Relaţia dintre SUA şi Marea Britanie rămâne "specială"

Preşedintele american Barack Obama a încercat marţi să calmeze îngrijorarea britanică, afirmând că relaţia dintre Statele Unite şi Marea Britanie rămâne "specială", în timpul vizitei premierului Gordon Brown la Washington.

52 afișări
Imaginea articolului Relaţia dintre SUA şi Marea Britanie rămâne "specială"

Relaţia dintre SUA şi Marea Britanie rămâne "specială" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fiţi siguri: relaţia nu este doar specială şi puternică, ci ea nu va face decât să se consolideze cu timpul", a declarat Obama, într-o apariţie în faţa presei, alături de Brown, la Casa Albă.

Brown a sosit luni la Washington, în timp ce opinia publică britanică se întreba asupra menţinerii, în timpul lui Obama, a "relaţiei speciale" dintre cele două ţări, personificate prin legăturile dintre cei doi lideri, Tony Blair, din Marea Britanie, şi Bill Clinton, apoi George W. Bush, din Statele Unite.

"Această idee că relaţia specială s-ar degrada este eronată. Marea Britanie este unul dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi, cei mai fermi, iar relaţia, iar legătura care există nu se va rupe", a spus Obama.

El a dat asigurări că aceasta se aplică atât cooperării în faţa crizei economice, cât şi problemelor de securitate. Preşedintele american a afirmat "extraordinara recunoştinţă" a americanilor faţă de britanici, pentru angajamentul lor în Afganistan.

În pofida opoziţiei imediate faţă de războiul din Irak, Obama a afirmat că americanii nu vor uita niciodată marca "prieteniei" britanice pe care a constituit-o participarea la acest conflict.

El s-a angajat să extindă afirmaţiile sale în domeniul privat, calificând drept "formidabile" relaţiile sale cu Brown, pe care l-a întâlnit a treia oară, şi care este primul lider european pe care l-a primit în calitate de preşedinte, înaintea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy sau a cancelarului german Angela Merkel.

Brown a spus că nu are pretenţia să se măsoare cu Obama la baschet. "Poate la tenis", a propus el.

"Sunt de acord în privinţa tenisului... am auzit că sunteţi bun", a răspuns Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici