LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua a 97-a. Trupele ruse controlează jumătate din oraşul ucrainean Severodoneţk / Este aşteptat al 6-lea val de sancţiuni împotriva Moscovei / Vladimir Putin vrea să supună întreaga regiune Donbas în următoarea lună / Ruşii au ucis 4 civili în regiunea Doneţk

  • Bombardamentele ruse continuă în est a Ucrainei
  • Ministerul britanic al Apărării a constatat că Rusia a pierdut mulţi ofiţeri în conflictul din Ucraina, astfel că pe viitor eficienţa militară pe câmpul de luptă va scădea
  • Înalţi diplomaţi ai Uniunii Europene s-au întâlnit pentru o ultimă încercare de a conveni asupra sancţiunilor ruseşti
  • Întâlnire dintre preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi preşedintele slovac Zuzana Chaputova
  • Ruşii au ucis 4 civili în regiunea Doneţk
7753 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 97-a. Trupele ruse controlează jumătate din oraşul ucrainean Severodoneţk / Este aşteptat al 6-lea val de sancţiuni împotriva Moscovei / Vladimir Putin vrea să supună întreaga regiune Donbas în următoarea lună / Ruşii au ucis 4 civili în regiunea Doneţk

UPDATE 22:30 Unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Armate Ucrainene a doborat un elicopter Alligator inamic în apropiere de Izyum

„Două elicoptere au zburat din nou astăzi. Unul dintre ele a fost doborât cu ajutorul sistemelor de apărare antiaeriană portabile Igla", a declarat un soldat din divizia de artilerie Kholodnyi Yar a Brigăzii 93.

UPDATE 22:00 Canada a anunţat marţi sancţiuni împotriva presupusei iubite a lui Vladimir Putin, fosta gimnastă Alina Kabaeva, precum şi a altor oficiali şi instituţii ruseşti, din cauza războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina.

UPDATE 21:00 Ruşii au ucis 4 civili în regiunea Doneţk, potrivit şefului OVA, Pavlo Kyrylenko. „3 în Slovyansk şi 1 în Rayhorodka. Alţi 7 civili au fost răniţi. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol şi Volnovas”.

UPDATE 20:00 Un rezervor de acid azotic din oraşul Sievierodonetsk, aflat pe linia frontului, a fost lovit de ruşi, a declarat marţi guvernatorul local Serhiy Gaidai, citat de Reuters.

UPDATE 19:00 Rada Supremă a stabilit că 28 iulie va fi sărbătoare în Ucraina, Ziua Statului Ucrainean.

UPDATE 18:00 Ucraina va trimite în judecată 80 de persoane suspectate că au comis crime de război, anunţă Sky News. Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că Ucraina începe urmărirea penală a 80 de suspecţi de crime de război.

UPDATE 17:00 Întâlnire dintre preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi preşedintele slovac Zuzana Chaputova

„Ţările noastre împărtăşesc valori comune. Vă mulţumim pentru sprijinul puternic şi solidaritatea dumneavoastră cu poporul ucrainean”.

UPDATE 16:00 Serghei Lavrov a sosit la Riyadh, unde va avea întâlniri cu omologii săi din ţările arabe.

În special, ministrul rus de Externe are programate discuţii cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, precum şi o întâlnire cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică.

UPDATE 15:00 Putin vrea tot Donbasul până pe 1 iulie

UPDATE 14:00 Lavrov, despre navele cu cereale

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că „armata rusă va garanta trecerea nestingherită a navelor cu cereale din porturile ucrainene în Marea Mediterană dacă Ucraina rezolvă problema deminarii apelor sale de coastă”, informează agenţia rusă Interfax.

Lavrov a adăugat apoi că a informat autorităţile din Bahrain - unde se află în vizită - despre măsurile pe care Rusia intenţionează să le ia pentru a asigura exportul de cereale din porturile ucrainene.

UPDATE 13:50 Kiev, jumătate din Severodoneţk este în mâinile ruşilor

Armata rusă a preluat controlul asupra jumătate din oraşul Severodoneţk din regiunea Lugansk din estul Ucrainei. Acest lucru a declarat şeful militar al administraţiei oraşului, Alexander Struk, explicând că linia frontului împarte oraşul în două jumătăţi.

UPDATE 13:40 Kiev: Ruşii fură oţel de la Mariupol

„Ruşii iau oţel de la Mariupolul ocupat”. Consilierul ministrului de interne ucrainean, Anton Geraşcenko, a denunţat acest lucru pe Twitter. „Îl încarcă pe nave ucrainene (pe care la rândul lor le-au furat, redenumind şi schimbând pavilionul) şi îl duc în Rusia”, a adăugat consilierul, potrivit căruia ruşii „iau tot ce pot”.

UPDATE 13:30 Încă doi militari ruşi au fost judecaţi

UPDATE 13:00 Cavusoglu: Fără sancţiuni împotriva Rusiei din partea Turciei

Guvernul de la Ankara nu va impune sancţiuni Rusiei pentru războiul din Ucraina şi nu va permite altora să folosească Turcia pentru a desfăşura acţiuni restrictive, susţine ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

UPDATE 12:30 Kievul construieşte fortificaţii, în cazul unui atac rusesc

Kievul se pregăteşte de ce poate fi mai rău: construieşte o nouă fortificaţie, în cazul unui nou atac rusesc. „Prima linie de apărare a capitalei ucrainene este plasată la mare distanţă de oraş pentru a-l proteja în cazul în care inamicul face o nouă încercare de cucerire”, a scris Pravda ucraineană, citând surse din administraţia militară a Kievului, care explică: „Dacă are loc un al doilea asalt, nu putem evita pagubele, dar pentru a le minimiza, prima linie de apărare a Kievului este echipată la mare distanţă de oraş pentru a preveni folosirea unităţilor de artilerie inamice. Trebuie să fim pregătiţi să înfruntăm inamicul, chiar dacă un astfel de scenariu pare puţin probabil”.

UPDATE 12:00 Cavusoglu: Zelenski i-a spus lui Erdogan că vrea să se întâlnească cu Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că doreşte să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin. Acest lucru a fost declarat de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, referindu-se la conversaţia telefonică dintre Zelenski şi Erdogan. Ieri, preşedintele turc s-a oferit să găzduiască o întâlnire între Rusia, Ucraina şi ONU la Istanbul, pentru a pune capăt crizei ucrainene cât mai curând posibil.

UPDATE 11:30 Lupte grele la Severodoneţk

UPDATE 11:00 Lavrov merge mâine la Riad, pentru discuţii cu miniştrii de externe CCG

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov va călători mâine la Riad, pentru a se întâlni cu miniştrii de externe ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG). Criza din Ucraina şi consecinţele acesteia vor fi în centrul discuţiilor pe care Lavrov le va avea cu miniştrii Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Oman, Kuweit, Bahrain şi Qatar, relatează sursele CCG, subliniind că după discuţiile cu Lavrov miniştrii din Golf ar trebui să aibă o întâlnire video link cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

UPDATE 10:30 Marea Britanie: Rusia vrea să controleze drumul Dnipro-Doneţk

„Obiectivul politic al Rusiei este probabil să ocupe întregul teritoriu al regiunilor Doneţk şi Lugansk. Pentru a face acest lucru, va trebui să îşi asigure alte obiective: pe lângă oraşele Sieverdoneţk şi oraşul „cheie” Kramatorsk, ruşii trebuie să controleze drumul principal M04 Dnipro-Doneţk”, scriu serviciile secrete britanice pe Twitter.

UPDATE 10:00 Navele portului Mariupol trec în Republica Doneţk

Navele portului Mariupol, oraş de pe Marea Azov cucerit după săptămâni de asediu al oţelului Azovstal şi capitularea apărătorilor acesteia, trec în autoproclamata republică pro-rusă Doneţk, a anunţat liderul DPR, Denis Puşilin. „Unele dintre nave vor fi transferate în jurisdicţia DPO şi vor fi redenumite. În acest fel, DPO-ul îşi va putea forma propria flotă comercială”, a conchis el.

UPDATE 09:40 3 persoane au murit într-un atac aerian în Sloviansk

„Ocupanţii ruşi au lansat un atac aerian asupra Sloviansk, ucigând 3 persoane şi rănind 6”, a anunţat şeful administraţiei militare regionale, Vadim Liakh, adăugând că „în cadrul raidului, lansat în timpul nopţii, au fost avariate o şcoală şi mai multe clădiri”.

UPDATE 09:20 Ambasadorul Rusiei în Austria îi contrează pe reţelele sociale pe liderii Europei

UPDATE 09:00 Zelenski: Forţele ruse au putere maximă de luptă în Donbass

Forţele ruse din Donbass au atins „puterea maximă de luptă”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut acest lucru în discursul său obişnuit de aseară.

UPDATE 08:00 Ruşii înaintează spre Sievierdonetsk, lupta este în curs

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a spus că situaţia din oraşul în care trăiau peste 100.000 de oameni este foarte complicată: „Sunt lupte de stradă şi vor mai fi altele”, a spus el, potrivit rapoartelor. The Kyiv Independent .

UPDATE 07:50 Consiliul UE: sprijin militar la Kiev

Uniunea Europeană rămâne „angajată să continue să consolideze capacitatea Ucrainei de a-şi apăra integritatea teritorială şi suveranitatea. În acest sens, Consiliul European salută adoptarea recentei decizii a Consiliului de a spori sprijinul militar acordat Ucrainei în cadrul Fondului european de pace. Este ceea ce citim în concluziile primei zile a Consiliului European extraordinar.

UPDATE 07:40 Orban sărbătoreşte acordul UE: suntem scutiţi de embargo

„S-a ajuns la un acord” şi „Ungaria este scutită de embargoul petrolului”. Astfel, premierul ungar, Viktor Orban, într-o postare pe Facebook după ce a ajuns la un acord UE privind stoparea importurilor de petrol din Rusia.

„Pentru a înlocui petrolul rusesc care ajunge în Ungaria prin conductă, există deja conducta Adria în Croaţia în care putem creşte capacitatea astfel încât să aducă mai mult petrol în Ungaria” şi „timpul necesar pentru această creştere a capacităţii este în jur de 45 şi 60 de zile, deci este rezonabil, iar unele investiţii sunt necesare”. Aşa a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul primei zile a summit-ului UE în care s-a ajuns la acordul politic privind stoparea petrolului rusesc. Mai mult, „rafinăriile vor trebui actualizate pentru că petrolul rusesc este de o calitate diferită de cel care vine din conducta Adriatică”, a adăugat preşedintele. „De aceea este bine să avem timp să îndeplinim toate aceste criterii pentru ca Ungaria să poată opri sosirea petrolului rusesc”, a subliniat von der Leyen.

Borrell: embargo istoric pentru a paraliza maşina de război a lui Putin

„Salut decizia liderilor UE de a interzice petrolul rusesc. O decizie istorică de a paraliza maşina de război a lui Putin. Unitatea noastră este forţa noastră”. Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, scrie într-un tweet.

UPDATE 06:40 Noi sancţiuni finalizate miercuri de ambasadorii UE

Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, care include embargoul petrolului rusesc, va fi finalizat miercuri de ambasadorii ţărilor membre reuniţi la Bruxelles. Despre acest lucru a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după acordul politic la care au ajuns aseară lideri.

Spre includerea Patriarhului Kirill pe lista neagră a UE

Conform celor aflate, UE se îndreaptă spre includerea Patriarhului Kirill în lista neagră a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni. Momentan, explică un înalt oficial european, Kirill este pe listă dar pachetul va fi finalizat abia miercuri la întâlnirea reprezentanţilor celor 27 şi abia atunci va fi oficial.

 Macron: 90% din importurile de petrol ruseşti, oprite până la sfârşitul anului 2022

UPDATE 06:30 Danemarca a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble

Termenul limită de plată este 31 mai, iar Orsted va continua să plătească în euro. Prin urmare, există riscul ca Gazprom Export să oprească livrările de gaz către Orsted. În opinia lui Orsted, aceasta ar fi o încălcare a contractului”, consideră compania.

UPDATE 03:01 Summitul UE | Ucraina va primi asistenţă financiară de nouă miliarde de euro

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au decis, cu ocazia summitului de la Bruxelles, să acorde Administraţiei din Ucraina asistenţă financiară urgentă de nouă miliarde de euro, pentru a permite continuarea funcţionării economiei, în contextul invaziei militare ruse.

UPDATE 02:30 Liderii ţărilor UE aprobă noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv prin reducerea importurilor de petrol 

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns la un acord, cu ocazia summitului de la Bruxelles, pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv prin reducerea semnificativă a importurilor de petrol.

UPDATE 00:55 Summitul UE | Eforturile pentru un acord în sensul reducerii importurilor de petrol rusesc continuă

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene depun eforturi, la summitul de la Bruxelles, pentru adoptarea unui proiect care să prevadă oprirea în mod etapizat a importurilor de petrol din Rusia, fiind prevăzute clauze speciale pentru eventuale situaţii de urgenţă.

Rezumatul zilei

  • Sprijinul NATO pentru Ucraina este de nesfârşit, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi va atinge obiectivele, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez
  • Regiunea ucraineană Herson, controlată de ruşi, a început să exporte în Rusia cerealele care au fost recoltate anul trecut
  • Rusia intenţionează să îşi achite obligaţiile cu euroobligaţiuni folosind un mecanism similar cu schema utilizată pentru plata gazului rusesc în ruble
  • Trupele ucrainene sunt din ce în ce mai slăbite
  • Uniunea Europeană a pregătit un nou ajutor pentru Ucraina

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici