REFERENDUMUL din Crimeea: Primele rezultate vor fi anunţate duminică seara

Primele rezultate preliminare ale referendumului privind alipirea Crimeei la Rusia vor fi cunoscute "la puţin timp după" închiderea secţiilor de votare, la ora locală 20.00 (20.00, ora României), a anunţat sâmbătă Mihailo Malişev, preşedintele Comitetului de organizare a consultării.

222 afișări
Imaginea articolului REFERENDUMUL din Crimeea: Primele rezultate vor fi anunţate duminică seara

REFERENDUMUL din Crimeea: Primele rezultate vor fi anunţate duminică seara (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Rezultatele definitive ale votului, care începe la ora locală 8.00 (8.00, ora României), urmează să fie anunţate luni dimineaţa, a adăugat el.

Tot potrivit lui Malişev, 623 de jurnalişti de la 129 de instituţii media au fost acreditaţi pentru a relata despre referendum, monitorizat de 135 de observatori străini, veniţi din 23 de ţări. Aceşti observatori vor fi recunoscuţi cu ajutorul unui ecuson roşu, iar cei locali cu ajutorul unui ecuson albastru.

Angajaţii unui institut de sondare a opiniei publice care vor anunţa rezultatele unei anchete la ieşirea de la urne vor purta, în schimb, o şapcă albă inscripţionată cu mesajul "Crimeea-Vot-Primăvară". Acelaşi Institut de Cercetare Sociologică şi Politică din Republica Crimeea a publicat săptămâna aceasta un sondaj care preconizează că 77% dintre votanţi se vor pronunţa pentru alipirea la Rusia.

Presa va fi autorizată să filmeze numărătoarea buletinelor, care vor fi puse în trei teancuri: pentru Rusia, pentru o autonomie extinsă şi buletine nule.

Militarii ucraineni mobilizaţi în Crimeea vor putea să voteze, a subliniat Malişev. "Acest lucru depinde de superiorii lor", a apreciat el, adăugând că a primit apeluri telefonice de la militari care spuneau că vor să voteze, dar că nu pot face acest lucru fără acordul superiorilor ierarhici.

Aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot au fost imprimate, corespunzând populaţiei de vârstă adultă, plus unu la sută, au mai anunţat organizatorii referendumului.

Potrivit acestora, bugetul alocat consultării, acoperit integral din fondurile regiunii, se ridică la suma de 16 milioane de grivne, adică aproximativ 1,3 milioane de euro.

Informaţii cu privire la participare urmează să fie oferite de către Comisia Electorală Centrală, în mai multe rânduri, în cursul zilei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici