Recep Tayyip Erdogan a semnat decretul prin care Hagia Sophia va putea fi din nou moschee

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat, vineri, decretul prin care fosta bazilică Sfânta Sofia de la Istanbul ar putea fi din nou moschee. Măsura vine după ce o instanţă turcă a revocat statul de muzeu al sitului, aceasta putând fi transformată în lăcaş de cult pentru musulmani.

2632 afișări
Imaginea articolului Recep Tayyip Erdogan a semnat decretul prin care Hagia Sophia va putea fi din nou moschee

Recep Tayyip Erdogan a semnat decretul prin care Hagia Sophia va putea fi din nou moschee

Conform New York Times, decretul prezidenţial a venit la câteva minute după ce o instanţă turcă a anunţat că a revocat statutul Hagia Sophia, care, în urmă cu 80 de ani a fost transformată în muzeu printr-o decizie semnată de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Decretul semnat de preşedintele Erdogan a transferat controlul bazilicii către Direcţia pentru Religie, fapt ce va putea permite transformarea sa din nou o moschee.

Construită în secolul al VI-lea drept catedrală, Hagia Sophia este cel mai mare exemplu de arhitectură creştină bizantină din lume. Edificiul a fost o sursă de rivalitate creştin-musulmană.

Hagia Sophia face parte patrimoniul mondial al UNESCO, şi a fost, între 1453 şi 1943, folosită pe post de moschee.

Recentele decizii din Turcia ar putea provoca un conflict internaţional, scrie prese străină, pentru că ţări precum Rusia, SUA, Franţa sau Grecia au transmis avertizări regimului de la Ankara legat de eventuala modificare a statului bisericii Sfânta Sofia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici