Retragere sau strategie? Statele Unite şi NATO aşteaptă confirmări privind începerea retragerii trupelor ruse

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au anunţat, marţi după-amiază, că aşteaptă confirmări în teren privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reacţionând cu "optimism prudent" la anunţurile Rusiei.

6097 afișări
Imaginea articolului Retragere sau strategie? Statele Unite şi NATO aşteaptă confirmări privind începerea retragerii trupelor ruse

Retragere sau strategie? Statele Unite şi NATO aşteaptă confirmări privind începerea retragerii trupelor ruse

"Poate că vă amintiţi că spre sfârşitul lunii decembrie, erau afirmaţii similare de la Moscova despre detensionarea situaţiei, dar acţiunile de pe teren nu au susţinut aceste afirmaţii. Prin urmare, vreau să ne asigurăm că înţelegem despre ce vorbesc când se referă la detensionare, vrem să verificăm că acest lucru chiar se întâmplă", a declarat ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, potrivit agenţiei Reuters.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că există motive de "optimism prudent" în contextul continuării eforturilor diplomatice. "Mişcările trupelor ruse nu reprezintă o detensionare în mod real a situaţiei. Trebuie să observăm o retragere semnificativă şi durabilă a forţelor militare", a insistat Jens Stoltenberg.

La rândul său, premierul britanic, Boris Johnson, a acuzat Rusia că transmite "mesaje mixte", salutând "semnalele privind deschiderea diplomatică", dar avertizând că rapoartele serviciilor secrete "nu sunt încă încurajatoare".

Rusia a anunţat, marţi dimineaţă, începerea reducerii efectivelor militare ruse de la frontiera cu Ucraina, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând "eşecul propagandei Occidentului". "Noi am spus permanent că atunci când se vor încheia exerciţiile, trupele vor reveni în bazele permanente. Nu este nimic nou, aceasta este procedura uzuală", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
nato,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici