LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 555. Alarmă cu bombă în toate şcolile din Kiev, în prima zi a anului universitar / Şcolarilor ruşi li s-a spus că Rusia este invincibilă / Putin se întâlneşte cu Erdogan, luni, la Soci / Kadîrov ameninţă în stânga şi-n dreapta, după ce mama lui a fost trecută pe lista cu persoane sancţionate

  • Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa a dezvoltat o armă care poate lovi o ţintă aflată la o distanţă de 700 km, într-o aparentă referire la un atac aerian din această săptămână asupra unui aeroport din vestul Rusiei, care a distrus mai multe avioane militare ruse.
  • Arma a fost produsă de Ministerul ucrainean al Industriilor Strategice
  • 10 tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina până la jumătatea lunii septembrie. SUA furnizează şi rachete aer-aer Ucrainei
24192 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 555. Alarmă cu bombă în toate şcolile din Kiev, în prima zi a anului universitar / Şcolarilor ruşi li s-a spus că Rusia este invincibilă / Putin se întâlneşte cu Erdogan, luni, la Soci / Kadîrov ameninţă în stânga şi-n dreapta, după ce mama lui a fost trecută pe lista cu persoane sancţionate

US Army

Kiev: ruşii au returnat 11 copii deţinuţi ilegal în Herson

11 copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 16 ani, „deţinuţi ilegal de ruşi” în teritoriile ocupate din regiunea Herson, s-au întors pe teritoriul controlat de Kiev. Acest lucru a fost anunţat de administraţia militară regională Herson citată de Ukrainska Pravda. „Lecţiile şcolare au început astăzi. Şi încă 11 copii vor putea studia în instituţiile de învăţământ din Ucraina. Au reuşit să se întoarcă acasă după ce au fost deportaţi ilegal de către ocupanţi”, au spus autorităţile ucrainene. „Aceştia sunt copii deţinuţi ilegal în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson. Printre aceştia se numără şi şase copii lipsiţi de îngrijirea părintească. Şi cinci au familii”, a adăugat administraţia regională, subliniind că „cel mai mic copil are 2 ani, cel mai mare - 16”.

Casa Albă: în ultimele 72 de ore succese notabile ale Kievului

„În ultimele 72 de ore, am observat progrese notabile ale armatei ucrainene în contraofensivă, în special în sudul zonei Zaporojie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, într-un briefing virtual cu un grup mic de jurnalişti.

Kremlin: multinaţionala britanică Bae Systems din Ucraina va fi ţintă militară

Dacă multinaţionala britanică Bae Systems deschide linii de producţie de arme în Ucraina, acestea vor deveni ţinte militare pe care forţele ruse le vor lovi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi. „Evident că orice site pentru producerea de arme, mai ales dacă sunt folosite împotriva noastră, va deveni obiectul unei atenţii speciale a forţelor noastre”, a spus Peskov, citat de agenţia de presă Tass. Ieri, serviciul de presă al preşedintelui Zelenski a dat veşti despre un acord pentru deschiderea unui site de producţie în Ucraina.

Putin, către elevi: Rusia este invincibilă

„Rusia este invincibilă”. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru atunci când s-a adresat unui grup de şcolari în prima zi de şcoală.

Kiev: lucrăm de pe teritoriul Rusiei

Atacul de săptămâna aceasta asupra aeroportului militar rus din Pskov, la câţiva kilometri de graniţa cu Estonia, a fost lansat de pe teritoriul Rusiei, a declarat şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, potrivit Rbc-Ukraine. . „Lucrăm de pe teritoriul Rusiei”, a spus Budanov, referindu-se la atacul asupra aeroportului din Pskov, care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. Budanov nu a precizat dacă atacul a fost efectuat de Ucraina sau de partizani ruşi pro-ucraineni.

Kadîrov, noi ameninţări

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat de fier al Kremlinului, a protestat împotriva sancţiunilor impuse de SUA împotriva mamei sale, Aimani Kadîrova, atribuindu-le „un dispreţ cinic al normelor etice”, şi a ameninţat cu o reacţie dură. „Încetasem să fiu surprins de sancţiunile ilogice decise de SUA şi de  Occident, dar acum, dintr-o dată, propria mea mamă dragă a fost trecută pe listă”, a spus Kadîrov, într-un videoclip pe canalul său Telegram, citat de agenţia de presă Tass. „Lumea întreagă – adaugă el – ştie că ea este angajată doar în activităţi caritabile”. Liderul cecen cere, aşadar, ridicarea sancţiunilor împotriva mamei sale, precizând că, altfel, diplomaţii americani nu vor mai putea călători în Europa şi Rusia. „Asta ne dezleagă mâinile. Dacă Statele Unite au legitimat astfel de metode criminale, atunci nu ne vom limita”.

Moscova, noua rachetă strategică Sarmat este operaţională

Rusia a anunţat că a pus în funcţiune noua rachetă balistică strategică Sarmat, capabilă să lovească orice ţintă din întreaga lume. Anunţul a fost făcut de şeful agenţiei spaţiale Roscomos, Iuri Borisov, citat de agenţiile ruse.

Kremlinul confirmă: întâlnirea Putin-Erdogan se ţine luni, la Soci

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat astăzi că preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se vor întâlni luni, 4 septembrie, la Soci, Rusia. Acest lucru a fost raportat de agenţia Ria Novosti.

Poliţia: alerte cu bombă în toate şcolile din Kiev, în prima zi a noului an universitar

Poliţia ucraineană a anunţat că alarme cu bombe au fost semnalate astăzi în toate şcolile din Kiev, în prima zi a noului an şcolar, a relatat presa ucraineană. „Am primit informaţii despre prezenţa bombelor în şcolile din Kiev. Toate unităţile de învăţământ sunt controlate de forţele de poliţie din Kiev”, se arată într-un comunicat. Autorităţile vor decide împreună cu poliţia dacă este necesară evacuarea copiilor şi a profesorilor, continuă declaraţia.

Cota comercială a UE cu Rusia scade sub 2%

Ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut de la 9,6% în februarie 2022 la 1,7% în iunie 2023, în timp ce ponderea sa din exporturile extra-UE a scăzut de la 3,8% la 1,4% în aceeaşi perioadă. Este ceea ce reiese din datele publicate de Eurostat care arată o scădere bruscă a comerţului în urma invaziei ruse a Ucrainei, dictată în special de restricţiile adoptate de UE. În martie 2022, luna următoare invaziei, UE înregistrase o creştere a deficitului comercial cu Rusia, cauzată de preţurile ridicate ale produselor energetice. Deficitul a fost de 18,5 miliarde de euro. Acesta a fost redus la 0,4 miliarde EUR până în iunie 2023, rămânând sub un miliard şi patru luni consecutive în 2023 (0,1 EUR în martie, 0,8 EUR în aprilie şi 0,4 EUR în mai). Schimbarea a fost puternic influenţată de scăderea cu 18,6 miliarde de dolari a valorii lunare a importurilor din Rusia între martie 2022 (23,9 miliarde de euro) şi iunie 2023 (3,3 miliarde de euro). În acelaşi timp, valoarea exporturilor a scăzut de la 3,4 miliarde EUR în martie 2022 la 2,9 miliarde EUR în iunie 2023.

Ucraina a dezvoltat o armă capabilă să lovescă la 700 km distanţă

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa a dezvoltat o armă care poate lovi o ţintă aflată la o distanţă de 700 km, într-o aparentă referire la un atac aerian din această săptămână asupra unui aeroport din vestul Rusiei, care a distrus mai multe avioane militare ruse.

Arma a fost produsă de Ministerul ucrainean al Industriilor Strategice, dar el nu a oferit alte detalii.

"Raza de acţiune a noilor noastre arme ucrainene este acum de 700 de kilometri. Sarcina este de a creşte acest număr", a scris Zelenski într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Afirmaţia lui Zelenski cu privire la noile arme ucrainene cu rază lungă de acţiune a venit înainte ca un oficial rus să anunţe vineri dimineaţa devreme că unităţile de apărare aeriană au "neutralizat un obiect neidentificat" în regiunea Pskov, în vestul Rusiei, aceeaşi regiune în care un atac aerian ucrainean ar fi avariat miercuri patru avioane militare de transport Il-76.

În timp ce Ucraina rareori comentează în mod direct atacuri specifice în interiorul Rusiei, Zelenski a părut să sugereze de două ori joi că forţele ucrainene se află în spatele atacului din Pskov.

UPDATE  - Kyiv Independent: SUA furnizează rachete aer-aer Ucrainei 

Departamentul Apărării al SUA a anunţat pe 31 august un contract pentru rachete aer-aer cu rază medie avansată (AMRAAM) de la compania americană Raytheon pentru Ucraina.

UPDATE  - Politico: 10 tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina până la jumătatea lunii septembrie 

Potrivit surselor Departamentului Apărării SUA, 10 din 31 de tancuri Abrams promise vor ajunge în Ucraina la jumătatea lunii septembrie, a informat Politico pe 31 august.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici