Renunţarea la petrolul şi gazul rusesc pare să rămână doar o aspiraţie. Josep Borrell: Nu există un acord în UE privind embargoul energetic rusesc

Nu există un sprijin suficient din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet sau un tarif punitiv asupra importurilor de petrol şi gaze ruseşti, a declarat luni Josep Borrell, diplomatul de top al UE, citat de cotidianul german Die Welt.

17297 afișări
Imaginea articolului Renunţarea la petrolul şi gazul rusesc pare să rămână doar o aspiraţie. Josep Borrell: Nu există un acord în UE privind embargoul energetic rusesc

Renunţarea la petrolul şi gazul rusesc pare să rămână doar o aspiraţie. Josep Borrell: Nu există un acord în UE privind embargoul energetic rusesc

"În acest moment, noi, în UE, nu avem o poziţie unitară în această chestiune", a declarat Borrell pentru ziar.

Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de valută a Kremlinului, iar mulţi din UE au cerut încetarea plăţilor pentru petrol, deoarece acestea finanţează efectiv războiul din Ucraina.

Unele ţări UE fac presiuni pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar Bruxelles-ul pregăteşte o evaluare completă a impactului unei interdicţii a petrolului ca parte a unor posibile măsuri suplimentare, relatează Reuters.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol al Europei, asigurând puţin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, potrivit datelor biroului de statistică al blocului comunitar, Eurostat.

Borrell a declarat că subiectul va fi discutat la următorul summit al UE, care va avea loc la sfârşitul lunii viitoare, şi că nu se aşteaptă la nicio decizie în acest sens până atunci.

"O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului şi gazelor nu este încă pe masă", a spus el.

Toate statele UE depun eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti, a declarat Borrell, adăugând că el crede că blocul va reuşi să îşi reducă dependenţa în cele din urmă.

"La un moment dat se va întâmpla acest lucru şi atunci Rusia va simţi dureros că se pierd veniturile din afacerile cu petrol şi gaze", a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici