Relaţiile dintre SUA şi Iran se îmbunătăţesc. Administraţia Biden renunţă la sancţiunile împotriva programului nuclear civil al Iranului

Administraţia Biden a restabilit o derogare de la sancţiuni pentru Iran, a declarat vineri un înalt oficial al Departamentului de Stat, în timp ce discuţiile indirecte dintre Statele Unite şi Iran privind revenirea la acordul nuclear din 2015 au intrat în linie dreaptă.

6277 afișări
Imaginea articolului Relaţiile dintre SUA şi Iran se îmbunătăţesc. Administraţia Biden renunţă la sancţiunile împotriva programului nuclear civil al Iranului

Derogarea, care a fost anulată de administraţia Trump în mai 2020, permite altor ţări sau companii să efectueze lucrări de neproliferare la siturile nucleare iraniene fără ca Statele Unite să impună sancţiuni asupra lor.

Derogarea a fost necesară pentru a permite discuţii tehnice esenţiale privind revenirea la acordul cunoscut oficial sub numele de Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA), a declarat un oficial al Departamentului de Stat. Cu toate acestea, oficialul a adăugat că restabilirea derogării nu este un semnal că Washingtonul este pe cale să ajungă la o înţelegere pentru revenirea la acord, potrivit Reuters

"În absenţa acestei derogări de la sancţiuni, nu pot avea loc discuţii tehnice detaliate cu părţi terţe privind eliminarea stocurilor şi alte activităţi cu valoare de neproliferare", a declarat oficialul.

După ce preşedintele american de atunci, Donald Trump, a renunţat la acordul nuclear în 2018 şi a reimpus sancţiuni dure, Iranul a început treptat să încalce restricţiile nucleare din pact.

Statele Unite şi Iranul au avut opt runde de discuţii indirecte la Viena începând din aprilie, cu scopul de a restabili pactul care a ridicat sancţiunile împotriva Teheranului în schimbul unor restricţii asupra programului său nuclear.

Cele mai recente discuţii de la Viena au fost "printre cele mai intense pe care le-am avut până în prezent", a declarat luni un oficial american reporterilor, adăugând că s-au înregistrat unele progrese în reducerea listei de divergenţe şi că acum a venit momentul pentru decizii politice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici