul Staromaiorske din regiunea Doneţk. Este primul mare rezultat din ultimele zile. Bătăliile continuă în jurul regiunii Bahmut pentru satele Klishchiivka şi Andriivka.

UPDAE - Putin: vom continua să antrenăm soldaţi în ţările africane

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va continua să formeze militari şi ofiţeri de poliţie din ţările africane. Potrivit Tass, cuvintele lui Putin au fost rostite la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg

UPDATE - Putin: mai multe livrări agricole în Africa, în pofida sancţiunilor

Rusia va fi întotdeauna un furnizor internaţional responsabil de produse agricole şi va creşte livrările agricole către Africa, în ciuda sancţiunilor împotriva exporturilor. Acest lucru a fost declarat de preşedintele rus Vladimir Putin la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, relatează Tass.

UPDATE - Kiev: ruşii îşi adună forţe pentru a ataca zonele de coastă

„Armata rusă adună forţe pentru a intensifica atacurile asupra infrastructurii şi zonei de coastă a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare din Ucraina de Sud, Natalia Gumeniuk, la televiziunea publică. „Aflăm din interceptările radio că ocupanţii avertizează navele civile aflate pe mare despre imposibilitatea de a se îndrepta către porturile ucrainene”, a spus Humeniuk. Care a mai adăugat că furtuna puternică din ultimele zile a debarcat numeroase mine ruseşti pe coasta Mării Negre

UPDATE - Armata ucraineană: înaintăm în regiunea Doneţk

„Forţele armate ucrainene avansează în regiunea Doneţk”, a anunţat în această dimineaţă purtătorul de cuvânt al Statului Major General Andri Kovalev, citat de presa naţională. Soldaţii ucraineni au eliberat Staromaiorske, în Doneţk, sub focul puternic al inamicului şi îşi consolidează acum poziţiile. Între timp, au încercat să recâştige terenul pierdut în zonele Rivne şi Makarivka, dar fără succes, a spus el. Armata ucraineană avansează la nord şi la sud de Bahmut, în timp ce ruşii atacă în zonele Nadia, la vest şi la sud de Klishchiivka, a spus el.

UPDATE - Mass-media: SUA doresc să livreze primul Abrams în septembrie

Autorităţile americane plănuiesc să înceapă livrările de tancuri americane Abrams către Ucraina în septembrie. Acest lucru a fost raportat de site-ul Politico, care citează şase surse diferite. Planul este de a trimite mai multe tancuri în august în Germania, unde vor fi supuse unor lucrări de modernizare. Odată ce acest proces va fi finalizat, primul lot de Abrams va fi expediat în Ucraina în luna următoare.

UPDATE - Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit din nou cu ministrul rus al Apărării, Şoigu

Liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a întâlnit pentru a doua oară cu ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, aflat în vizită la Phenian, unde a ţinut un discurs. Cei doi s-au întâlnit joi la sediul Partidului Muncitorilor din capitala Coreei de Nord pentru a discuta despre „chestiuni importante de interes reciproc”, a informat astăzi agenţia de stat KCNA, fără alte detalii despre întâlnire, a doua dintre Kim şi Shoigu. Cei doi s-au întâlnit şi miercuri, zi în care au vizitat împreună o expoziţie de arme nord-coreeană. La rândul său, ziarul Rodong a raportat vineri că Şoigu a ţinut joi un discurs în care a rostit un mesaj din partea lui Putin în care lăuda „sprijinul neclintit al RPDC pentru operaţiunea militară specială (rusă)” din Ucraina.

UPDATE  - Primarul Moscovei: atac cu drone dejucat

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat astăzi că ministerul rus al Apărării a zădărnicit un atac cu drone din timpul nopţii efectuat de Ucraina. „A existat o încercare de atac cu o dronă inamică”, a spus el pe Telegram, fără a preciza locaţia. Aparatul „a fost doborât de forţele Ministerului Apărării. Nu au fost raportate vătămări sau victime”, a spus el. Tentativa de atac vine la câteva zile după ce Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu drone în centrul Moscovei. O dronă s-a prăbuşit luni în apropierea Ministerului Apărării, în centrul capitalei Rusiei, în timp ce o alta a lovit o clădire de birouri dintr-un cartier sudic. Moscova şi împrejurimile sale se află la aproximativ 500 de kilometri de graniţa cu Ucraina, dar capitala a fost atacată de mai multe drone în acest an.

UPDATE - Ucraina extinde legea marţială

Rada Supremă, parlamentul Ucrainei, a votat pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării pentru încă 90 de zile.

Este pentru a opta oară de la începutul invaziei ruse când Rada Supremă a votat pentru extinderea legii marţiale.

Legea marţială va continua până pe 15 noiembrie şi este probabil să fie prelungită după aceea.

Conform legii marţiale, bărbaţilor ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani li se interzice să părăsească ţara pentru a-şi îndeplini serviciul militar. Se fac excepţii pentru bărbaţii cu anumite afecţiuni de sănătate. Se pot acorda excepţii temporare bărbaţilor care trebuie să călătorească peste graniţă din motive profesionale şi familiale, de la caz la caz.

UPDATE - Liderul Wagner, Prigojin a fost văzut înapoi în Rusia pentru prima dată de la rebeliune

Yevgeny Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, a fost depistat în interiorul Rusiei pentru prima dată de când a condus o rebeliune armată împotriva armatei ruse luna trecută.

Prigojin a fost văzut la Sankt Petersburg, întâlnindu-se cu un demnitar african înaintea summit-ului Rusia-Africa.

UPDATE - Trupele ucrainene continuă operaţiunile contraofensive pe cel puţin 3 direcţii

Trupele ucrainene au continuat operaţiunile ofensive de-a lungul graniţei din regiunea Doneţk-Zaporizhzhia şi au avansat adânc în teritoriu, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în cea mai recentă actualizare a sa despre situaţia de pe front.

UPDATE - SUA va livra din septembrie tancuri Abrams în Ucraina

Tancurile americane Abrams ar putea fi desfăşurate pe câmpul de luptă ucrainean în septembrie, relatează Politico, citând şase persoane familiarizate cu planificarea.

UPDATE - Rusia bombardează 9 localităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au atacat nouă localităţi din regiunea Sumi, trăgând peste 80 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi. O persoană a fost rănită în urma bombardamentelor intense.

UPDATE - China sprijina din ce în ce mai mult efortul de război al Rusiei

Sprijinul chinez devine crucial pentru eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al FBI, publicat pe 27 iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici