Recompensă de aproximativ 1.900 de euro pentru fiecare militar NATO ucis în Afganistan

Rebelii talibani câştigă până la 200.000 de rupii pakistaneze (aproximativ 1.900 de euro) pentru fiecare militar NATO ucis, potrivit comandanţilor insurgenţi, citaţi de Sunday Times.

13 afișări
Imaginea articolului Recompensă de aproximativ 1.900 de euro pentru fiecare militar NATO ucis în Afganistan

Recompensă de aproximativ 1.900 de euro pentru fiecare militar NATO ucis în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banii provin din taxe de protecţie, taxe impuse fermierilor care cultivă mac (folosit pentru obţinerea de opiu), donatori din statele din Golful Persic care direcţionează banii prin Dubai sau de la oficiali talibani din Pakistan.

În acest an au fost ucişi 213 militari NATO în Afganistan, ceea ce ridică la peste 400.000 de euro potenţiala recompensă acordată talibanilor. Comandanţii talibani susţin că valoarea acesteia aproape s-a dublat de la începutul lui 2009.

Insurgenţii folosesc informatori plătiţi, presa şi populaţia locală pentru confirmarea morţii militarilor NATO. "Nu putem să ne minţim comandanţii: ei pot verifica dacă a fost o luptă în zonă. Primim bani şi în cazul în care capturăm echipament. O puşcă poate ajunge la 1.000 de dolari", a declarat un comandant din provincia Khost, care controlează aproximativ 60 de combatanţi.

Banii ajung de obicei la comandanţi prin tradiţionalul sistem hawala şi sunt distribuiţi combatanţilor. Uneori victoriile sunt sărbătorite cu un festin. "Sunt mulţi bani pentru noi. Nu ne pasă că ucidem străini: sângele lor ne permite nouă să ne hrănim familiile şi cu cât ucidem mai mulţi, cu atât le slăbim puterea. Bineînţeles că mergem să sărbătorim", a declarat un comandant din provincia Ghazni.

Mărirea recompensei pentru combatanţii talibani a fost decisă în timp ce Guvernul afgan se pregăteşte să îşi prezinte strategia pentru a pune capăt insurgenţei. Scopul este de a convinge mai mulţi oficiali să renunţe la luptă în schimbul unor locuri de muncă în ferme şi inginerie, tâmplărie sau în cadrul forţelor de securitate afgane, inclusiv al poliţiei secrete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici