Republica Moldova are nevoie de o perspectivă europeană clară, afirmă Iurie Leancă

Republica Moldova are nevoie de perspectivă europeană clară pentru a continua să implementeze reformele planificate, a declarat premierul Iurie Leancă, într-o emisiune a postului Radio Moldova, relatează IPN în pagina electronică.

143 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova are nevoie de o perspectivă europeană clară, afirmă Iurie Leancă

Premierul Iurie Leancă (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Leancă a asigurat că Guvernul de la Chişinău depune eforturi pentru a convinge capitalele europene mai reticente să acorde această perspectivă Republicii Moldova.

Şeful Guvernului de la Chişinău a reamintit că şi comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a pledat pentru oferirea unei perspective europene clare ţărilor din Parteneriatul Estic.

"Republica Moldova nu poate deveni o ţară de succes fără a avea această perspectivă. În urmă cu patru ani, exista o reticenţă puternică din partea mai multor capitale europene, acum s-a produs o schimbare mare", a apreciat şeful Executivului de la Chişinău.

El a mai declarat că, în contextul crizei din Ucraina, două dintre ţările care participă la negocierile în formatul 5+2 privind dosarul transnistrean (Ucraina şi Rusia - n.r.) sunt descalificate "automat", dar a asigurat că Republica Moldova poate identifica noi soluţii. "Noi trebuie să facem tot posibilul să avem grijă de cetăţenii din stânga Nistrului. Vom continua să ne angajăm într-un dialog cu autorităţile de la Tiraspol şi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să rezolvăm acest conflict cât mai urgent, pentru ca acesta să nu ne blocheze parcursul european", a subliniat premierul Leancă.

De asemenea, el a făcut referire la criza din Crimeea şi la necesitatea soluţionării conflictului transnistrean şi într-o emisiune a postului de televiziune BBC. "Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea ni s-a întâmplat nouă acum aproape 23 de ani, în chiar primele zile ale independenţei Republicii Moldova. Din păcate, nu am putut găsi o soluţie pentru ieşirea din criză… Ceea ce s-a produs acum în Ucraina nu ne-a surprins", a afirmat Iurie Leancă, arată un comunicat al Guvernului de la Chişinău.

Premierul Republic Moldova a menţionat că trebuie să fie găsită o soluţie nu doar pentru etnicii ruşi din partea stângă a râului Nistru, ci şi pentru cei care trăiesc pe malul drept al acestuia. "Sunt convins că este în interesul tuturor, nu doar al Republicii Moldova, să găsim o soluţie pentru reglementarea acestui conflict. Experienţa noastră ne demonstrează că, dacă nu reuşim să o facem în mod rapid, această problemă poate deveni contagioasă", a subliniat Leancă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici