Războiul din Ucraina, ziua 604. Rusia creşte atacurile în regiunea Herson / Cu rachetele ruseşti la 40 de secunde de zbor, Harkov se mută puţin câte puţin sub pâmânt / Ucraina, Moldova şi România au semnat o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut

  • Ruşii au lansat zece bombe deasupra regiunii Herson, în semn de răzbunare pentru utilizarea ATACMS de către Ucraina
  • Zelenski se bazează pe ajutorul SUA pentru a putea continua lupta contra invadatorilor
  • Artileria rusă a făcut o nouă victimă în regiunea Sumy
  • Cu rachetele ruseşti la 40 de secunde de zbor, Harkov se mută puţin câte puţin sub pâmânt.
1807 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 604. Rusia creşte atacurile în regiunea Herson  / Cu rachetele ruseşti la 40 de secunde de zbor, Harkov se mută puţin câte puţin sub pâmânt / Ucraina, Moldova şi România au semnat o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE Premierul Shmyhal: Pagubele aduse de Rusia mediului ucrainean se ridică la aproape 60 de miliarde de dolari

Pagubele totale cauzate mediului de agresiunea rusă în Ucraina se ridică la peste 55,6 miliarde de euro (58,9 miliarde de dolari), a declarat premierul Denys Shmyhal într-un discurs, citând Ministerul pentru Protecţia Mediului.
 
Vorbind la Forumul internaţional "Uniţi pentru justiţie - Uniţi pentru natură", Shymhal a declarat că "jumătate din aceste pierderi se datorează poluării aerului din cauza incendiilor forestiere, atacurilor cu rachete şi arderii produselor petroliere".
 
El nu a precizat dacă acestea includ şi pagubele cauzate înainte de invazia la scară largă.

UPDATE Ucraina, Moldova şi România au semnat o declaraţie privind gestionarea bazinului râului Prut

Ministrul Mediului Mircea Fechet a participat vineri la Forumul Internaţional „Uniţi pentru Dreptate. Uniţi pentru Natură”, care are loc vineri şi sâmbătă, în Kiev, Ucraina. Reuniunea îşi propune să aducă în atenţia lumii consecinţele războiului asupra mediului, atât în Ucraina, cât şi în regiunea transfrontalieră.
 
La conferinţă participă reprezentanţi ai Grupului de lucru la nivel înalt instituit de Oficiul Preşedintelui Ucrainei, ai Programului Naţiunilor Unite, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, ai Curţii Penale Internaţionale.

UPDATE Casa Albă solicită 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe o asistenţă de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, dintre care 44,4 miliarde de dolari pentru ajutor în domeniul apărării, a relatat Politico.
 
Finanţarea pentru Ucraina face parte dintr-o solicitare de aproape 106 miliarde de dolari pentru a oferi sprijin de urgenţă Israelului, pentru a consolida graniţa SUA cu Mexicul şi pentru alte nevoi umanitare, a scris presa.
 
Casa Albă ar fi cerut 14,3 miliarde de dolari pentru Israel şi 9,15 miliarde de dolari pentru Departamentul de Stat pentru a oferi asistenţă umanitară Ucrainei, Israelului şi Gazei.

UPDATE Germania livrează încă 3 tunuri Gepard Ucrainei

Germania a transferat Ucrainei încă trei tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, peste 3.000 de cartuşe de fumigene şi alte echipamente militare, ca parte a ultimului său pachet de ajutor, a anunţat guvernul german.
 
Numărul total de sisteme Gepard trimise de Germania Ucrainei a ajuns la 49. Sistemele Gepard au ajutat Ucraina să se apere împotriva dronelor de fabricaţie iraniană pe care Rusia le foloseşte pentru a ţinti oraşele ucrainene şi infrastructura critică.
 
Cea mai nouă livrare a Germaniei include, de asemenea, un tanc de aruncare a podurilor Beaver, 40 de drone de recunoaştere RQ-35 Heidrun şi Vector, 13 vehicule de protecţie a frontierelor, trei autotrenuri de camioane şi trei semiremorci.

UPDATE Zelenski: Ucraina a respins un nou asalt rusesc pe frontul de est

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că forţele ucrainene au respins un nou atac rusesc asupra oraşului Avdiivka din estul ţării, transmite Reuters.

Zelenski a vizitat regiunea Herson, unde a discutat despre situaţia de acolo şi din jurul Avdiivka şi Kupiansk, un oraş la nord de Avdiivka unde forţele ruseşti au intensificat atacurile.

UPDATE Casa Albă cere Congresului un ajutor de 106 miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel

Casa Albă a cerut vineri Congresului să acorde un ajutor de peste 105 miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel şi pentru alte nevoi de securitate naţională. Demersul vine la o zi după discursul preşedintelui Joe Biden din Biroul Oval, în care acesta şi-a anunţat intenţia de a oferi mai multe fonduri pentru "nevoile de securitate naţională ale Americii" şi sprijin pentru "partenerii noştri critici".
 
Dacă va fi aprobat, un ajutor de 61,4 miliarde de dolari ar urma să fie acordat Ucrainei, iar un ajutor de 14,3 miliarde de dolari ar urma să fie acordat Israelului. Casa Albă a solicitat un ajutor de 9,15 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară pentru Ucraina, Israel, Gaza "şi alte nevoi".
 
Propunerea include, de asemenea, fonduri pentru operaţiunile de frontieră, sprijinirea adăposturilor şi serviciilor pentru migranţi şi eforturile de combatere a fentanilului.

UPDATE România va instala un sistem de apărare antidronă

România va instala un sistem antidronă de-a lungul graniţei cu Ucraina, a anunţat Digi24, citând surse guvernamentale. Sistemul va fi furnizat de un "stat partener, fără nume, cu acordul NATO".
 
Sistemul antidronă este cea mai recentă dintr-o serie de noi măsuri de securitate pe care România le-a introdus pentru a-şi proteja populaţia care locuieşte în apropierea fluviului Dunărea, care face parte din graniţa ţării cu Ucraina.

UPDATE Rusia afirmă că Ucraina încearcă să traverseze râul Nipru în Herson

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a zădărnicit încercările trupelor ucrainene de a se stabili pe malul râului Nipru, controlat de Rusia, în sudul Ucrainei.
 
Forţele ruseşti şi ucrainene stau de aproape un an pe maluri opuse ale vastului râu din regiunea Kherson, după ce Rusia s-a retras de pe malul drept  al râului în noiembrie anul trecut.
 
"Inamicul a efectuat o serie de încercări nereuşite de a se stabili pe insule şi pe malul stâng al râului Nipru", a declarat vineri Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Zelenski a sosit în Mykolaiv după ce a vizitat regiunea Herson

Preşedintele Volodimir Zelenski a sosit la Mykolaiv după o întâlnire cu poliţiştii de frontieră din regiunea Kherson pe tema situaţiei de pe front.

Zelenski ar fi vorbit cu apărătorii Ucrainei care au fost răniţi în luptele de pe frontul din Herson şi cu familiile acestora. De asemenea, preşedintele le-a înmânat apărătorilor ordinele de curaj de clasa a III-a, care au fost acordate pentru curaj şi acţiuni altruiste în apărarea suveranităţii statului şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

UPDATE -Ministrul Sănătăţii: Infarcturile şi accidentele vasculare cerebrale devin mai frecvente la vârste mai fragede în Ucraina 

Ministrul Sănătăţii Viktor Liashko a legat această evoluţie de pandemia COVID-19 şi de războiul pe scară largă în desfăşurare cu Rusia, care a avut un efect negativ asupra detectării a bolilor grave.

UPDATE - Kyiv Independent: Rachetele ATACMS surpă apărarea rusească  

Ministerul Apărării din Marea Britanie transmite că loviturile ucrainene cu rachetele ATACMS asupra aerodromului lui Berdiansk ar putea reduce capacităţile Rusiei de apărare din prima linie. Pierderea mai multor elicoptere de luptă de către Rusia ca urmare a unei lovituri ucrainene ATACMS asupra unui aerodrom din Berdiansk ocupat va afecta  operaţiunile defensive şi ofensive ale Rusiei pe această axă, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie pe 20 octombrie.

 

UPDATE Oraşul de sub pământ. Cu rachetele ruseşti la 40 de secunde de zbor, Harkov se mută puţin câte puţin sub pâmânt. / Şcoală subterană pentru 1.000 de copii

Având în vedere că cele mai apropiate baterii de rachete ruseşti se află la doar 40 de secunde de zbor şi că încă vizează oraşul său la 20 de luni de la invazia la scară largă a Moscovei, politicianul a ordonat muncitorilor să construiască o şcoală subterană pentru până la 1.000 de copii până la sfârşitul anului.

În subteran se naşte un oraş pararel. Primarul a promis, de asemenea, să construiască anul viitor primul depozit subteran pentru trenurile de metrou din Harkov; staţiile de metrou găzduiesc deja cinci şcoli primare.

În mintea primarului nu se află doar securitatea, ci şi o enigmă pe termen mai lung: cum să atragă înapoi sutele de mii de oameni care au fugit anul trecut şi cum să îi păstreze pe cei care au rămas.

"Nu putem aştepta până la sfârşitul războiului" înainte de a începe reconstrucţia, a declarat Terekhov într-un interviu acordat în biroul său de la subsol.

"Dacă ne oprim şi nu facem nimic, vom pierde oraşul. Nu vom pierde teritoriul, dar ne vom pierde locuitorii", a spus acesta pentru FT.

UPDATE UE extinde oficial protecţia pentru refugiaţii ucraineni

Uniunea Europeană şi-a implementat oficial decizia de a prelungi protecţia temporară pentru refugiaţii ucraineni din ţările UE până în martie 2025.

UPDATE Scholz critică ipocrizia lui Putin

„Sunt mai mult decât revoltat când aud că preşedintele rus avertizează peste tot că ar putea exista victime, victime civile ale confruntărilor militare. Nu poate fi mai cinic decât atât”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE  Biden: Nu retragem sprijinul pentru Ucraina

Într-un discurs naţional de la Casa Albă, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a declarat că va trimite Congresului o cerere urgentă de finanţare pentru Ucraina şi Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici