REACŢIILE liderilor lumii la CONFLICTUL din Fâşia Gaza: Turcia acuză Israelul. Merkel şi Netanyahu vor un armistiţiu. Casa Albă acuză rachetele lansate de Hamas

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că a încălcat un armistiţiu cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, bombardând intensiv Fâşia Gaza, şi a declarat că speră la o încetare a ostilităţilor în cel mai scurt timp. Cancelarul Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Natanyahu au convenit sâmbătă, într-o convorbire la telefon, că este necesar "un armistiţiu total cât mai rapid posibil", în urma raidurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza.

1672 afișări
Imaginea articolului REACŢIILE liderilor lumii la CONFLICTUL din Fâşia Gaza: Turcia acuză Israelul. Merkel şi Netanyahu vor un armistiţiu. Casa Albă acuză rachetele lansate de Hamas

REACŢIILE liderilor lumii la CONFLICTUL din Fâşia Gaza: Turcia acuză Israelul. Merkel şi Netanyahu vor un armistiţiu. Casa Albă acuză rachetele lansate de palestinieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 01:05 - Preşedintele egiptean susţine că Hamas şi Israel ar putea "încă" încheia un armistiţiu

UPDATE 20:56 - Casa Albă: Rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt "factorul declanşator" al conflictului

UPDATE 20:36 - Angela Merkel şi Benjamin Netanyahu vor un armistiţiu cât mai rapid posibil

UPDATE 17:20 - Iranul dezminte că a livrat rachete de tip Fajr-5 palestinienilor în Fâşia Gaza

"Israelul face un adevărat tapaj internaţional cu cei morţi ai săi (...). De fapt, Israelul este cel care a încălcat armistiţiul", a declarat el pentru presă, pe aeroportul din Ankara, înaintea unei vizite în Egipt.

"Este o tactică a Israelului, care doar arată cu degetul spre Hamas şi atacă (Fâşia) Gaza", a declarat Erdogan, care a anunţat că a discutat vineri seara la telefon despre conflictul din Fâşia Gaza atât cu preşedintele american Barack Obama, cât şi cu cel rus, Vladimir Putin.

El a subliniat că va discuta despre acest subiect cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi, în cadrul unei întâlniri la Cairo.

Trei israelieni au fost ucişi joi, în urma unui tir de rachetă asupra sudului Israelului dinspre Fâşia Gaza.

Ca ripostă, aproximativ 500 de raiduri au fost efectuate de la începutul operaţiunii israeliene "Pilon al Apărării", potrivit unor surse medicale, operţiuni în care au fost ucise cel puţin 30 de persoane.

Erdogan a îndemnat ferm marile puteri să acţioneze pentru obţinerea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, deoarece, "bilanţul morţilor, majoritatea femei şi copii, nu încetează să crească".

Turcia, anterior un aliat apropiat al Israelului, are relaţii tensionate cu această ţară, după ce comandouri israeliene au ucis nouă cetăţeni turci care încercau să încalce o blocadă israeliană impusă Fâşiei Gaza, la bordul unui feribot turc încărcat cu ajutoare umanitare, în mai 2010.

Secretarul general al Ligii Arabe îndeamnă la revizuirea poziţiei organizaţiei faţă de Israel

Secretarul general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi a îndemnat ţările arabe sâmbătă, la Cairo, să îşi revizuiască poziţia cu privire la procesul de pace cu Israelul, în deschiderea unei reuniuni de urgenţă pe tema situaţiei din Fâşia Gaza a miniştrilor arabi de Externe.

Este necesar ca arabii "să revizuiască toate iniţiativele arabe din trecut asupra procesului de pace şi poziţia lor asupra procesului în ansamblul său", a declarat Nabil al-Arabi, recomandând crearea unui Comitet ministerial care să examineze această problemă.

Ministrul egiptean de Externe a pledat, după intervenţia lui al-Arabi, pentru "revizuirea strategiei arabe de pace".

"Au existat propuneri şi au fost depuse eforturi, fără să se ajungă la pace", a declarat ministrul egiptean, adăugând că în viitor nu va mai exista loc pentru negocieri asupra creării unui stat palestinian, atât timp cât colonizarea israeliană nu va înceta.

În martie 2002, ţările arabe reunite la Beirut au propus Israelului o iniţiativă de pace care viza relaţii normalizate cu acest stat în cadrul unei păci globale.

În discursul său de deschidere, al-Arabi s-a angajat să susţină palestinienii împotriva "agresiunii" israeliene. "Ne angajăm faţă de palestinienii din Fâşia Gaza şi de oriunde să îi susţinem să facă faţă acestei agresiuni şi să spargă blocada" israeliană, a declarat şeful Ligii Arabe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici