Rebelii cer trimiterea unor militari ONU, în special ruşi, în Ucraina

Autorităţile separatiste proruse din estul Ucrainei au cerut marţi ONU să trimită Căşti Albastre, în special ruse, în această zonă pentru a împiedica o "catastrofă umanitară", relatează AFP.

359 afișări
Imaginea articolului Rebelii cer trimiterea unor militari ONU, în special ruşi, în Ucraina

Rebelii cer trimiterea unor militari ONU, în special ruşi, în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cerem o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU pentru a examina problema trimiterii unui contingent de menţinere a păcii cu participarea reprezentanţilor ruşi", a declarat într-un comunicat "Parlamentul" Republicii autoproclamate Doneţk, bastion al rebelilor în est.

"Cerem comunităţii internaţionale şi Federaţiei Ruse să pună capăt catastrofei umanitare şi genocidului social declanşate de actele Guvernului ucrainean", continuă comunicatul.

Puterea ucraineană a ordonat la jumătatea lui noiembrie închiderea tuturor serviciilor publice în regiunile aflate sub controlul separatiştilor, o decizie care confirmă de facto divizarea acestei ţări în care conflictul armat între rebeli şi forţele guvernamentale a provocat peste 4.300 de morţi şi 930.000 de persoane strămutate de la începutul său, în aprilie.

Această măsură se aplică serviciilor publice precum şcolile, spitalele şi serviciile de intervenţie.

Confruntate cu o criză economică gravă, autorităţile ucrainene au anunţat deja încetarea alocaţiilor sociale pentru regiunile estice, obligând practic locuitorii care vor să beneficieze de ele să părăsească teritoriile aflate în mâinile separatiştilor, şi au impus controlul sistematic al paşapoartelor în jurul acestor regiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici