Regiunea cea mai bogată din Bolivia optează, prin referendum, pentru autonomie

Regiunea Santa Cruz, cea mai bogată din Bolivia, a celebrat duminică seara aprobarea prin referendum a autonomiei, o lovitură pentru preşedintele socialsit Evo Morales, care a denunţat imediat scrutinul.

44 afișări
Imaginea articolului Regiunea cea mai bogată din Bolivia optează, prin referendum, pentru autonomie

Regiunea cea mai bogată din Bolivia optează, prin referendum, pentru autonomie (Imagine: Mediafax Foto)

Câteva mii de locuitori au sărbătorit victoria pe străzi, în timp ce şeful statului a criticat referendumul, marcat de incidente care au provocat rănirea a peste 20 persoane.

Potrivit sondajelor realizate de televiziune, alegătorii au aprobat cu peste 85,9 la sută autonomia acestei regiuni din estul ţării, unul dintre pilonii economici ai ţării, graţie resurselor de gaze naturale.

Bastion al opoziţiei liberale, Santa Cruz contestă noua Constituţie susţinută de Morales, primul preşedinte amerindian al Boliviei, care promovează o redistribuire a bogăţiilor în favoarea populaţiei defavorizate din Anzi.

În cadrul unei alocuţiuni televizate solemne, rostită de la palatul prezidenţial din La Paz, Morales a criticat această "iniţiativă separatistă", insistând asupra nivelului ridicat al absenteismului.

"Această consultare ilegală şi anticonstituţională nu a avut succesul scontat de unele familii", a declarat el, referindu-se la antreprenori şi marii proprietari de terenuri din regiune.

Criza politică adânceşte diviziunea etnică dintre autohtonii care locuiesc în platourile muntoase ale ţării şi populaţia din câmpiile agricole, majoritatea de origine europeană sau metisă.

Alte trei provincii prospere, Beni (nord), Pando (nord-est) şi Tarija (sud) au prevăzut organizarea unui referendum similar în iune.

Conştient de miză, Morales a formulat un apel la dialog la adresa guvernatorilor regiunilor pentru "o autonomie veritabilă, bazată pe noua Constituţie", fără a face vreo concesie.

Ziua electorală, care generase temeri privind o explozie de violenţă, nu a fost decât uşor perturbată de confruntări declanşate de susţunătorii lui Morales, care au ars urnele şi buletinele de vot.

Incidentele cele mai grave s-au produs în suburbia săracă a capitalei regionale Santa Cruz, unde grupuri de radicali au încercat să ia cu asalt o secţie de vot, înainte de a fi ridicaţi de poliţie.

"Acest referndum a fost iniţiat de patroni pentru a ne fura resursele şi a le oferi multimilionarilor străini", a declarat pentru AFP Luis Flores, un meşteşugar în vârstă de 40 de ani, simpatizant al Mişcării către Socialism (MAS), partidul prezidenţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici