Rebelii din Libia, dotaţi cu arme din depozitul armatei a XIV-a ruseşti

Presa rusă, preluată de cea occidentală, a scris zilele trecute că armele folosite în confruntarea armată din ţara africană provin din Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Oficialii de la Chişinău spun că, de zece ani, nu producem şi nu exportăm muniţie. Experţii militari admit că armele ar putea proveni de la depozitul din Colbasna, Râbniţa.

145 afișări
Imaginea articolului Rebelii din Libia, dotaţi cu arme din depozitul armatei a XIV-a ruseşti

Rebelii din Libia, dotaţi cu arme din depozitul armatei a XIV-a ruseşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ultimii zece ani, Guvernul Moldovei nu a vândut deloc armament. Poate companiile particulare sau firmele-fantomă au făcut asta", a comentat pentru "Adevărul" Vitalie Marinuţă, Ministrul Apărării. Oficialul nu poate garanta însă şi pentru un eventual comerţ cu arme care s-ar putea face prin zona transnistriană, considerată "gaura neagră a Moldovei". Şi experţii militari Iurie Pântea şi Viorel Cibotaru exclud orice posibilitate ca muniţiile ajunse în Libia ar fi fost transportate de pe malul drept al Nistrului.

"Ministerul Apărării are contabilitate şi de acolo nu poate să dispară nimic pentru că sunt monitorizaţi, inclusiv de structurile euro-atlantice. Poate fi o firmă offshore pe undeva, cum au mai fost cazuri, care să aibă tangenţe cu Republica Moldova dar, de fapt, marfa să nu provină din ţara noastră", a spus Iurie Pântea, expert la Institutul de Politici Publice. Viorel Ciubotaru, fost angajat al Ministerului Apărării, afirmă că în trecut s-au făcut exporturi neoficiale din regiunea separatistă în Libia, intermediate de comandanţi ai armatei ruse.

Citeşte mai multe despre provenienţa armelor rebelilor din Libia pe www.adevarul.ro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici