Republica Moldova avertizează asupra interferenţelor ruseşti în alegeri şi în aderarea ţării la UE

Agenţia de informaţii a Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze ţara în timp ce aceasta se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale şi pentru un referendum privind aderarea la UE, a relatat Radio Europa Liberă, citat de Kyiv Independent.

218 afișări
Imaginea articolului Republica Moldova avertizează asupra interferenţelor ruseşti în alegeri şi în aderarea ţării la UE

Republica Moldova avertizează asupra interferenţelor ruseşti în alegeri şi în aderarea ţării la UE

Anunţul a fost făcut de Alexandru Musteaţă, şeful agenţiei de informaţii moldoveneşti (SIS), declarând că SIS deţine ,,anumite informaţii" despre campania de destabilizare a Rusiei în următorii doi ani, menită să compromită integrarea europeană a Chişinăului şi să atragă ţara înapoi sub influenţa Kremlinului, notează Kyiv Independent.

,,Detaliile indică strategii pentru 2024 şi 2025 care implică susţinerea actorilor politici pro-ruşi cu legături cu serviciile de informaţii, grupurile de crimă organizată şi conducerea Kremlinului", a declarat Musteaţă într-o conferinţă de presă la 5 martie, potrivit sursei citate.

Tensiunile dintre Moscova şi Chişinău au crescut de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, pe fondul temerilor că războiul s-ar putea extinde în Moldova şi a faptului că Moldova sprijină Ucraina. Oficialii moldoveni au acuzat în repetate rânduri Rusia de interferenţă în alegeri şi de încercări de destabilizare.

Rusia urmăreşte să compromită referendumul de aderare la UE, care este programat pentru toamna anului 2024 şi care va fi urmat de alegerile prezidenţiale. Maia Sandu va candida pentru un al doilea mandat în calitate de şef al statului, după ce a plasat ţara pe un curs decisiv pro-UE, contribuind la asigurarea candidaturii Chişinăului la aderare şi la negocierile de aderare, scrie sursa menţionată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici