Remaniere guvernamentală în Grecia

Premierul grec, Georges Papandreou, şi-a remaniat Guvernul pentru a-l consolida, în vederea relansării economice, a anunţat în noaptea de luni spre marţi purtătorul acestuia de cuvânt, Georges Petalotis.

17 afișări
Imaginea articolului Remaniere guvernamentală în Grecia

Remaniere guvernamentală în Grecia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

După aproximativ un an de la preluarea puterii de către majoritatea socialistă, Papandreou şi-a lărgit echipa, refăcând şi redistribuind ministerele, consolidate în sectoarele-cheie prin instalarea de secretari de stat şi adjuncţi de ministru.

Astfel, noua echipă cuprinde 48 de membri, dintre care 17 sunt miniştri, faţă de 36 câţi erau anterior.

Georges Papaconstantinou îşi păstrează postul la Finanţe, unde este însărcinat cu redresarea financiară a ţării.

Grecia este puternic îndatorată şi s-a angajat la această redresare, în schimbul salvării sale de la faliment, printr-un împrumut de 110 miliarde de euro, pe o perioadă de trei ani, de la Uniunea Eurpeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

În contextul în care ţara se confruntă cu o puternică recesiune, Papandreou a încredinţat omului său de încredere, un ministru de stat, Haris Pampoukis, "responsabilitatea investiţiilor", a anunţat Petalotis.

Fost adjunct al ministrului Afacerilor Externe, Dimitris Droutsas, preia conducerea acestui portofoliu de la Papandreou.

Aşa cum au solicitat armatorii greci, Ministerul Afacerilor Maritime, anterior desfiinţat, a fost reînfiinţat şi atribuit lui Iannis Diamantidis.

Un alt pilon al Guvernului, Michalis Chryssohoidis, a fost schimbat de la conducerea portofoliului Protecţiei Cetăţeanului, în subordinea poliţiei, la Ministerul Economiei şi Competitivităţii.

Creditat cu succesul securizării Jocurilor Olimpice din 2004 şi al progresului împotriva extremismului local, el va avea sarcina de a relansa "maşina" economică, în locul lui Louka Katseli, contestat de mai multe luni, căruia i-a fost încredinţat Ministerul Muncii şi Asigurării Sociale.

Predecesorul său în acest post, Andreas Loverdos, preia Ministerul Sănătăţii şi Solidarităţii Sociale, după ce a lansat o reformă nepopulară a pensiilor, care a impus vârsta de pensionare de 65 de ani, votată în iulie.

Yannis Ragoussis, membru al anturajului din imediata apropiere a lui Papandreou, îşi păstrează Ministerul Afacerilor Interne, menit să devină "o structură centrală de conducere (...) în vederea elaborării unei planificări strategice" a activităţii Guvernului, a subliniat Petalotis.

Celelalte posturi importante sunt neschimbate.

Singura care pleacă este Katerina Batzeli, ministru al Dezvoltării Agricole. Ea plăteşte, astfel, pentru refuzul de a se prezenta la viitorul scrutin regional, la 7 noiembrie.

Declanşată prin plecarea a trei secretari de stat, care au fost desemnaţi, la sfârşitul săptămânii, candidaţi la apropiatul scrutin regional, această remaniere era aşteptată de către analişti.

Este necesar ca Guvernul să păstreze direcţia spre redresare, în contextul în care politica de austeriate, de o severitate inedită, lansată în primăvară, continuă să alimenteze tensiunile sociale, comentează AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici