Restricţii de circulaţie în Thailanda

Autorităţile thailandeze au prelungit cu încă două nopţi, până marţi dimineaţa, interdicţiile de circulaţie din Bangkok şi din 23 de provincii din ţară, ca o "măsură de securitate", a declarat duminică o sursă oficială.

52 afișări
Imaginea articolului Restricţii de circulaţie în Thailanda

Thailanda a prelungit restricţiile de circulaţie încă două nopţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia guvernamentală însărcinată cu gestionarea situaţiilor de urgenţă "a prelungit interdicţiile de circulaţie de la Bangkok şi în 23 de provincii cu două nopţi, între orele 23.00 (19.00, ora României) şi 04.00 (24.00, ora României) ca măsură de securitate", a declarat un oficial din cadrul acestui organism.

Restricţiile de circulaţie au fost introduse miercuri, după încheierea asaltului lansat de armată împotriva cartierului din centrul capitalei, ocupat de manifestanţi antiguvernamentali, care a fost urmat de revolte şi incendii.

În următoarele două nopţi, aceste restricţii vor intra în vigoare mai târziu şi vor fi ridicate mai devreme decât anterior.

Oricine încalcă aceste restricţii este pasibil de o pedeapsă de maximum doi ani de închisoare sau de o amendă de 40.000 de baht (aproximativ 1.200 de dolari).

Pe de altă parte, Guvernul a acuzat, sâmbătă, doi străini că ar fi implicaţi în incendierea unor clădiri importante din Bangkok, în timpul revoltelor care au urmat asaltului armatei împotriva militanţilor antiguvernamentali.

Cel mai mare centru comercial din capitala ţării, Central World, a fost distrus aproape complet de incendiul declanşat în timpul violenţelor de miercuri, când au fost incendiate 36 de clădiri, între care sediul Bursei şi mai multe bănci.

"Un occidental alb a fost implicat în atacul incendiar împotriva Central World, convingând (manifestanţii) să-i dea foc. Un asiatic era, de asemenea, implicat în atacurile împotriva băncilor", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului, Panitan Wattanayagorn.

Acesta nu a dezvăluit nicio identitate, dar o înregistrare în care apere un britanic făcând apel la incendierea şi jefurirea centrului comercial, cu doar câteva zile înainte de atacarea acestuia, a circulat pe YouTube.

Presa britanică l-a identificat pe un britanic rezident în staţiunea balneară Pattaya, la est de Bangkok. Acesta a declarat, în unele interviuri, că a participat la atacurile incendiare.

Cămăşile roşii manifestau, de la jumătatea lui martie, pentru a obţine demisia premierului Abhisit Vejjajiva. Asaltul armatei, pe care numeroşi analişti şi l-au imaginat foarte dificil, a durat o jumătate de zi. În total, au fost ucise 86 de persoane, iar alte aproximativ 1.900 au fost rănite, de la începutul manifestaţiilor şi până la dispersarea mişcării prin forţă.

Guvernul a expus, sâmbătă după-amiaza, un arsenal pe care afirmă că l-a confiscat în tabăra cămăşilor roşii, pentru a răspunde, astfel, unor critici, potrivit cărora a făcut uz exagerat de forţă împotriva manifestanţilor.

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate, colonelul Sunsern Kaewkumnerd l-a acuzat în mod implicit pe fostul premier Thaksin Shinawatra că a pregătit aceste revolte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici