Reprezentantul Iranului la AIEA a decis să se retragă din funcţie

Reprezentantul Iranului la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), Ali Asghar Soltanieh, a anunţat joi pentru agenţia Fars că părăseşte postul pe care îl ocupă, fără a face precizări cu privire la cel care-l va înlocui.

97 afișări
Imaginea articolului Reprezentantul Iranului la AIEA a decis să se retragă din funcţie

Reprezentantul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plecarea sa reprezintă o nouă schimbare în cadrul echipei de negociere cu privire la controversatul dosar nuclear al Teheranului după alegerea noului preşedinte, Hassan Rohani, care a promis mai multă "transparenţă".

"Misiunea mea se încheie (...) şi mă întorc în Iran mulţumit", a declarat Ali Asghar Soltanieh, care ocupa această funcţie din iulie 2005.

La 15 august, Hassan Rohani l-a numit pe fostul şef al diplomaţiei iraniene Ali Akbar Salehi la conducerea Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică.

"Un nou ambasador a fost ales şi va fi prezentat în curând", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Araghchi, citat joi de presa iraniană.

În ultimii zece ani, AIEA a efectuat anchete cu privire la programul nuclear iranian şi a votat 12 rezoluţii de sancţionare a acestei ţări. În ultimul său raport, din mai, ONU apreciază că nu este încă în măsură să stabilească dacă toate materialele nucleare din Iran sunt folosite în scopuri paşnice, în lipsa cooperării suficiente a Teheranului.

Israelul şi ţări din Occident acuză Teheranul că încearcă să se doteze cu arma atomică, acuzaţie respinsă de Teheran. Negocierile dintre Iran şi marile puteri (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) privind dosarul nuclear nu s-au finalizat până în prezent cu semnarea unui acord.

Noul şef al diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif urmează să numească aproximativ cincizeci de noi ambasadori, potrivit presei de la Teheran.

Araghchi a afirmat în ultimele zile că aceste nominalizări corespund rotaţiilor anuale operate în cadrul ministerului. O treime dintre ambasadori iranieni sunt înlocuiţi în fiecare an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici