Restricţiile nu sunt de ajuns: Medicii spanioli propun un lockdown inteligent

  • Mai mulţi medici spanioli propun o strategie nouă de controlare a epidemiei, după ce restricţiile de mobilitate par să fie insuficiente.
  • Analiza apelor reziduale, recomandarea de a purta masca în casă şi folosirea datelor de la Google Maps sunt câteva din ideile experţilor.
  • Madridul a testat metoda apelor uzate şi poate să prevadă focarele pe cartiere cu 48 de ore înainte.
2892 afișări
Imaginea articolului Restricţiile nu sunt de ajuns: Medicii spanioli propun un lockdown inteligent
Medicul Cesar Carballo de la Urgenţa spitalului Ramon y Cajal din Madrid este unul dintre medicii care cred că lockdown-ul este inevitabil, dar că trebuie făcut în mod inteligent şi pe perioade scurte. Mai mult, recomandă masca mai degrabă în casa decât pe stradă şi deschiderea teraselor pe timpul iernii.
 
Medicii propun autorităţilor să apeleze şi la datele oferite de Google Maps despre circulaţia rutieră şi să ia urma virusului din apele uzate. Metoda aceasta se foloseşte deja la Madrid şi ajută la depistarea focarelor pe străzi sau pe cartiere.
 
Madridul a făcut până acum aproape 6000 de analize şi a descoperit o legătură clară între apele uzate şi viitoarele focare de Covid-19.
 
„Probabil că lockdownul inteligent este total opus: deschidem spaţiile publice, scoatem restaurantele pe terasă, cum se vede şi în alte ţări din lume. Când mergi iarna, în Germania sau în Danemarca şi rămâi surprins să vezi lumea la terase la zero grade. Probabil că anul acesta, iarna trebuie să fie ceva diferit şi să scoatem activitatea la terase şi să stimulăm telemunca”, spune César Carballo, medic la Spitalul Ramón y Cajal Madrid.
„Cred că noi, spaniolii, suntem ţara care respectă cel mai bine regula măştilor. Din nefericire, atunci când intrăm în case o dăm jos şi acolo apar problemele, pentru că în stradă sunt probabil mult mai puţine infectări.”, adaugă el. „Uite că se fac milioane de teste pentru 14 cazuri în China. Este ceva surprinzător pentru noi, europenii, dar se face în Asia. Se iau măsuri înainte ca virusul să scape de sub control.”
 
„Ceea ce facem în toate aceste bazine este să luam probe săptămânal. Unde vedem prezenţa ridicată a virusului se intensifică testările”, explică Antonio Lastra, inginer Canal Isabel II.
 
„Observăm că există o legătură foarte puternică între probele care atestă prezenţa coronavirusului şi apariţia cazurilor de Covid, dar şi numărul de internări. Se pot prezice infectările înaintea internărilor cu 24 - 48 de ore”, spune şi Antonio Zapatero, vice-consilier de Sănătate Madrid.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici