Record la o licitaţie de artă contemporană. „Le Crocodile” a lui Constantin Brâncuşi, adjudecat pentru 18.000 de euro

  • Licitaţia a durat 7 ore, înregistrând vânzări totale de peste 715.000 de euro.
  • Sculptura-obiect „Le Crocodile” a lui Constantin Brâncuşi a fost adjudecată pentru 18.000 de euro.
  • Printre artiştii care au înregistrat recorduri se numără Constantin Brâncuşi şi Sabin Bălaşa, dar şi Adrian Ghenie sau Felix Aftene.
451 afișări
Imaginea articolului Record la o licitaţie de artă contemporană. „Le Crocodile” a lui Constantin Brâncuşi, adjudecat pentru 18.000 de euro

Record la o licitaţie de artă contemporană. „Le Crocodile” a lui Constantin Brâncuşi, adjudecată pentru 18.000 de euro

În ajunul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi, la Artmark a avut loc prima licitaţie de artă contemporană a anului 2021, ce s-a dovedit şi cea mai lungă licitaţie de artă contemporană vreodată desfăşurată.

Evenimentul de joi a durat nu mai puţin de 7 ore, de la 18:30 până după ora 1:30 dimineaţă, înregistrând vânzări totale de peste 715.000 de euro şi o rată de adjudecare de 85,4%.

Licitaţia devine cea mai bună licitaţie de artă contemporană care a avut loc până azi în România, deşi a avut loc doar online. Recordul anterior de vânzări într-o licitaţie de artă contemporană a fost stabilit în noiembrie 2019.

Sculptura-obiect „Le Crocodile” a celui mai cunoscut artist român, Constantin Brâncuşi, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor, a pornit de la preţul de 3.000 de euro şi a fost adjudecată pentru 18.000 de euro, iar fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)”, realizată şi semnată de marele artist în anul 1908, a fost adjudecată pentru 14.000 de euro, pornind de la o valoare de doar 5.000 de euro.

Totuşi, recordul licitaţiei a fost înregistrat de artistul contemporan Adrian Ghenie. Astfel, pictura „Untitled”, aparţinând ciclului mitologic din anii 2000, a fost adjudecată pentru 129.000 de euro, iar cea de-a doua lucrare de Ghenie de mari dimensiuni din licitaţie, „Nova”, a fost adjudecată pentru 110.000 de euro.

Recorduri de autor au înregistrat şi Sabin Bălaşa cu o impresionantă „Călătorie”, adjudecată pentru 31.000 de euro, de la un preţ de pornire de 5.000 de euro, sau Felix Aftene, cu „Îmblânzitorul de păsări”, care a fost adjudecat pentru 9.750 de euro. Şi sculptura contemporană şi-a făcut loc în rândul recordurilor, lucrarea realizată de tânărul artist Costin Ioniţă „Cavalerul Negru” a fost adjudecată pentru 30.000 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici