Reuniune a liderilor din Europa şi Orientul Mijlociu în eforturile de stabilizare a Irakului

Liderii unor state din Europa şi din Orientul Mijlociu au participat, marţi, la o reuniune desfăşurată în Iordania pe tema modalităţilor de consolidare a securităţii şi stabilităţii Irakului, informează agenţia The Associated Press.

285 afișări
Imaginea articolului Reuniune a liderilor din Europa şi Orientul Mijlociu în eforturile de stabilizare a Irakului

Sursa foto: Profimedia

La reuniune sunt prezenţi oficiali guvernamentali din Iran şi Arabia Saudită, alături de liderii Irakului, Franţei, Turciei, Egiptului, Kuwaitului, Bahrainului şi Omanului.

La reuniune este prezent preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde. Participă, de asemenea, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Obiectivul este susţinerea Irakului, a suveranităţii, securităţii şi stabilităţii naţiunii, a proceselor politice, a progreselor economice şi în sensul dezvoltării, precum şi a eforturilor de reconstrucţie", conform Declaraţiei reuniunii din Iordania.

Stabilitatea Irakului a fost afectată de o serie de conflicte interne şi externe. Invazia militară americană din 2003 a generat violenţe intercomunitare intense şi apariţia a numeroase facţiuni şi grupuri militante adverse, inclusiv a reţelei teroriste Stat Islamic. În ultimul an, Irakul este într-un impas politic major.

Emmanuel Macron a afirmat că Franţa menţiune angajamentul stabilizării Orientului Mijlociu, în contextul "blocajelor, diviziunilor, interferenţelor externe şi problemelor de securitate", pledând pentru pace şi stabilitate în bazinul mediteraneean extins. "Irakul este, probabil, ţinând cont de ultimele decenii, una dintre principalele victime ale destabilizării regionale. Trebuie să reuşim să depăşim actualele diviziuni", a subliniat Emmanuel Macron.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici