Regele Charles, huiduit după ce a expus agenda politică a lui Rishi Sunak

Regele Charles al III-lea a fost huiduit de protestatari în timp ce părăsea parlamentul după ce a prezentat agenda premierului Rishi Sunak pentru anul viitor, potrivit Sky News.

1477 afișări
Imaginea articolului Regele Charles, huiduit după ce a expus agenda politică a lui Rishi Sunak

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Pedepse mai aspre pentru infracţiunile grave şi măsuri drastice de combatere a prostituţiei şi pedofiliei au fost în centrul atenţiei în primul discurs al regelui din ultimele decenii.

Monarhul a atins o notă personală atunci când şi-a început discursul - primul rostit de un rege în mai bine de 70 de ani - recunoscând „moştenirea de serviciu şi devotamentul faţă de această ţară” arătat de „iubita sa mamă, regretata regină”.

Citind agenda prim-ministrului Rishi Sunak pentru anul viitor, regele a declarat că proiectul de lege privind condamnarea va fi prezentat pentru a „creşte încrederea victimelor”.

De asemenea, vor fi introduse măsuri suplimentare pentru a da poliţiei mai multe puteri pentru a „preveni infracţiuni noi şi complexe” şi abuzurile sexuale asupra copiilor, a adăugat el.

În ciuda accentului pus pe infracţiuni, nu s-a făcut nicio referire la recentele mişcările pro-palestiniene care au avut loc în Marea Britanie şi pe care Braverman le-a descris drept „marşuri ale urii”.

Planurile sale controversate de a restricţiona utilizarea corturilor pentru persoanele fără adăpost nu au fost, de asemenea, menţionate de rege.

Înaintea discursului, protestatarii faţă de monarhie s-au adunat în faţa parlamentului cu pancarte pe care scria: „Nu eşti regele meu!”.

Aceştia au putut fi auziţi huiduindu-l pe rege în timp ce acesta părăsea parlamentul pentru a se îndrepta spre Palatul Buckingham după ce a ţinut discursul

Cu 1.223 de cuvinte, discursul regelui a fost cel mai lung discurs rostit de un monarh la o deschidere oficială a Parlamentului din 2005 încoace.

Acesta a început când regele a remarcat că pandemia COVID şi războiul din Ucraina au creat „provocări semnificative pe termen lung pentru Regatul Unit”.

El a spus că guvernul lui Sunak se concentrează pe „accelerarea creşterii economice şi pe protejarea sănătăţii şi securităţii poporului britanic pentru generaţiile viitoare”.

Regele a repetat promisiunea cheie a prim-ministrului de a reduce inflaţia, care în prezent se situează la 6,7%, şi a declarat că guvernul va sprijini Banca Angliei „în acest obiectiv” prin luarea unor „decizii responsabile privind cheltuielile şi împrumuturile”.

Ambiţiile anunţate anterior de a crea o „generaţie fără fumat” au fost ridicate, monarhul afirmând că guvernul va restricţiona vânzarea de tutun astfel încât copiilor cu vârsta de 14 ani sau mai mici să nu li se vândă niciodată ţigări.

Regele - un militant ecologist de o viaţă - a confirmat, de asemenea, planurile lui Sunak de a acorda noi licenţe pentru petrol şi gaze „ajutând ţara să facă tranziţia către un nivel zero net până în 2050, fără a adăuga sarcini nejustificate asupra gospodăriilor” în proiectul de lege privind petrolul offshore şi acordarea de licenţe.

În altă ordine de idei, el a reafirmat planurile prim-ministrului de a introduce un Standard britanic avansat, o „nouă calificare de tip Bacalaureat” pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, care va combina şi va înlocui A-Levels şi T-Levels, reducând totodată diplomele universitare „de slabă calitate” în favoarea unui număr mai mare de tineri care urmează cursuri de ucenicie de înaltă calitate.

În ceea ce priveşte locuinţele, guvernul va înainta proiectul de lege privind dreptul de proprietate asupra imobilelor cu chirie şi a proprietăţii libere, pentru a facilita şi ieftini cumpărarea de către deţinătorii de locuinţe cu chirie a proprietăţii libere şi, se speră, pentru a rezolva problema taxelor de întreţinere punitive.

Mult-aşteptatul proiect de lege privind reforma chiriaşilor, prin care se va interzice evacuarea fără vină, este menit să sporească siguranţa chiriaşilor, dar a fost criticat după ce secretarul de stat Michael Gove a declarat că nu va promulga această politică până când instanţele nu vor fi reformate.

În încheierea discursului, regele a spus: „Guvernul meu va încerca, în toate privinţele, să ia decizii pe termen lung în interesul generaţiilor viitoare. Miniştrii mei se vor ocupa de inflaţie şi de factorii care determină o creştere scăzută, mai degrabă decât de cererile de cheltuieli sau de împrumuturi mai mari. Miniştrii mei vor pune securitatea comunităţilor şi a naţiunii mai presus de drepturile celor care o pun în pericol. Prin luarea acestor decizii pe termen lung, guvernul meu va schimba această ţară şi va construi un viitor mai bun”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici