Summitul UE | Eforturile pentru un acord în sensul reducerii importurilor de petrol rusesc continuă

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene depun eforturi, la summitul de la Bruxelles, pentru adoptarea unui proiect care să prevadă oprirea în mod etapizat a importurilor de petrol din Rusia, fiind prevăzute clauze speciale pentru eventuale situaţii de urgenţă.

152 afișări
Imaginea articolului Summitul UE | Eforturile pentru un acord în sensul reducerii importurilor de petrol rusesc continuă

Sursa foto: Profimedia

Un nou proiect de acord, elaborat luni seară, prevede măsuri în sensul "opririi etapizate a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti", conform unui document obţinut de site-ul Politico.eu.

În scopul sancţionării industriei petrolului din Rusia, "Consiliul European îndeamnă Consiliul Uniunii Europene să finalizeze şi să adopte fără întârziere un acord, asigurând o bună-funcţionare a pieţei unice a UE, competiţie corectă, solidaritate între statele membre şi un cadru egal, inclusiv din punctul de vedere al opririi etapizate a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti. În cazul întreruperilor inopinate ale alimentării, vor fi aplicate măsuri de urgenţă pentru garantarea siguranţei aprovizionării", arată proiectul de acord.

"Excepţiile temporare privind importurile de petrol prin oleoducte vor fi eliminate de Consiliul UE cât se poate de rapid", subliniază proiectul de acord.

Comisia Europeană a flexibilizat proiectul de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, iar embargoul nu va mai fi general, astfel încât toate naţiunile din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, să accepte planul noilor sancţiuni împotriva Moscovei. Iniţial, Comisia Europeană propunea oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia, dar Ungaria a anunţat că nu va accepta acest plan, argumentând că sistemul energetic ungar ar fi grav afectat. Conform noului plan elaborat de Comisia Europeană la cererea reprezentanţilor statelor membre în Consiliul UE, importurile de petrol vor continua temporar prin oleoducte, în timp ce importurile de petrol la bordul navelor vor fi oprite.

Şi Slovacia a formulat obiecţii faţă de noul proiect, cerând garanţii că în caz de urgenţă va fi aprovizionată cu petrol de partenerii europeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici