Recep Erdogan AMENINŢĂ Uniunea Europeană: „Vom deschide porţile şi vom trimite milioane de refugiaţi sirieni către voi”/ Sfatul Comisiei Europene pentru Turcia

Preşedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, ameninţă statele europene cu transferul de refugiaţi de origine siriană, localizaţi în prezent pe teritoriul Turciei, dacă Blocul european va continua să catalogheze acţiunea întreprinsă de Ankara în Siria ca fiind o „ocupaţie” militară, relatează Al Jazeera.

7721 afișări
Imaginea articolului Recep Erdogan AMENINŢĂ Uniunea Europeană: „Vom deschide porţile şi vom trimite milioane de refugiaţi sirieni către voi”/ Sfatul Comisiei Europene pentru Turcia

Comisia Europeană, avertisment pentru Turcia: Dacă vrea să adere la Blocul comunitar, ar trebui să se alinieze politicii externe a UE

Preşedintele Erdogan a atras atenţia asupra manierei în care comunitatea internaţională se raportează la demersul Turciei, pe care îl cataloghează ca fiind o formă de „ocupaţie” militară, după ce liderii mai multor state au condamnat hotărârea autorităţilor de la Ankara de a ataca statul sirian.

„Noi vom deschide porţile şi vom trimite 3.6 milioane de refugiaţi sirieni către voi”, a declarat Erdogan, în cadrul unui discurs în faţa partidului său, Justiţie şi Dezvoltare, răspunzând criticilor statelor europene.

În cadrul aceluiaşi comunicat, şeful de stat turc a reiterat scopul demersului său militar ce constă în eliminarea elementului terorist de pe teritoriul statului său, şi nu invadarea Siriei. „Ei nu sunt oneşti, ei doar aruncă vorbe”, referindu-se la criticii externi; „noi creăm acţiune, care e diferenţa noastră”, a transmis Erdogan.

Bilanţul victimelor atacurilor începute miercuri este de 109 de „terorişti ucişi”, conform declaraţiilor preşedintelui Turciei.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Trupele turce vor pătrunde "în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Comisia Europeană, sfat pentru Turcia: Dacă vrea să adere la Blocul comunitar, ar trebui să se alinieze politicii externe a UE

Turcia ar trebui să ia în considerare că dorinţa sa de a se alătura Uniunii Europene prevede ca aceasta să adere la politica externă a blocului, a anunţat joi Comisia Europeană, respingând din nou operaţiunea militară din nordul Siriei, potrivit Reuters.

"Aderarea la Uniunea Europeană prevede ca toate statele candidate trebuie să se alinieze politicii externe a UE ... în acel context, dacă Turcia îşi ia în serios ambiţiile (de a se alătura blocului), aceasta este calea de urmat", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuţii fiind încheiate.

Uniunea Europeană a somat, miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunţând iniţiativa "unilaterală" a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

"Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală", se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

"Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor", subliniază Uniunea Europeană, avertizând că nu va furniza "asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei".

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia. Trupele turce vor pătrunde "în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Taguri:
ue,
turcia,
siria

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici