Războiul din Ucraina, ziua 91. Zelenski vrea discuţii cu Putin. Şeful administraţiei militare regionale din Doneţk: Armata rusă a intrat în Svitlodarsk. Steagurile ruseşti au fost deja arborate acolo. Atacuri cu rachete ruseşti asupra regiunii Dnipropetrovsk şi asupra regiunii Zaporizhzhia: numărul răniţilor a crescut la patru

  • Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, a declarat că forţele ruseşti au cucerit oraşul contestat Svitlodarsk din estul regiunii Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras.
  • "Situaţia de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei ţări se decide poate (acolo) chiar acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.
  • Un mort şi trei răniţi în urma unui bombardament mortal în Zaporizhzhya.
  • Oficialii ucraineni au raportat atacuri cu rachete ruseşti asupra regiunii Dnipropetrovsk, situată în centrul-estul ţării, şi asupra regiunii Zaporizhzhia, situată în sud-estul ţării.
8531 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 91. Zelenski vrea discuţii cu Putin. Şeful administraţiei militare regionale din Doneţk: Armata rusă a intrat în Svitlodarsk. Steagurile ruseşti au fost deja arborate acolo. Atacuri cu rachete ruseşti asupra regiunii Dnipropetrovsk şi asupra regiunii Zaporizhzhia: numărul răniţilor a crescut la patru

Războiul din Ucraina. Forţele ruse au cucerit oraşul contestat Svitlodarsk. Şeful administraţiei militare regionale din Doneţk: Armata rusă a intrat în Svitlodarsk. Steagurile ruseşti au fost deja arborate acolo

UPDATE 21:00 Ucraina denunţă pasivitatea NATO şi salută acţiunile Uniunii Europene

"Noi percepem NATO ca fiind o alianţă, ca o instituţie care stă de-o parte şi care nu face efectiv nimic", a afirmat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Dmitro Kuleba a precizat că, înaintea lansării invaziei militare ruse, Ucraina considera NATO ca fiind o "putere", iar Uniunea Europeană drept o organizaţie care "exprima preocupări".

"Dar războiul a adus căderea măştilor. Observăm decizii revoluţionare luate de Uniunea Europeană, decizii la care nu ne aşteptam", a subliniat Dmitro Kuleba, precizând că Ucraina are ca prioritate acum aderarea la Uniunea Europeană, deşi în Constituţia ucraineană sunt menţionate aspiraţiile "euro-atlantice".

 

UPDATE 20:30 Doi morţi şi şapte răniţi în urma bombardamentelor din regiunea Harkov

Oficialii regionali din Ucraina spun că două persoane au fost ucise în timpul bombardamentele ruseşti asupra oraşului Balakliya, care se află pe linia frontului în regiunea Harkov.

Nataliya Popova, un consilier al şefului Consiliului Regional din Harkov, a declarat că şapte persoane au fost rănite în bombardamentele de miercuri, inclusiv un copil care se află în stare critică.

Balakliya se află la nord-vest de Izium, care este ocupat de forţele ruseşti şi a devenit platforma acestora pentru atacuri în sudul regiunii Doneţk.

UPDATE 20:00 Vladimir Putin recunoaşte că 2022 va fi un an dificil pentru economia Rusiei

Experţii susţin că este o încercare a liderului de la Kremlin de a minimaliza impactul războiului din Ucraina asupra economiei ruseşti, potrivit Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat miercuri majorarea cu 10% a pensiilor şi a salariului minim pentru a-i proteja pe ruşi de inflaţie, dar a negat că problemele economice ale ţării sunt legate de războiul din Ucraina.

Cu o inflaţie anuală de aproape 18%, liderul de la Kremlin a recunoscut că 2022 va fi un an „dificil" pentru economie.

„Când spun 'dificil', nu înseamnă că toate aceste dificultăţi au legătură cu operaţiunea militară specială", a declarat Putin la o reuniune a Consiliului de Stat de la Moscova.

UPDATE 19:30 Rusia reafirmă oferta redeschiderii porturilor ucrainene dacă Occidentul anulează unele sancţiuni

Administraţia Vladimir Putin a reafirmat, miercuri după-amiază, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul denunţă "şantajul" Moscovei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene.

"Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare colectivă, care să implice anularea sancţiunilor instituite asupra exporturilor ruse şi a tranzacţiilor financiare", a declarat miercuri Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Oficialul rus solicită, în plus, "deminarea de către Kiev" a zonelor din largul porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest context, Rusia "este pregătită să asigure culoare umanitare" navelor care transportă cereale, a subliniat Andrei Rudenko.

Însă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a denunţat "şantajul" Administraţiei de la Moscova. "Este vorba de un şantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai bun de şantaj în relaţiile internaţionale. Dacă cineva acceptă aşa ceva, atunci acea persoană are o problemă", a afirmat Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

UPDATE 19:00 Ucrainenii încearcă să păstreze controlul asupra unei autostrăzi din estul ţării

Ucrainenii încearcă să păstreze controlul autostrăzii Severodonetsk, iar în zonă se dau lupte grele, anunţă Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit BBC.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat, în cadrul unui briefing, că există rute alternative pentru aprovizionarea unităţilor ucrainene din Severodonetsk, care este înconjurat pe trei laturi de forţele ruseşti.

Obiectivul Rusiei este de a înconjura complet unităţile ucrainene din oraş, precum şi din Lysychansk, aflat în apropiere, a adăugat el.

UPDATE 18:30 Portul Mariupol se redeschide, însă doar pentru navele din Rusia

Prima navă va părăsi Mariupol după capturarea oraşului în următoarele zile, a anunţat un oficial pro-rus, potrivit Sky News. Declaraţia a fost făcută pentru agenţia rusească TASS.

Agenţia de ştiri a anunţat că oficialul a mai spus că nava va transporta aproximativ 3.000 de tone de metale la Rostov pe Don, în Rusia.

Anterior, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că portul Mariupol „funcţionează normal".

UPDATE 18:00 Ucraina nu mai are spaţiu pentru a depozita cereale

craina nu are suficient spaţiu pentru a stoca cereale, atunci când acestea sunt recoltate, a declarat un parlamentar ucrainean la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Evgheniia Kravchuk a spus că timpul se scurge pentru a exporta cele 22 de milioane de tone de cereale care în prezent se află în depozitele din Ucraina. Următoarea recoltă se apropie, iar Rusia continuă să blocheze porturile Ucrainei de la Marea Neagră, a explicat parlamentarul.

UPDATE 17:00 „Bătălii crâncene" în jurul unui oraş din Luhansk, mai mulţi civili au murit

Administraţia prezidenţială ucraineană a anunţat miercuri că se dau „lupte crâncene" în jurul oraşului industrial Severodonetsk din regiunea estică Luhansk. De asemenea, un oficial militar de rang înalt a declarat că bombardamentele asupra oraşului au crescut „exponenţial".

Oficialii ucraineni vorbesc despre bombardamente constante cu mortiere, „Dimineaţa, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi avansează spre Severodoneţk", susţin ucrainenii.

Potrivit comunicatului, şase civili au murit şi opt au fost răniţi în regiune, pe fondul intensificării luptelor.

Serhiy Haidai, şeful administraţiei militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele asupra Severodonetsk s-au intensificat în ultimele ore.

„Trupele ruseşti sunt foarte aproape, pot deja să tragă cu mortiere. Luptele au avut loc ieri la periferia oraşului. Forţele [ruseşti] sunt transferate aici din diferite regiuni, din Harkov, Mariupol, chiar şi din Doneţk, pentru a pătrunde cu orice preţ în regiunea Luhansk", a explicat Serhiy Haidai.

UPDATE 16:00 Zelenski admite că situaţia în Donbas este "dificilă" şi vrea discuţii cu Putin 

"Dacă preşedintele rus va fi pregătit să iasă din bula sa de realitate alternativă şi să revină în lumea reală, atunci poate va înţelege că trebuie să începem să vorbim fără intermediari", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul rostit la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Zelenski a admis că situaţia în regiunea Donbas este "extrem de dificilă". "Au fost aduse toate forţele armate ruse pentru ofensivă şi vor să distrugă totul", a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:00 Parlamentul din Rusia a eliminat limita superioară de vârstă pentru serviciul militar

Camera inferioară a Dumei de Stat a aprobat proiectul de lege într-o singură sesiune, iar camera superioară, Consiliul Federaţiei, şi-a dat aprobarea la scurt timp după aceea. Pentru ca proiectul să devină lege, mai are nevoie de semnătura lui Vladimir Putin.

„Astăzi, în special, trebuie să consolidăm forţele armate şi să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru ca forţele noastre armate să învingă, iar noi trebuie să ajutăm", a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

UPDATE 14:00 Secretarul consiliului municipal, Anatoliy Kurtev, raportează că rachete au lovit instalaţii din districtul Shevchenkivskyi şi un centru comercial din districtul Oleksandrivskyi. Potrivit acestuia, numărul răniţilor a crescut la patru.

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a precizat că rachetele sale au distrus atelierele uzinei Motor Sich, care "producea motoare pentru avioanele de luptă ucrainene, inclusiv drone". 

UPDATE 12:00 Oficialii ucraineni au raportat atacuri cu rachete ruseşti asupra regiunii Dnipropetrovsk, situată în centrul-estul ţării, şi asupra regiunii Zaporizhzhia, situată în sud-estul ţării, miercuri, provocând pagube importante în oraşul Zaporizhzhia.

UPDATE 11:00 Autorităţile poloneze, în cadrul discuţiilor privind un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, au propus o taxă suplimentară pentru ţările care continuă să cumpere petrol din Rusia după ce alte state au respins astfel de livrări, a declarat premierul polonez Morawiecki.

UPDATE 10:00 Naţionalistul ucrainean Iuriy Zakopets, indicativul "Kalina" (nu cel de la Azov) din batalionul naţional din Donbas, s-a predat LNR.

UPDATE 09:00 „Mariupol este acum un oraş al fantomelor", a declarat un consilier al primarului din oraşul aflat în ruină. Petro Andriuşcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în război.

UPDATE 08:00 Un mort şi trei răniţi în urma unui bombardament mortal în Zaporizhzhya - OVA. Numai în sectorul privat al oraşului se raportează că 62 de clădiri au fost avariate.

UPDATE 07:00 Trupele ruseşti au tras patru rachete de croazieră spre Zaporizhzhya. Una dintre ele a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană.

UPDATE Forţele ruseşti au lansat un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două oraşe din est, situate de-a lungul unui râu, o bătălie care ar putea determina succesul sau eşecul principalei campanii a Moscovei în inima industrială a Donbasului.

Forţele ruseşti au preluat controlul asupra a trei oraşe din regiunea Doneţk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Situaţia de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei ţări se decide poate (acolo) chiar acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Forţele ruse au cucerit oraşul Svitlodarsk, situat pe malul estic, iar lupte intense se dau pentru Lysychansk, situat pe malul vestic. Forţele ruseşti înaintează din trei direcţii.

  • Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în faza cea mai activă, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk. Acesta a declarat că bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea determina soarta ţării şi că forţele ruseşti nu au renunţat la încercările de a traversa râul Doneţk.
  • Forţele ruse au preluat controlul asupra a trei oraşe din regiunea Doneţk, inclusiv Svitlodarsk, potrivit guvernatorului regional, Pavlo Kyrylenko.
  • Cadavrele a peste 200 de persoane au fost descoperite în dărâmăturile unui bloc din oraşul portuar ucrainean Mariupol, potrivit unui oficial ucrainean.
  • Soldaţii ucraineni capturaţi de forţele ruseşti după asediul de trei luni al uzinei siderurgice Azovstal sunt ţinuţi în condiţii "satisfăcătoare", potrivit soţiei comandantului unităţii. Cel puţin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferaţi săptămâna trecută pe teritoriul controlat de Rusia, după ce uzina siderurgică Azovstal din Mariupol a fost cucerită de forţele ruseşti.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ofensiva rusă din Donbas este "cea mai mare ofensivă pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace". El a îndemnat aliaţii să "accelereze livrările de arme şi muniţii".

Forţele ruse au cucerit oraşul contestat Svitlodarsk

"Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk, în regiunea Doneţk. Steagurile ruseşti au fost deja arborate acolo. Aproximativ 10.000 de civili au rămas în Svitlodarskul ocupat", a declarat Kyrylenko.

Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei laturi şi că oraşul nu a fost supus unui bombardament intens, astfel că o mare parte din populaţia civilă a rămas. 

"Aceasta nu este o retragere a Forţelor Armate ale Ucrainei, ci o regrupare. Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie de a salva vieţile [militarilor] şi de a se regrupa", a declarat el.

Canalele pro-ruseşti de pe Telegram au arătat imagini cu steagul rusesc arborat pe clădirea administraţiei oraşului Svitlodarsk.

Kyrylenko a descris, de asemenea, situaţia ca fiind "foarte dificilă" în Lyman, un oraş situat mai la nord în regiunea Doneţk.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici